18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voetbalwedden: handicap op de favoriet

Bob Ligthart

Het komt bij voetbalwedden regelmatig voor dat het vooraf al duidelijk is dat het krachtsverschil tussen twee teams te groot is. In dat geval kan het erg interessant zijn om een handicap op de favoriet te zetten, omdat dit de quote omhoog drijft. In deze voorbeschouwing leggen we uit wat de handicap wedden op de favoriet precies doet en wat het jou kan opleveren.

Wat is een handicap bij voetbalwedden?

Met een handicap geef je één van de twee teams die tegen elkaar spelen een virtueel voor- of nadeel. In dit artikel gaan we in op dat nadeel, omdat je dit meestal doet bij de favoriet om de quotering te verhogen. Maar hoe ziet zo’n weddenschap er nou precies uit? Dit is niet heel ingewikkeld. De bookmakers geven je meestal de volgende opties: handicap -1 en handicap -2. Dit betekent met hoeveel virtuele doelpunten achterstand een team de wedstrijd begint.

Als je bijvoorbeeld de weddenschap ‘Winst Liverpool, handicap -1’ plaatst, zorgt dit ervoor dat de landskampioen met minimaal twee doelpunten verschil moet winnen. Het begint de wedstrijd namelijk virtueel op -1 goals, en niet met 0. Bij handicap -2 wordt het nadeel nog net wat groter, want dan begint een team met twee goals minder. Het risico is op deze manier nog net wat groter, maar de quote van de weddenschap ook.

Wanneer gebruik je een handicap?

Sommige wedstrijden zijn gewoon minder interessant om op te wedden, omdat de quoteringen niet hoog genoeg zijn. Dit kan komen door het verschil tussen de twee teams. Manchester City speelt deze week bijvoorbeeld tegen Newcastle en de kans is groot dat The Citizens met meer dan één doelpunt verschil winnen. Het zou dan zonde zijn om alleen op ‘Manchester City wint’ in te zetten, omdat de quote van deze weddenschap maar 1.12 is.

Als je er ‘Winst Manchester City, handicap -1’ van maakt, verandert de quote al naar 1.36. Bij nog wat meer risico, handicap -2, gaat de quotering zelfs omhoog naar 1.95. Dus als je ervan overtuigd bent dat City met gemak wint, is dit een interessante optie.

Natuurlijk is het wel altijd belangrijk om het punt te vinden tot waar je kunt gaan. Ook topteams winnen niet wekelijks met drie doelpunten verschil. Check dus of alle ingrediënten voor een grote zege aanwezig zijn: ingrediënten waar we verderop nog op ingaan.

Gebruik het slot van de competitie

Alle Europese topcompetities die zijn hervat lopen nu weer op hun einde. Dit zorgt ervoor dat de belangen van een aantal clubs steeds groter worden en dat andere teams juist nergens meer voor spelen. Let goed op wedstrijden waarbij dit het geval is, want dit kan erg goed uitpakken voor een handicap-weddenschap. Als een sterk team nog meedoet om de titel en het tegen een klein team speelt wat niet meer in gevaar is, kan dit voor een nog groter krachtsverschil zorgen.

Real Madrid en Barcelona zijn bijvoorbeeld met elkaar in strijd om de titel met nog vier wedstrijden te gaan. Barça speelt woensdag tegen Espanyol dat eigenlijk al zo goed als zeker is gedegradeerd. Het kan daardoor zomaar dat de huidige nummer twee van Spanje gehakt maakt van de aanstaande degradant. ‘Winst Barcelona, handicap -1’ heeft een quote van 1.42 en ‘Winst Barcelona, handicap -2’ levert een quotering van 2.12 op.

Doelsaldo

Kijk voordat je een handicap-weddenschap plaatst ook altijd goed naar het doelsaldo van beide teams. Wanneer een team dat veel scoort tegen een team met een zwakke defensie speelt, levert dit vaak veel goals op. Dit zijn daardoor geschikte wedstrijden om de handicap in te zetten. Nu het einde nadert worden de goals in veel competities ook nog belangrijker, omdat dit de doorslag kan geven in de eindstand.

Eerdere ontmoetingen

Naast de bovengenoemde onderwerpen is het ook nog belangrijk om naar de eerdere ontmoetingen tussen de teams te kijken. Het komt soms voor dat een club erg goed is tegen een bepaalde tegenstander. Als dit zo is kan dit je keuze in positieve zin beïnvloeden. Het kan je namelijk helpen om een knoop door te hakken. Mocht een team het altijd goed doen tegen de ander, dan is een handicap gebruiken een goed idee. Het is een minder idee wanneer je twijfelt en ziet dat de underdog het er altijd aardig vanaf brengt. Onderling is het verschil soms minder groot dan wat de ranglijst je doet laten denken.

Is handicap wedden wat voor mij?

Mocht je toe zijn aan hogere quotes en een uitgebreidere manier van wedden, dan kan de speloptie ‘handicap’ zeker wat voor jou zijn. Het zorgt er namelijk voor dat zelfs de wedstrijden die er op het eerste oog niet interessant uit zien dat toch wel zijn. Door handicap -1 of handicap -2 te gebruiken, verhoog je de quote altijd. Zo krijg je zelfs voor de topfavoriet in veel gevallen nog een erg aantrekkelijke quote.

Zoals benoemd kan deze periode juist erg goed zijn om het handicap wedden te gebruiken. Sommige clubs hebben nog alles om voor te spelen, terwijl andere clubs het seizoen rustig uitspelen. Zo is het in veel gevallen nog beter te voorspellen wie er met veel doelpunten verschil wint.