18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing & wedden Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2020

Bob Ligthart

Het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat we lang hebben moeten wachten op het Formule 1-seizoen. Komend weekend scheuren de coureurs eindelijk weer over het circuit en we trappen af met de GP van Oostenrijk. In dit artikel blikken we vooruit op de race en geven we tips die helpen bij het wedden op de start van de F1.

Geen gewoon seizoen

Net als bij veel andere sporten, wordt het voor de Formule 1 ook geen normaal seizoen. Eigenlijk zou de start van de F1 op 15 maart in Australië plaatsvinden. Dit ging niet door vanwege de coronacrisis en daarom is de Grand Prix van Oostenrijk nu het begin van dit seizoen. Op zondag 5 juli is de eerste officiële race, waarin coureurs als Lewis Hamilton, Max Verstappen en Sebastian Vettel het tegen elkaar opnemen. De toekomst ziet er weer wat rooskleuriger uit voor de F1-fans, want er staan nu in totaal acht GP’s gepland.

Voor een aantal races is er sprake van een dubbel programma (lees er meer over in ons artikel over ‘Max Verstappen Formule 1 2020 wedden‘). Deze voorbeschouwing gaat over de GP van Oostenrijk op 5 juli, maar op 12 juli wordt er nog een extra race verreden. Dat betekent dus dubbele kansen om te wedden!

Hoe zit het met de favorieten?

De teams hebben natuurlijk niet stilgezeten en ze hebben er dan ook alles aan gedaan om zo goed mogelijk aan de start te verschijnen op 5 juli. Mercedes was in de voorgaande seizoenen de sterkste, waardoor de concurrenten zich vooral moeten richten op het verslaan van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Dit team is al een hele tijd erg constant en in de trainingen zag alles er ook weer erg scherp uit, dus een zevende wereldtitel voor Hamilton is zeker niet ondenkbaar.

Ferrari en Red Bull zijn de grootste concurrenten en bij die eerstgenoemde zal de rolverdeling er dit jaar wat anders uit zien. Charles Leclerc bewees zich vorig jaar en kreeg dan ook een vierjarig contract aangeboden, terwijl zijn teamgenoot Sebastian Vettel slechts een aanbieding voor één jaar kreeg. We gaan dit seizoen dus ongetwijfeld meer van de talentvolle coureur zien.

Max Verstappen is en blijft natuurlijk de grote man bij Red Bull Racing en hij gaat het de mannen van Mercedes proberen moeilijk te maken in dit nu al vreemde jaar. Zijn teamgenoot Alexander Albon bleek al een betere tweede rijder te zijn dan Pierre Gasly en de Honda-motor lijkt nu ook betrouwbaarder en krachtiger dan eerst. Zou dit dan het jaar worden dat Red Bull zich echt kan meten met Mercedes?

Grand Prix van Oostenrijk

De eerste race van dit seizoen wordt gereden op de Red Bull Ring in Spielberg, Oostenrijk. De start van dit seizoen kan wel eens heel mooi uitpakken voor Max Verstappen. De Nederlander was in 2018 en 2019 namelijk de snelste tijdens deze Grand Prix. De bookmakers schatten de kansen van Verstappen dan ook goed in, want een zege van hem heeft dit keer een quote van 3.00. Er is maar één andere coureur die een even hoge quotering heeft en dit is Lewis Hamilton. Valtteri Bottas en de mannen van Ferrari volgen met quotes tussen de 6.00 en 7.50.

Hamilton heeft volgens de wedkantoren dus ook een goede kans op de overwinning, maar in de afgelopen twee seizoen presteerde Mercedes niet zo goed op de GP van Oostenrijk. In 2018 haalden beide coureurs de eindstreep niet eens. Vorig jaar werd Valtteri Bottas derde op meer dan achttien seconden van Verstappen en Hamilton eindigde als nummer vijf met een achterstand van bijna 23 seconden.

Weddenschappen Formule 1 GP Oostenrijk

Kwalificatie

Het is niet alleen mogelijk om op de winnaar van de GP te wedden. De coureurs rijden vooraf natuurlijk ook nog een kwalificatie, waarop je kunt wedden. De quotes wijken hierbij in de meeste gevallen niet heel veel af van de quoteringen tijdens de echte race van zondag. Zo krijg je 2.75 keer je inzet terug als Lewis Hamilton de snelste is tijdens de kwalificatie, dit geldt ook voor Max Verstappen.

Daarna komt Valtteri Bottas met een quote van 4.00, gevolgd door Charles Leclerc met 7.50 en Sebastian Vettel met 11.00. Alexander Albon heeft volgens de bookmakers een kleinere kans, want op zijn naam staat een quotering van 25.00.

Top 6 klassering

Een weddenschap die minder risico met zich meebrengt is de ‘Top 6 klassering-weddenschap’. De naam zegt het al. Je zet namelijk in op de coureurs waarvan jij denkt dat ze in de top 6 eindigen. De quoteringen liggen een stukje lager dan bij de eerder genoemde weddenschappen. Zo levert het maar een quote van 1.15 op als Hamilton of verstappen zich in de top 6 rijden.

Winnaar start van pole en rijdt de snelste ronde

Ook hier verklapt de naam de weddenschap al. Bij deze manier van wedden voorspel je namelijk dat de coureur die van pole start, dus de voorste startpositie, uiteindelijk ook de hele race wint en de snelste ronde op zijn naam zet. Hierbij kun je alleen uit ja of nee kiezen.

Team to win the race

Bij deze weddenschap gaat het om welk team de race wint en volgens de bookmakers is Mercedes de favoriet. Wedden op dit team levert namelijk een quote van 2.10 op en Red Bull heeft een quotering van 2.60. Met Max Verstappen als goede kanshebber voor de overwinning kan dit een optie zijn, maar op hem als persoon inzetten levert een hogere quote op en is dus verstandiger. Ferrari heeft de derde beste kans volgens wedkantoren met een quote van 3.50.

Winnende nationaliteit

Dit verschilt niet zoveel met de winnende coureur, omdat best veel rijders in de top van de grid een andere nationaliteit hebben. De quotering verschillen daarom niet zoveel met die van de weddenschap ‘GP Oostenrijk-winnaar’.