18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweden – Italië wedden, tips en quotes 10 november 2017

Maurice Krabbendam

Wedstrijd: Zweden – Italië, WK-kwalificatie (play-offs)
Aanvang: vrijdag 10 november 2017, 20.45 uur
Beste wedtip: Italië wint
Bookmaker: Toto
Quote: 2.21

Zweden en Italië staan tegenover elkaar: slechts één van de twee kan meedoen aan het WK 2018.

Zweden plaag van Nederland

Het Zweedse nationale team verloor z’n laatste groepsduel op bezoek in Nederland (2-0), maar zat Oranje eerder in de kwalificatie wel dwars. Dankzij een onterecht afgekeurde eigen goal van Bas Dost pakte het in eigen huis een punt tegen Oranje (1-1), en een cadeautje van de Franse verdediging leverde Zweden een bonusoverwinning op (2-1). Mede dankzij deze gelukjes staan de Zweden nu in de play-offs.

Maar we zouden het land tekort doen door het behalen van de tweede plaats puur als geluk af te doen. Zo was het scorend vermogen een duidelijk pluspunt. Dankzij 26 gemaakte goals bleven de Scandinaviërs ons uiteindelijk op doelsaldo door. Ook kreeg Zweden gemiddeld minder dan een doelpunt per wedstrijd tegen in de campagne.

In thuiswedstrijden komt Zweden meestal als winnaar uit de bus. Toch waren er de nodige landen die hier de afgelopen paar jaar een resultaat boekten: Duitsland, Portugal, België, Finland, Oostenrijk en Ivoorkust kwamen sinds 2013 als winnaar uit de bus op Zweedse bodem; landen waarvoor Italië kwalitatief zeker niet onderdoet.

Italië veroordeeld tot tweede plaats

Italië behaalde 23 punten in de kwalificatiereeks, wat in sommige poules – waaronder die van Zweden – genoeg zou zijn voor de eerste plaats. La Squadra Azzurra had echter de pech bij Spanje in de groep te zitten. Uit directe confrontaties met de Spanjaarden werd slechts één punt behaald, waarmee het lot van de tweede plaats werd bezegeld.

De overige concurrentie in Groep G was van een erg bedenkelijk niveau. Nummer drie Albanië eindigde op tien punten achterstand van Italië, dat op de nederlaag bij Spanje (3-0) na ongeslagen bleef. Na de wedstrijd werd de kwalificatiereeks afgesloten met povere 1-0 zeges op Albanië en Israël, plus een 1-1 thuis tegen Macedonië, maar in deze fase was al duidelijk dat er voor de Italianen niets meer te winnen of verliezen viel in de groep.
Opmerkelijk: de nederlaag bij Spanje was pas de eerste WK-kwalificatiewedstrijd op verplaatsing die Italië in meer dan tien jaar tijd verloor.

Met acht tegendoelpunten had Italië traditioneel de zaken goed voor elkaar in defensief opzicht. Gezien de zwakke tegenstand in de groep, met verder Israël, Macedonië en Liechtenstein als opponenten, viel het aantal gemaakte goals met 21 wel wat tegen. Ter vergelijking: Spanje maakte er 36.

Ervaring met play-offs

Zweden speelde in 1960 een play-off voor het WK, een enkele wedstrijd tegen Zwitserland op neutrale bodem (Berlijn), die met 2-1 werd gewonnen. Voor het WK 1974 werd in een play-off afgerekend met Oostenrijk, deze keer in Gelsenkirchen.
Ook de twee meest recente kwalificatietoernooien eindigden voor Zweden in een beslissend tweeluik. Portugal was over twee duels te sterk in aanloop naar het WK 2014. De Portugezen wonnen beide duels: 1-0 in Lissabon en 2-3 in Solna. Twee jaar later rekende Zweden wel af met rivaal Denemarken in de play-offs voor EURO 2016: totaalscore 4-3.

Captain Gianluigi Buffon maakte in 1997 zijn debuut voor de nationale ploeg van Italië in een play-off voor het WK. In de sneeuw en vrieskou viel de toen 19-jarige goalie na een half uur spelen in. Na een 1-1 in Rusland, won Italië destijds de return met 1-0.

Onderlinge duels

Italië is vijf wedstrijden op rij ongeslagen tegen Zweden. Drie van die duels eindigden in een 1-0 zege voor Italië, één in een 2-1 zege en er was een 1-1 gelijkspel. Het opmerken waard: geen van deze duels werd in Zweden gespeeld (drie wedstrijden op een EK, twee oefeninterlands in Italië).
De laatste wedstrijd die de landen in Zweden speelden, een oefenduel uit 1998, werd met 1-0 door de thuisploeg gewonnen.

Geblesseerd en afwezig

Mikael Lustig zit deze wedstrijd bij Zweden een schorsing uit. Hij wordt op de rechtsbackpositie vervangen door Emil Krafth. Jimmy Durmaz is niet helemaal fit, maar verder kan bonsdcoach Janne Andersson vertrouwen op zijn vaste formatie uit de groepsfase.

Middenvelders Marco Verratti en Daniele De Rossi zijn er aan Italiaanse zijde weer bij, nadat zij de laatste twee interlands moesten missen wegens blessureleed. Ondanks wat lichte twijfels over aanvallers Andrea Belotti en Ciro Immobile, lijken de twee gewoon inzetbaar. Laatstgenoemde is Serie A-topscorer met nu al veertien doelpunten.

Zweden – Italië tip

Zweden wordt wat overschat door z’n geflatteerde uitslagen. Bij Italië is het juist omgekeerd door wat mindere laatste wedstrijden, maar die gingen eigenlijk al nergens meer om. De Italianen hebben de historie aan hun zijde en kunnen gaan doen wat ze al vaker deden: er staan op het moment dat telt. Tip: winst Italië, door Toto voorzien van een 2.21 quotering.

Zweden – Italië WK-kwalificatie wedden

Quotes bij Toto

Winst Zweden: 3.17
Gelijkspel: 2.98
Winst Italië: 2.21