18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Sportwedden nieuws jaaroverzicht 2020 deel 1: januari t/m juni

Tim Giesbers

2020 gaat de boeken in als een van de meest bizarre jaren ooit. Naast al het nieuws over corona, stond ook de sportweddenindustrie niet stil. Op onze site hebben we je veelvuldig het laatste nieuws gebracht. Tijd voor een terugblik. In twee delen kijken we naar een het nieuws van afgelopen jaar. Deel 2 lees je hier. In deel 1 richten we ons op de maanden januari tot en met juni.

Januari

Belgisch voorstel op restricties advertenties

Vroeg in dit jaar kwam de Belgische Kansspelcommissie met nieuwe voorstellen. Zo zou het de bedoeling zijn van de organisatie om perken te stellen aan het aantal wedreclames. Deze bevindingen werden gedaan in een rapport van de Kansspelcommissie.

FA herziet deals met kansspelbedrijven

Ook herzieningen in Engeland. De voetbalbond FA heeft namelijk veel kritiek gekregen van de Britse overheid. Diverse wedstrijden van de FA Cup waren verkocht aan wedkantoren, waar deze duels online te bekijken waren, specifiek bij Bet365. De staatssecretaris van Cultuur, Media en Sport had kritiek op Twitter.

Fitzdares betaalt vroeg uit voor titel Liverpool

Het is elk jaar weer de vraag welke bookmaker de eerste is die vroegtijdig een weddenschap gaat uitbetalen. Dit jaar was de eer aan Fitzdares, dat eind januari uitbetaalde aan mensen die hadden gewed op een titel van Liverpool. Die ploeg stond destijds ongeslagen bovenaan en zou uiteindelijk veertien wedstrijden later met de titel in handen het seizoen afsluiten.

Februari

Spanje denkt na over invoering reclamelimiet

De Spaanse overheid zat ook niet stil. Net zoals veel andere landen werd er op het Iberische schiereiland nagedacht hoe het beste kansspelen verantwoord konden worden aangeboden aan consumenten. De politiek in Spanje kwam met het voorstel om alleen reclames op kansspelen toe te staan tussen 01.00 uur en 05.00 uur. Deze tijd zou gelden voor reclames op radio en tv.

Britse organisaties willen verbod op wedsponsoring

Boris Johnson, premier van Groot-Brittannië, kreeg begin dit jaar een brief van twee Britse organisaties, Gambling With Lives en The Big Step. Zij riepen op tot een verbod op sponsoring van voetbalclubs door kansspelaanbieders. Samen maken ze zich zorgen om jonge voetbalfans, die zouden ‘ongevoelig worden gemaakt voor de ernstige risico’s van verslaving’.

Maart

Schorsing en boete voor Daniel Sturridge

En zoals elk jaar kwam er ook dit jaar weer een voetballer in opspraak door het overtreden van de wedregels. Dit jaar was de twijfelachtige eer aan Daniel Sturridge, die zijn broer had ingefluisterd om in te zetten op een transfer van de spits naar Sevilla. Saillant detail: die overgang zou er niet eens komen. Sturridge werd voor drie maanden geschorst en kreeg een boete van omgerekend 170.000 euro.

Gambling Commission komt met coronatips

Aan het begin van het jaar wist nog niemand in welke situatie we zouden komen, maar in maart werd het duidelijk: corona was een onvermijdelijk kwaad. De Britse Gambling Commission kwam direct met nieuwe richtlijnen voor aanbieders. Denk hierbij aan het omgaan met thuiswerkend personeel en het omgaan met fysieke wedkantoren.

Miljoenenboete voor Betway

Betway kreeg in maart een boete van 11,6 miljoen pond (omgerekend 13,2 miljoen euro). Het bedrijf heeft namelijk meerdere regels rondom sociale verantwoordelijkheid en het tegengaan van witwassen overtreden. Volgens de Gambling Commission waren deze gebreken direct te wijten aan inadequaat beleid. Daarvoor mag Betway nu diep in de buidel graaien.

April

Kindred zet uitbetaling dividend stil

CEO William Hill ziet af van loonsverhoging

Voor wedkantoren was het begin van dit jaar geen gemakkelijke. Het grote probleem was dat alle competities werden stilgelegd in het voorjaar. Daardoor moesten bedrijven stappen nemen. Kindred Group en William Hill deden dat ook direct, door af te zien van bepaalde financiële uitkeringen.

Svenska Spel haalt uit naar wedden amateurvoetbal

Het is voor Zweedse kansspelaanbieders toegestaan om weddenschappen aan te bieden voor amateurwedstrijden en dat zint Svenska Spel niet. De CEO van de aanbieder uitte flinke kritiek op concurrenten die zich daarmee bezigen. Mede door de coronacrisis moesten wedkantoren op zoek naar nieuwe markten, waaronder dus amateurcompetities.

Mei

10 miljoen euro voor GambleAware

De Gambling Commission was gul in mei. Liefdadigheidsinstelling GambleAware kreeg namelijk een mooi bedrag van omgerekend 10 miljoen euro overgemaakt. Met dit geld kan GambleAware zich inzetten voor het beschermen van consumenten tegen wedgerelateerde schade.

Getafe en Villarreal ontkennen poging tot matchfixing

Vanuit het niets kwam er opeens het gerucht boven dat Getafe en Villarreal een poging tot matchfixing zouden hebben gedaan in de laatste speelronde van het seizoen 2018/19. Destijds speelden de twee tegen elkaar en Getafe moest winnen om de Champions League te kunnen halen. Hiervoor zou het Villarreal hebben geprobeerd om te kopen, wat beide clubs in alle toonaarden ontkennen. De uitslag was uiteindelijk 2-2, waardoor Getafe naar de Europa League ging.

Juni

111 miljoen tegen problematisch wedden

Begin juni lieten vijf grote kansspelaanbieders zich van hun beste kant zien. Bet365, GVC Holdings, Paddy Power Betfair, Sky Betting and Gaming en William Hill doneerden samen 100 miljoen pond (111 miljoen euro) aan GambleAware. Elk jaar geven deze bedrijven een deel van hun jaaromzet aan het goede doel. Het is de bedoeling dat dat percentage elk jaar hoger wordt.

Britse wedactiviteit daalt tijdens lockdown

Het was te verwachten: de coronacrisis pakte niet positief uit voor de kansspelindustrie. Door een gebrek aan competities om op te wedden, daalde het percentage van Britten dat aan kansspelen deelnam. Waar dat in april nog 32 procent van de ondervraagden was, daalde dit getal twee maanden later al naar 28,4 procent.

Uitstel lancering wet KOA

We sluiten dit halfjaaroverzicht af met Nederlands nieuws. Minister Sander Dekker van Rechtsbescherming maakte namelijk bekend dat de uitvoering van de wet Kansspelen op Afstand (KOA) zou worden uitgesteld. Dit was al uitgesteld tot 1 juli 2021, maar zou nu nog een paar maanden later kunnen worden.