18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tour de France 2018: Voorbeschouwing, wedden, tips en quotes etappe 10: Annecy – Le Grand Bornand

Dirk Maas

De vlakke ritten in de Tour 2018 behoren de komende drie ritten even tot het verleden. Er staan drie zware Alpenritten op het programma, te beginnen met etappe 10 van Annecy naar Le Grand-Bornand, verreden op dinsdag 17 juli 2018

Het klassement zal ongetwijfeld door elkaar worden geschud. Welke favorieten houden stand en welke grote namen zakken door het ijs? Dit zijn de voorspellingen, tips en quotes voor etappe 10 van de Tour de France 2018.

Parcours etappe 10

Er zijn zes bergetappes van formaat in deze Tour. Drie daarvan zijn 175 kilometer of langer. Etappe 10, van Annecy naar Le Grand-Bornand, is met 159 kilometer relatief kort maar daarom niet minder zwaar.

Er staan de renners verschillende cols te wachten, waaronder drie cols van de eerste categorie en één van de buitencategorie. Na 19 nagenoeg vlakke beginkilometers doemt de eerste col op. De Col de Bluffy is een beklimming van 1,5 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,6%. Dat klimwerk is nog kinderspel vergeleken met de tweede beklimming: de Col de la Croix Fry. Die is gesitueerd na 30 kilometer. De klim van 11,3 kilometer heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7%.

Daarop volgt de eerste afdaling van deze etappe, die ongeveer 20 kilometer bedraagt. Na het afleggen van die afstand wacht het Plateau des Glières, dat een gemiddeld stijgingspercentage van 11,2% kent tijdens de zes kilometer lange klim. Een extra complicerende factor is dat de laatste twee kilometer over zandpaden worden verreden.

Na de afdaling naar Thorens-Glières kunnen de renners op adem komen omdat er stuk van 20 vlakke kilometers volgt. De Col de Romme, een beklimming van 8,8 kilometer die een gemiddeld stijgingspercentage van 8,9% heeft, is de voorlaatste klim van de dag. Na een afdaling van vier kilometer is Col de la Colombière de laatste hindernis die overwonnen moet worden. Deze beklimming telt 7,5 kilometer en stijgt gemiddeld met 8,5%. Het slot van deze etappe is een afdaling van 13 kilometer waarna een stuk vals plat van 1,5 kilometer volgt.

Favorieten voor etappe 10

Deze rit is op het lijf geschreven van coureurs die uitstekend kunnen klimmen en voortreffelijk kunnen dalen. Een renner die aan die criteria voldoet, is Vincenzo Nibali. De Tour-winnaar van 2014 imponeerde dit jaar met een fraaie zege in Milaan-Sanremo waarin hij een solo succesvol afrondde. Met een 12e plaats in het klassement, met een achterstand van 1.48 op Greg van Avermaet is hij een geduchte kandidaat voor het geel.

Het is niet onlogisch om de voorspelling aan te gaan dat de klassementsrenners meteen in de eerste bergrit hun neus aan het venster willen steken. In voorgaande Tours waren kleppers als Chris Froome en Romain Bardet direct op de afspraak in de eerste bergrit. Wedden op Nibali, Froome, Bardet is aan te raden, zeker als de quoteringen lucratief zijn.

Een andere klassementsrenner die er heel goed voor staat, is Alejandro Valverde. De 38-jarige Spanjaard brak vorig jaar in de eerste Tour-etappe zijn knieschijf, maar hij is dit jaar weer helemaal terug getuige zijn vierde plaats in de etappe naar Quimper en zijn derde plaats in de etappe die finishte op de Muur van Bretagne. Zijn ploeggenoot bij Movistar, Nairo Quintana doorstond de kasseienrit naar Roubaix meer dan behoorlijk. De Colombiaan werd in de afgelopen vijf jaar twee keer tweede en een maal derde in het eindklassement van de Tour. Voorspellen dat deze Movistar-renners kans maken op ritwinst is een weddenschap die de moeite van het overwegen waard is.

Outsiders voor etappe 10

De hierboven genoemde renners behoren tot de grote favorieten bij de bookmakers voor de eindwinst van de Tour. Froome heeft een quotering van 1.90 bij Toto, Nibali staat gequoteerd op 7.50 en Quintana op 8.50. Andere grote kanshebbers volgens Toto zijn Tom Dumoulin, Adam Yates, Mikel Landa en Rigoberto Uran.

Deze renners maken ook kans op de etappezege. Dumoulin won in 2016 al een zware bergrit naar Andorra. Yates moet, net als zijn broer Simon in de Giro, tot grootse prestaties in staat worden geacht in de Tour. Rigoberto Uran liep in de rit naar Roubaix tijdverlies op en krijgt wellicht de ruimte in de eerste bergrit. Wedden op Uran is een optie die niet uit het oog mag worden verloren.

De voorspelling dat de klassementsrenners de grote favorieten voor de rit naar Le Grand Bornand zijn, lijkt logisch maar ligt misschien ook iets te veel voor de hand. Er zijn ook outsiders die een gooi kunnen naar etappewinst. Wat te denken van coureurs die in het recente verleden al konden pronken met een bergritzege. Namen als Lilian Calmejane, Warren Barguil en Primoz Roglic, Thomas de Gendt en Rafal Majka komen daarvoor in aanmerking. De voorspelling dat één van deze coureurs gaat zegevieren in etappe 10 van de Tour lijkt gerechtvaardigd.

Dit zijn coureurs die hoge ogen kunnen gooien in het bergklassement. Wedden op Warren Barguil als winnaar van de bolletjestrui heeft een quotering van 4.25. Thomas de Gendt is gequoteerd op 5.50 bij Toto. Wedden op Lilian Calmejane als eindwinnaar van het bergklassement heeft een quotering van 16.00. Rafal Majka, bergkoning in 2014 en 2016, heeft een aantrekkelijke quotering. De Poolse renner is qequoteerd op 20.00 bij Toto om winnaar van het bergklassement te worden. Tot slot is Julien Alaphilippe een coureur om in de gaten te houden. De Fransman maakt deel uit van Quick-Step, dat grossiert in ritzeges dit jaar. Alaphilippe won in april 2018 de Waalse Pijl en is bij Toto op 32.00 gequoteerd om de bolletjestrui te veroveren.