18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op het gelijkspel in voetbal

Maurice Krabbendam

In tegenstelling tot veel andere sporten, is er bij voetbal een reële kans dat wedstrijden in een gelijkspel eindigen. Dit biedt legio mogelijkheden voor wedden op de remise in voetbalwedstrijden.
Wanneer kun je wedden op het gelijkspel? En waarom zou je dat eigenlijk moeten willen? Op deze en andere vragen vind je in dit artikel een antwoord.

Aantal wedstrijden dat gelijk eindigt

Om te wedden op het gelijkspel, is het om te beginnen handig om te weten hoeveel wedstrijden er eigenlijk in een puntendeling eindigen.

In een Eredivisie-seizoen worden 306 wedstrijden gespeeld. In het seizoen 2016/17 eindigden 73 van die wedstrijden in een gelijkspel. Dat komt neer op een percentage van 23,8% aan gelijke spelen. Uit onderzoek (Bron: Pinnacle) blijkt dat 26% van de Premier League-wedstrijden tussen 2006 en 2016 in een gelijkspel eindigden. Een grove indicatie is dus dat gemiddeld 25% van de wedstrijden in een gelijk eindigt.

Je kunt veel van dit soort statistieken via internet opzoeken. Ook kun je zelf berekeningen uitvoeren. Die zijn relatief eenvoudig. Ga simpelweg na hoeveel wedstrijden in een competitie gelijk zijn geëindigd, en bereken welk percentage van het totaal aantal wedstrijden dit vertegenwoordigt.
Met eigen berekeningen kun je inzoomen op het aantal gelijke spelen in een specifieke periode van een competitie, bijvoorbeeld de wedstrijden tot nu toe dit seizoen, of de laatste tien speelrondes. Ook kun je zo aan statistieken komen van een bepaald team, waarbij het ook slim is om te kijken naar de verschillen tussen uit- en thuiswedstrijden.

Het doel van dit soort informatie opzoeken danwel berekenen, is het constateren van trends. Zie je ergens een piek in gelijke spelen, dan wil dit niet gelijk zeggen dat een inzet op X de beste optie is, maar het geeft je wel een indicatie van waar en wanneer de kans op een puntendeling groter is. Informatie over het aantal gelijke spelen dient dus als een filter.

Wanneer is het gelijkspel waarschijnlijk?

In bepaalde situaties is het gelijkspel als resultaat extra waarschijnlijk. Een eerste geval om aan te denken zijn wedstrijden waarin teams belang hebben bij een gelijke eindstand. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen in poulesituatie waarbij een punt genoeg is om een ticket voor de volgende ronde veilig te stellen.
Vaak geldt dit dan voor één van de teams, maar extra interessant zijn gevallen waarin beide teams baat hebben bij het gelijkspel. Hoewel coaches en spelers hier zelden openlijk voor uit zullen komen, neemt de kans op een zogeheten ‘salonremise’ dan toe. Met grote belangen op het spel laten begeleiders van teams het zeker niet na om te rekenen, dus het is slim om uit te kijken naar dit soort situaties als je op het gelijkspel wilt inzetten.

Het gelijkspel ligt ook meer voor de hand als de verdedigende statistieken van een team goed zijn. De meeste gelijke spelen kennen 0-0 of 1-1 als uitslag. Teams die weinig goals tegenkrijgen hebben dus meer kans op een puntendeling dan ploegen waartegen het makkelijk scoren is.
Hierbij aansluitend zijn gelijke spelen ook waarschijnlijker bij weinig scorende teams. Dit gegeven draagt immers ook bij aan de kans op een wedstrijd met een laag aantal goals.

Sommige teams hanteren daarnaast een tactiek die de kans op het gelijkspel groter maakt. Denk bijvoorbeeld aan een ploeg als Atlético Madrid, die met name tegen de betere tegenstanders in eerste instantie probeert om niet te verliezen, en van daaruit op zoek gaat naar mogelijkheden om een kleine overwinning te boeken.
Je kunt een tactiek als deze ook tegenkomen wanneer mindere teams tegen topploegen uitkomen. Een punt wordt door hen dan gezien als een overwinning, en regelmatig wordt er dan ook een muur opgeworpen in de hoop een punt te pakken.

Denk tevens eerder aan een gelijkspel wanneer de twee teams die spelen in jouw optiek aan elkaar gewaagd zijn. Een gelijk aantal doelpunten voor beide ploegen is uiteindelijk immers een reflectie van gelijkwaardige capaciteiten, waarin geen van beide elftallen erin slaagt de overhand te krijgen.

Ten slotte is er een grotere kans op een remise wanneer de belangen groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan de latere fase van de Champions League of het WK. Wie daarin teveel het spel probeert te maken loopt kans op achterstand te komen. Het resultaat is niet zelden dat teams de kat uit de boom kijken.
In Europese duels met een heen- en terugwedstrijd speelt op dit punt ook de regel van dubbele uitdoelpunten mee. Voor knock-outwedstrijden in algemene zin is daarnaast de mogelijkheid op een verlenging en penalty’s van belang. Als het verschil niet perse binnen de negentig minuten hoeft te worden gemaakt, neemt de kans toe dat ploegen de beslissing ook niet willen forceren.

Gelijkspel: ondergewaardeerde optie met value-mogelijkheden

Ga eens na: hoe vaak zet jij op een gelijkspel in? De kans is groot dat dit meestal niet het resultaat is waar je in 1X2-wedden voor kiest.
Een belangrijke reden hiervoor is dat een gelijkspel door de bookmaker niet vaak wordt gezien als de meest waarschijnlijke optie. Zelfs als dat wel het geval is, zal de quotering eigenlijk altijd boven de 2.00 liggen, een indicatie dat de kans alsnog minder dan 50% is.

Wedders zijn hierdoor geneigd om te makkelijk over het gelijkspel als optie heen te stappen. Dit is echter een kritieke denkfout. In sportwedden is het namelijk zo dat je niet op het meest waarschijnlijke resultaat hoeft in te zetten om winstgevend bezig te zijn.
Neem bijvoorbeeld een quotering als 3.25, een typische quote voor het gelijkspel. Deze komt omgerekend overeen met een geïmpliceerde waarschijnlijkheid van bijna 31%. Wanneer je denkt dat de kans op het gelijkspel 40% is, kun je hier duidelijk spreken van een winstgevende wedmogelijkheid. Dit ondanks het feit dat je verwacht dat je voorspelling in de meeste gevallen niet uitkomt. Het gaat om de wiskundige lange termijn.

Door een bet op het gelijkspel meer kans te geven op basis van de value die de quotering vertegenwoordigt, zul je in meer gevallen dan je misschien denkt waardevolle weddenschappen op de remise tegen kunnen komen.

De Under 2.5 goals-quotering als indicatie

Eerder in dit artikel kwam ter sprake dat de meeste gelijke spelen met weinig doelpunten eindigen, met 0-0 en 1-1 als vaakst voorkomende uitslagen. Om deze reden is het interessant om ook de quotering op een weddenschap als Under 2.5 goals te bekijken wanneer je op het gelijkspel wilt gaan inzetten.

Logischerwijs is de eerste impuls om te kijken naar de quotering op het gelijkspel, maar als de bookmaker denkt dat er weinig gescoord gaat worden, dan is dit ook een indicatie dat de kans op een puntendeling groter is dan normaal. Soms vind je een lage quotering op de Under 2.5, maar een relatief hoge quote op het gelijkspel in dezelfde wedstrijd. Zo’n situatie verdient extra de aandacht.

Je hoeft vanuit deze denkwijze niet perse af te gaan op de Under 2.5 goals-quotering. Ook als je zelf het idee hebt dat er niet veel gescoord gaat worden, is dat een mogelijke leidraad om een inzet op het gelijkspel te overwegen.

Potentiële gelijke spelen herkennen bij de bookmaker

Ten slotte een tip om in het grote aanbod bij online bookmakers snel wedstrijden te spotten waar de kans op een gelijke eindstand serieus aanwezig lijkt.

Het totaal van weddenschappen op de 1X2 bij een voetbalwedstrijd noemen we ook wel de 1X2-markt. Dit is de belangrijkste indicatie van de krachtsverhoudingen tussen de teams die je bij het wedkantoor tegen zult komen.
De quoteringen op de 1X2 zijn niet alleen een resultaat van de analyses van het wedkantoor, maar ook van de weddenschappen die al zijn afgesloten. Als veel wedders op een zege van één van de twee teams inzetten, zal de quotering op die ploeg dalen. De bookmaker probeert hiermee mensen ervan te overtuigen op het andere team in te zetten. Dit is een methode waarmee hij zijn boeken in balans kan brengen, wat betekent dat de bookmaker ongeacht de uitslag winst maakt.

Wanneer geen van beide teams een lage quotering heeft, kan dat allereerst betekenen dat de bookmaker geen favoriet ziet. Daarnaast kan het duiden op een ‘onbesliste markt’. Met andere woorden: uit alle weddenschappen die tot nu toe zijn geplaatst is nog geen duidelijke favoriet naar voren gekomen.

Dit soort wedstrijden waarin er geen duidelijke favoriet is, herken je aan quoteringen van boven de 2.00 op zowel de 1 en 2 als de X. Door specifiek te scannen op quote-verdelingen als deze bij de bookmaker, kun je vrij eenvoudig en snel de wedstrijden eruit pikken waar de kans op het gelijkspel het grootst is.