18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgigant profiel: Flutter, bekend van o.a. Betfair en Paddy Power

Tim Giesbers

In onze serie ‘Wedgigant profiel’ zoomen we in op grote wedbedrijven. Vaak vallen hieronder verschillende merken. Als in 2021 de online kansspelmarkt in Nederland geopend wordt, gaan we deze bedrijven mogelijk hier terugzien. Hoog tijd om kennis met ze te maken. In aflevering 2: Flutter Entertainment.

Wat is de geschiedenis van Flutter Entertainment?

Zoals altijd richten we ons eerst op de historie van het bedrijf. De tijdlijn die het bedrijf zelf hanteert, gaat helemaal terug naar 1948, toen een van de dochterondernemingen werd opgericht. Wij houden het op 1988 als het jaar van de eerste levenssignalen van Flutter. Destijds opende Paddy Power namelijk de eerste 42 wedkantoren in Ierland. Twaalf jaar later werd Betfair opgericht. Deze twee bedrijven staan aan de basis van het latere moederbedrijf Flutter.

In de jaren die volgden werden zowel Paddy Power als Betfair steeds groter en in 2002 werd het bedrijf Flutter overgenomen door Betfair. Door het opnemen van deze rivaal kreeg Betfair een dominante positie op de kansspelmarkt van het Verenigd Koninkrijk. In 2016 ontwikkelden de twee aanbieders zich pas echt tot een bedrijf van mega-omvang. Dat was namelijk het jaar waarin Betfair en Paddy Power fuseerden en samen Paddy Power Betfair werden, wat in 2019 van naam veranderde naar Flutter Entertainment.

Jaren daarvoor, in 2006, zag Sky Bet het levenslicht. Datzelfde jaar nog werden andere bedrijven overgenomen door die bookmaker en Sky werd groter en groter. Deze grote speler op de markt werd zelf ook nog overgenomen in 2018, door The Stars Group. Dan komen we eindelijk aan bij 2020, waar een van de grootste kansspelbedrijven ter wereld ontstond, door de overname van The Stars Group door Flutter Entertainment. Met deze overname was een bedrag van circa 7 miljard dollar gemoeid.

Welke merken vallen onder Flutter Entertainment?

Je hebt het al kunnen lezen in de geschiedenis van het bedrijf en het mag dus ook duidelijk zijn: er vallen nogal wat merken onder de paraplu van moederbedrijf Flutter Entertainment. We lopen de belangrijkste even op alfabetische volgorde langs.

Dan starten we met Adjarabet. Dit is een online kansspelaanbieder uit Georgië, waar het de grootste speler op de markt is. Sinds 2019 heeft Flutter een meerderheidsaandeel in dit bedrijf. BetEasy was een van de bedrijven die sinds de overname van The Stars Group in handen van Flutter kwam. Hierop komen we later even terug. Dan FanDuel. Dit bedrijf biedt online kansspelen aan in de Verenigde Staten en sinds de overname door Flutter ook sportweddenschappen.

FOX Bet (sportweddenschappen) en Full Tilt (pokerspellen) bieden hun diensten ook in de Verenigde Staten aan. Ook Full Tilt kwam met de inboedel van The Stars Group binnen bij Flutter. Datzelfde geldt voor PokerStars en Sky Betting & Gaming. Die laatste heeft ook nog een Oddschecker in bezit, waar je quoteringen van meerdere aanbieders kunt vergelijken. Dan is er nog Sportsbet.com.au, waar BetEasy een onderdeel van is. We sluiten af met TVG Network, wat online weddenschappen op paarden- en hondenraces aanbiedt.

Dan hebben we alleen nog de belangrijkste twee merken te gaan: Betfair en Paddy Power. Dit zijn van oudsher de voorgangers van het huidige Flutter Entertainment. Daarnaast zijn het ook de grootste namen in de portefeuille.

Hoeveel consumenten en hoeveel omzet heeft Flutter Entertainment?

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel consumenten precies deelnemen aan de kansspelen van Flutter Entertainment, maar na bovenstaande opsomming is het geen geheim dat het er een heleboel zijn. De meest recente gegevens waar we ons op kunnen beroepen zijn de jaarcijfers over het boekjaar 2019. Hierin staan vooral financiële gegevens (daarover zo meer), maar qua consumentenaantal moeten we op de website, waar gesproken wordt over ‘meer dan dertien miljoen consumenten wereldwijd’.

Het is niet duidelijk of dit geregistreerde of actieve consumenten zijn. Wel is duidelijk dat de actieve deelnemers samen zorgen voor een enorme omzet. De winst voorafgaand aan rente, belastingen en afschrijvingen waren in het kalenderjaar 2019 namelijk 505 miljoen euro.

In welke landen zijn de merken van Flutter Entertainment actief?

In aflevering 1 behandelden we de Kindred Group, die in landen over de gehele wereld actief is. Flutter Entertainment probeert het meer gecentraliseerd te houden. De grootste aanwezigheid is in het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Sinds de vele overnames die afgerond zijn, is er inmiddels ook veel bedrijvigheid van Flutter in de Verenigde Staten en Australië. Er zijn aparte takken binnen het bedrijf voor al deze gebieden, dus één speciaal voor de VS en één speciaal voor Australië.

Sinds het moederbedrijf Flutter Entertainment in deze vorm is (inclusief de aankoop van The Stars Group) is het aannemelijk dat de blikken op andere landen worden gericht. Denk hierbij vooral aan de landen op het Europese vasteland, die bereikt kunnen worden met de sterke merken in het Verenigd Koninkrijk.

Is Flutter Entertainment ook actief in Nederland?

Zoals alle aanbieders buiten de Nederlandse Loterij (via wedkantoor TOTO) is het voor Flutter Entertainment momenteel niet mogelijk om kansspelen aan te bieden op de Nederlandse markt. Voorlopig ligt die monopolie bij de overheid, maar hier gaat verandering in komen. De wet Kansspelen op Afstand (KOA) gaat volgend jaar van kracht en dan kunnen ook andere aanbieders een licentie aanvragen bij de Kansspelautoriteit.

Flutter Entertainment heeft nog niet bekendgemaakt of het van plan is een licentie te gaan aanvragen in Nederland. Het is ook nog onduidelijk of het dat zou willen. De laatste jaren is het vooral aan het uitbreiden naar andere landen door daar bedrijven te kopen. Denk bijvoorbeeld aan de overname van Adjarabet, waarmee Flutter opeens actief was op de Georgische markt. Wellicht wil het deze tactiek ook gaan toepassen in Nederland en kijken of een ander bedrijf overgenomen kan worden.

Wanneer Flutter Entertainment hier niet op wil wachten en eerder al wil uitbreiden naar de Nederlandse gereguleerde markt, dan is de kans groot dat het een van de grotere merken hiervoor zal inzetten. Denk dan aan Betfair, Paddy Power of Sky Betting & Gaming.