18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Handig: Statistieken bij bookmakers

Tim Giesbers

Aan het wedden op sportwedstrijden zit altijd een bepaald een risico. Het is nooit zeker dat je winst gaat maken op je inzet. Het is belangrijk om goede voorspellingen te doen om te kunnen zorgen voor een winst. Hiervoor kun je alle hulp gebruiken, om er zeker van te zijn dat je je inzet niet kwijt gaat raken. Mogelijke hulp kan komen van bookmakers, die jou statistieken aanbieden. Lees hier meer over deze statistieken.

Waarom zou je statistieken van bookmakers gebruiken?

Je zou misschien een beetje wantrouwig kunnen zijn ten opzichte van bookmakers die beweren je te helpen bij het wedden. Het is natuurlijk voordeliger voor wedkantoren wanneer jij je weddenschap fout hebt en je inzet kwijtraakt. Toch helpen bookmakers je soms, met bonussen (zie dit artikel) en tips om goed te wedden. Dan is de kans groot dat je langer consument blijft bij de aanbieder in kwestie.

De reden om statistieken in je voordeel te weden en te gebruiken wanneer je besluit te gaan wedden lijkt logisch. Statistieken kunnen je namelijk een beter idee geven van de vorm van teams en spelers. Ben je beter van deze zaken op de hoogte, dan is de kans ook groter dat je een correcte weddenschap doet en meer winst haalt uit je initiële inzet. Vandaar dat je dus ook altijd op onze website terecht kunt voor voorbeschouwingen met actuele statistieken.

Op wat voor manier geven bookmakers statistieken aan wedders?

Niet elke bookmaker kiest ervoor om statistieken aan te geven bij hun wedstrijden. Wanneer ze dit wel doen zijn er ook diverse mogelijkheden om de statistieken aan te bieden. Sommige wedkantoren kiezen ervoor om artikelen te maken met bepaalde statistische gegevens en trends, anderen geven het aan in combinatie met de weddenschappen op een bepaalde wedstrijd.

Zo kunnen ze ervoor kiezen met getallen, grafieken en tabellen een overzicht te maken van alle statistieken aangaande de wedstrijd en beide teams die erbij betrokken zijn. Denk hierbij aan het aantal hoekschoppen, wanneer de teams doorgaans vaak tot scoren weten te komen of welke spelers de laatste duels vaak verantwoordelijk zijn voor de doelpunten van hun team. Al deze gegevens kunnen je helpen de beste voorspelling te kiezen.

Bookmakers kunnen ook zogeheten Match Insights publiceren op de pagina van een bepaalde wedstrijd. Voor je door gaat scrollen naar de mogelijke voorspellingen op de wedstrijd zie je eerst een overzichtje van statistieken gekoppeld aan een weddenschap. Een voorbeeld kan zijn ‘team A verloor vijf van de laatste zes thuiswedstrijden’ gekoppeld aan de weddenschap ‘team B wint’. Hierdoor kun je ook direct snel inzetten op de bijbehorende voorspelling.

Moet je zomaar uitgaan van deze statistieken?

Het blijft natuurlijk wel een risico om blindelings uit te gaan van statistieken die je aangeleverd worden. Blijf altijd met gezond verstand je eigen gegevens erbij zoeken. Kijk je namelijk bijvoorbeeld naar de Match Insights, dan zie je vaak dat het gaat om voorspellingen met relatief hoge quoteringen, bijvoorbeeld om drie statistieken met daaraan gekoppelde quotes hoger dan 3.00.

Een hoge quotering is natuurlijk fijn omdat dat bij een juiste voorspelling een hogere winst betekent, maar de keerzijde van de medaille is dat het risico ook groter is. De bookmaker gaat natuurlijk niet een hoge quotering uitloven voor een makkelijke voorspelling. Daarom moet je goed wikken en wegen voor je besluit ook daadwerkelijk in te gaan zetten op een dergelijke voorspelling, hoe goed dan ook onderbouwd met statistieken.

De reden dat een bookmaker deze voorspellingen geeft en niet eenvoudigere weddenschappen met lagere quoteringen is natuurlijk logisch. Ze willen liever niet een hoog bedrag uitbetalen maar de kans dat deze voorspellingen misgaan is natuurlijk ook groter, waardoor ze niet alleen geen hoog bedrag hoeven uit te betalen, maar zelfs niet eens iets hoeven te betalen.

In welke situaties kun je de statistieken wel gebruiken?

Het is sowieso altijd aan te raden wel te kijken naar de statistieken die je worden aangeboden door wedkantoren. De statistieken spreken voor zich en sturen je wellicht een bepaalde richting in, maar kloppen wel. Dit soort data is namelijk gewoon gestoeld op objectief te meten gegevens. Je hoeft er daarna natuurlijk alleen niet per se iets mee te doen.

Steek namelijk altijd meer tijd in het doen van research voor je gaat wedden op een bepaalde wedstrijd. Een enkel artikel of een enkele website met statistieken mogen nooit genoeg zijn om je te laten wedden op een bepaalde voorspelling. Wanneer je meerdere statistieken of bronnen hebt die je wijzen op dezelfde voorspelling, is de kans een stuk groter dat dit een weddenschap is die je geld gaat opleveren.

Blijf daarom ook onze website in de gaten houden. Wij plaatsen elke week meerdere voorbeschouwingen van de grootste wedstrijden uit de Eredivisie, Champions League, Europa League en diverse buitenlandse clubcompetities. Maar onthoud, ook voor onze artikelen geldt: zorg dat je je eigen weddenschap vindt waar je helemaal achter staat.