18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Acceptatie Amerikanen voor kansspelen op recordhoogte’

Tim Giesbers

71 procent van de Amerikanen beschouwt kansspelen als een ‘moreel aanvaardbare’ activiteit. Dit blijkt uit een opiniepeiling van onderzoeks- en adviesbureau Gallup. Dit percentage is nog nooit eerder zo hoog geweest.

In een jaarlijkse opiniepeiling onder Amerikanen over verschillende activiteiten werd gevraagd om diverse acties te beoordelen op ‘moreel acceptabel’. Kansspelen werd vijfde, achter anticonceptie, echtscheiding, alcoholgebruik en seks voor het huwelijk.

Verkeerd

Vorig jaar was het percentage voor kansspelen nog 68 procent en het jaar ervoor beleefde het een piek, met 69 procent. Het dieptepunt werd bereikt in 2009, toen slechts 58 procent van de respondenten positief stond tegenover deelname aan kansspelen. Het percentage mensen dat kansspelen als ‘moreel verkeerd’ beschouwt, daalde van 31 procent in 2019 naar 27 procent nu, de laagste score ooit.

Er zit weinig verschil qua demografische groepen. Dat verschil is er wel als we kijken naar politieke opvatting. 78 procent van de zelfomschreven liberalen accepteert kansspelen. Onder de conservatieven ligt dit getal een stuk lager, namelijk op 61 procent. 1 procent van de liberalen vindt het moreel verkeerd, tegenover liefst 36 procent van de conservatieven.

Mannen

Qua grote politieke partijen lagen de cijfers wel een stuk dichter bij elkaar. 76 procent van de democraten ziet kansspelen als moreel acceptabel, tegenover 70 procent van de republikeinen. Mannen (72 procent) waren iets meer geneigd dan vrouwen (69 procent) om kansspelen goed te keuren.