18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Vroege prognose: De 4 grootste favorieten voor het WK 2018

Maurice Krabbendam

Nu de reguliere kwalificaties in Europa, Zuid-Amerika, Midden-Amerika en Azië erop zitten, zijn 23 van de 32 deelnemers aan het WK 2018 bekend. Een mooi moment om een eerste, vroege analyse te maken van wie de viergrootste favorieten voor eindwinst op het toernooi zijn.

(Bijna alle) Toplanden al gekwalificeerd

Natuurlijk zijn nog niet alle landen bekend. Italië is de belangrijkste grote naam die nog niet zeker is van een ticket. Het moet nog door de Europese play-offs zien te komen.
Griekenland en Denemarken, twee andere voormalige EK-winnaars, zijn nog in de race via de play-offs. Ook Peru, Australië en Honduras behoren tot de landen die nog twee cruciale duels moeten zien door te komen, terwijl in Afrika alleen Nigeria al zeker is van deelname. Maar met misschien Italië als uitzondering, zullen de nu nog overgebleven lege plekken op het WK niet worden ingevuld door landen die serieus kans maken op de titel.

Vandaar dat we nu alvast een vroege prognose kunnen doen. Zodra alle deelnemers bekend zijn en de quoteringen voor ‘Wie wordt wereldkampioen?’ bij bookmakers als Toto beschikbaar worden, kan dit overzicht je helpen bij het afsluiten van vroege weddenschappen op het WK 2018.

4- Spanje

Het Spaans voetbalelftal is uit zijn eigen as herrezen. De wereldkampioen van 2010 kwam vier jaar later een op wraak belust Oranje tegen. De 5-1 nederlaag in de openingswedstrijd van het WK 2014 kwamen de Spanjaarden niet meer te boven, en de groepsfase werd het eindstation.

Die teleurstelling bleek het einde van een gouden generatie en een omslagpunt. Spanje ging verjongen en opnieuw bouwen aan een wereldelftal. Op het afgelopen EK kwam het er met een plek in de achtste finales nog niet helemaal uit, maar de kwalificatiereeks voor het aankomende WK was indrukwekkend. De Spanjaarden leden slechts twee verliespunten (een gelijkspel tegen Italië), scoorden 36 keer en verdienden hun ticket zonder al teveel zorgen.

Met nieuwe topspelers als Álvaro Morata, Marco Asensio en Isco naast ervaren rotten als Sergio Ramos, Piqué, Iniesta en Busquets, lijkt bondscoach Julen Lopetegui over een zeer kansrijke WK-ploeg te beschikken.

3 – Brazilië

De Brazilianen hebben er een geweldige kwalificatiereeks opzitten. Maanden geleden wisten ze zich als eerste land na gastland Rusland te plaatsen voor het eindtoernooi. In de sterkbezette Zuid-Amerikaanse groep, swingden de Goddelijke Kanaries als in hun beste jaren.

Brazilië won het WK in 2002 voor de vijfde en voorlopig laatste keer. Na twee kwartfinaleplekken werd in 2014 in eigen land – met een beetje geluk – weer eens de halve finale gehaald. Dit draaide echter uit op een gênant drama, want de latere kampioen Duitsland won met 7-1 en in de troostfinale was ook Nederland met 3-0 te sterk.

De wonden zijn inmiddels ruimschoots gelikt. Onder leiding van de nieuwe bondscoach Tite is het zelfvertrouwen groot. Dani Alves, Neymar, Willian en Paulinho zijn de meer ervaren krachten. Spelers als Philippe Coutinho, Danilo en Roberto Firmino behoren ook al tot het topsegment en daarnaast is er opkomend talent zoals Gabriel Jesus, die zowel bij de nationale ploeg als Manchester City momenteel serieus aan het doorbreken is. Brazilië lijkt kortom met een ideale mix aan spelers hoge ogen te kunnen gaan gooien in Rusland.

2 – Frankrijk

Leg je de namen van alle favoriete landen bij elkaar, dan heeft Frankrijk misschien wel het meest indrukwekkende lijstje van spelers die bij topclubs actief zijn. In de verdediging lopen spelers als Raphaël Varane (Real Madrid), Samuel Umtiti en Lucas Digne (beide FC Barcelona) rond. N’Golo Kanté (Chelsea), Blaise Matuidi (Juventus), Moussa Sissoko (Spurs) en Corentin Tolisso (Bayern München) zijn enkele van de klinkende namen op het middenveld. Ook voorin heeft bondscoach Didier Deschamps wereldtop tot zijn beschikking, met onder andere Kylian Mbappé (PSG), Antoine Griezmann (Atlético Madrid), Kingsley Coman (Bayern München) en Alexandre Lacazette (Arsenal).

De Fransen wonnen hun kwalificatiegroep zoals bekend voor Zweden en Nederland. Op het afgelopen EK in eigen land grepen ze in de finale naast de titel, door van Portugal te verliezen. Tijd voor wraak dus. Ook de WK-prestaties zullen beter moeten dan de afgelopen edities. De eindzege in 1998 (eigen land) en de tweede plaats in 2006 werden namelijk afgewisseld met mindere resultaten. In 2002 en 2010 was de groepsfase het eindstation, terwijl Frankrijk in Brazilië tot de kwartfinale reikte. Nu lijkt de kwaliteit aanwezig om weer eens echt voor het hoogst haalbare te gaan.

1 – Duitsland

Duitsland is altijd al een sterk land geweest op voetbalgebied en de afgelopen jaren heeft het ook zeker niet teleurgesteld. De laatste vier resultaten op het WK voor Duitsland zijn tweede, derde, derde en natuurlijk was er in 2014 de eindzege in Brazilië. Op het EK van 2008 waren de Duitsers verliezend finalist en in de afgelopen twee edities werd de halve finale gehaald. Kortom: ze zijn de afgelopen jaren telkens tot in de eindfase van toernooien actief.

De wereldkampioen heeft succesvol verjongd. Het elftal dat in 2014 het WK won, is haast in z’n geheel verdwenen. Deels namen er de afgelopen jaren spelers afscheid, zoals Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger, deels zijn er ook veel goede nieuwe spelers boven komen drijven. Denk aan Leroy Sané van Manchester City, Emre Can van Liverpool, Leon Goretzka van Schalke en Chelsea-verdediger Antonio Rüdiger. Spits Sandro Wagner van Hoffenheim is op 29-jarige leeftijd een laatbloeier gebleken: hij heeft er vijf interlands opzitten waarin hij ook vijf keer scoorde.

Afgelopen zomer won Duitsland met veel jonge spelers nog de Confederations Cup in Rusland, een goede generale repetitie voor het land dat in Rusland de topfavoriet zal zijn.