18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Tips voor wedden op de Olympische Winterspelen

Dirk Maas

Vanaf vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari vinden de Olympische Winterspelen plaats in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. De volgende tips helpen je op weg bij het wedden op de diverse Olympische wintersporten.

Over de sporten op de Olympische Winterspelen

De Olympische Winterspelen in Pyeongchang hebben een primeur: voor het eerst zijn er op de Winterspelen meer dan 100 evenementen waar om de medailles wordt gestreden. Om precies te zijn, gaat het om 102 medaille-evenementen. Deze evenementen worden verdeeld over vijftien sporten. De top zes sporten waar de meeste medailles vallen te verdienen, zijn het schaatsen, langlaufen, alpineskiën, de biathlon, het freestyle skiën en het snowboarden. Al deze sporten hebben minimaal tien onderdelen of afstanden.

Er zijn acht sporten waar er maximaal vijf evenementen zijn waar medailles te verdelen zijn. Het gaat om bobsleeën, curling, kunstrijden, ijshockey, rodelen, Noordse combinatie, skeleton en schansspringen. Shorttrack is de enige Olympische wintersport die meer dan vijf maar minder dan tien medaille-evenementen heeft, namelijk acht.

Bij iedere Winterspelen komen er steeds nieuwe onderdelen bij. Dat is ook het geval bij de Spelen in Pyeongchang. Toegevoegd aan het Olympische programma zijn de gemengde landenwedstrijd bij het alpineskiën, het gemengddubbel curling, big air snowboarding (mannen en vrouwen) en de massastart bij het schaatsen (mannen en vrouwen).

Wintersporters van wie veel wordt verwacht

De grote vraag bij iedere Olympische Spelen (OS) is: wie kroont zich tot koning en koningin van de OS? Traditiegetrouw komen de gouddelvers uit sporten waar veel medailles te verdienen zijn. Dat zijn schaatsen, shorttrack, langlaufen, alpineskiën en biathlon. Drie van de meest succesvolle atleten van de spelen in Sotsji 2014 waren shorttracker Viktor An (die wegens een schorsing in Pyeongchang ontbreekt), langlaufster Marit Bjørgen (in Pyeongchang weer van de partij) en biathlonster Darja Domratsjeva (ook in Pyeongchang present) met elk drie gouden medailles. Alleen schaatsser Ireen Wüst overtrof dit drietal wat betreft totaal aantal medailles. Wüst behaalde vijf medailles, de meeste van alle sporters tijdens de Spelen in Sotsji.

De vraag wie de succesvolste mannelijke sporter en wie de succesvolste vrouwelijke atleet wordt van de Winterspelen houdt ook de bookmakers bezig. In aparte secties worden de kanshebbers op meerdere medailles verzameld. De quoteringen voor vijf of meer gewonnen medailles liggen rond de 5.50 bij de mannen en 5.75 bij de vrouwen. Vier medailles leveren quoteringen van om en nabij de 2.65 bij de mannen en 2.90 bij de vrouwen op. Drie medailles zijn goed voor quoteringen van rond de 2.20 bij de mannen en 2.15 bij de vrouwen.

Favorieten voor meerdere medailles bij de mannen

Welke sporters maken kans op de titel koning van de Winterspelen? Sven Kramer doet aan drie schaatsonderdelen mee en is de grote favoriet op de vijf en tien kilometer evenals de ploegenachtervolging. De Canadees Ted-Jan Bloemen komt op dezelfde onderdelen uit en is eveneens een grote kanshebber op drie medailles. Van alle mannelijke schaatsers bij de Nederlanders komt Koen Verweij op de meeste afstanden uit: de duizend meter, vijftienhonderd meter, massastart en ploegenachtervolging. Op de massastart na is hij op alle afstanden zeer kansrijk op een medaille.

Bij de shorttrackers behaalden dit seizoen bij Wereldbeker-wedstrijden Sjinkie Knegt, de Chiness Wu Dajing, de Hongaar Liu Shaohang, de Koreanen Lim Hyo-jun, Hwang Dae-Heon meerdere podiumplaatsen de Olympische afstanden vijfhonderd, duizend, vijftienhonderd meter en de estafette.

Andere mannen die een grote kans hebben op drie of meerdere medailles zijn biathleten Martin Fourcade en Johannes Thingnes Bø. Zij pakten dit Wereldbeker-seizoen op elk van de vier Olympische afstanden minimaal een keer goud. Bij het langlaufen is de Noor Johannes Høsflot Klæbo de meest veelzijdige atleet die op minimaal drie verschillende afstanden een medaille kan veroveren.

Favorieten voor meerdere medailles bij de vrouwen

Welke atletes maken kans op de titel koningin van de Winterspelen? Afgaand op de vorm dit seizoen zijn er bij de schaatssters een aantal vrouwen die drie of meer medailles kunnen winnen. Miho Takagi uit Japan is dit seizoen de beste rijdster op de vijftienhonderd meter en behaalt op de duizend en drieduizend meter ook regelmatig het podium. Ze komt tevens uit op de ploegenachtervolging, waarop Japan tot de wereldtop behoort.

De Amerikaanse Heather Bergsma werd vorig jaar op het Olympische ijs wereldkampioene op de duizend en vijftienhonderd meter en behaalde brons bij de massastart. Die goede vorm van 2017 heeft ze dit jaar weten te behouden. Veterane Claudia Pechstein was dit seizoen goed voor top 3-klasseringen op de drie kilometer en vijf kilometer, massastart en ploegenachtervolging. Marrit Leenstra scoorde in 2017/2018 ook podiumplaatsen op verschillende afstanden, namelijk de duizend en vijftienhonderd meter en de ploegenachtervolging. Ireen Wüst heeft nog niet de supervorm van Sotsji, maar zij kan als geen ander pieken op de OS. Zij komt uit op de duizend en vijftienhonderd meter, de drie kilometer en de ploegenachtervolging.

Bij de shorttracksters is dit Wereldbeker-seizoen Choi Min-jeong de grote uitblinkster. Zij won maar liefst zes individuele afstanden en behaalde op elke Olympische afstand (vijfhonderd meter, duizend meter en vijftienhonderd meter) minimaal één keer de eerste plaats. Ook op de estafette was er meer dan eens goud voor haar. Andere shorttracksters die op elke Olympische afstand goed waren voor een top drie-klassering zijn Kim Boutin en Marianne St-Gelais uit Canada en de Koreaanse Shim Suk-hee.

Andere vrouwen die een grote kans hebben op drie of meerdere medailles zijn langlaufsters Ingvild Flugstad Østberg en Heidi Weng uit Noorwegen en Charlotte Kalla en Stina Nilsson uit Zweden, die bij Wereldbeker-wedstrijden meerdere medailles wonnen op de drie verschillende Olympische afstanden. Bij het skiën is Mikaele Shiffrin de enige atlete die top drie-klasseringen behaalt op drie verschillende Olympische disciplines tijdens dit Wereldbeker-seizoen. De Amerikaanse is zeer sterk op de slalom, reuzenslalom en de afdaling.

Value bets

Een herhaling van Sotsji qua aantal Nederlandse schaatsmedailles zit er voor Nederland zeer waarschijnlijk niet in. De concurrentie bij zowel de mannen als vrouwen is breder en sterker geworden. Met name Miho Takagi kan op verschillende afstanden roet in het eten van de Nederlandse vrouwen gaan gooien. Zij is goed op de duizend, vijftienhonderd en drieduizend meter.  De quoteringen bij de duizend en vijftienhonderd meter liggen voor Takagi vrij hoog, zo rond de 9.00.

Claudia Pechstein mag dan inmiddels vijfenveertig zijn, versleten is ze allerminst. Vorig jaar behaalde ze op het Olympisch ijs zilver op de WK afstanden op de vijf kilometer en dit seizoen heeft ze vormbehoud getoond op die afstand. De quoteringen voor haar op de vijf kilometer liggen rond de 4.50.

Het shorttracken is normaal gesproken een Zuid-Oost-Aziatische aangelegenheid, zeker bij de vrouwen. Dit seizoen steken de Koreaansen Choi Min-jeong en Shim Suk-hee er weliswaar bovenuit, maar de Canadese Kim Boutin heeft de Koreaanse hegemonie al enkele keren doorbroken. Haar beste afstanden zijn de vijfhonderd en duizend meter. Haar quoteringen voor winst op de 500 meter liggen rond de 4.55 en op de duizend meter rond de 2.30.

De minder bekende sporten

Sommige sporten staan nog niet zo lang op het Olympische programma of maken hun debuut op de Spelen. Bij veel van die sporten lijkt spektakel gegarandeerd, denk bijvoorbeeld aan het freestyle skiën. De skicross is een onderdeel van het freestyle skiën. Bij dat onderdeel neemt een aantal skiërs het op een geaccidenteerde piste tegen elkaar op. Diegene die als eerste de finish bereikt is de winnaar. Botsingen of valpartijen zijn aan de orde van de dag. Dat levert spectaculaire beelden en verrassende winnaars op. Dit seizoen werden er bij de mannen tot nu toe acht Wereldbeker-wedstrijden gehouden. Die kenden zeven verschillende winnaars. De Zwitser Marc Bischofberger is de enige die meer dan één wedstrijd won. Hij is de grote favoriet bij de bookmakers, wel tegen een hoge quotering van rond de 4.85.

Snowboard Big Air is een nieuwe sport op het Olympische programma. Snowboarders dalen van een schans af en ze voeren in de lucht spectaculaire sprongen uit. De jury beoordeelt de sprongen op uitvoering, hoogte en stijl. Deze tak van sport kent een verscheidenheid aan winnaars. Bij de mannen is er dit Wereldbeker-seizoen slechts één snowboarder geweest die meer dan een keer het podium haalde. Dat is de Amerikaan Chris Corning. Hij heeft een quotering die rond de 10.00 ligt.

Let op de tijdsverschillen

Omdat de Winterspelen in Zuid-Oost-Azië plaatsvinden, moet er rekening worden gehouden met tijdsverschillen. Ten opzichte van Nederland is het in Pyeongchang acht uur later. De sporten waarin voor Nederland de meeste medaillekansen liggen, het schaatsen en het shorttrack, hebben wisselende tijden. Vrijwel alle schaatsonderdelen beginnen om twaalf uur ‘s middags Nederlandse tijd. De enige uitzonderingen zijn de vijf kilometer bij de mannen, die om acht uur ‘s ochtends Nederlandse tijd start, en de duizend meter bij zowel de mannen als de vrouwen, die om elf uur ‘s ochtends begint. Bij het shorttrack beginnen alle afstanden om elf uur ‘s ochtends Nederlandse tijd. Dat zijn de tijden waarop je moet letten als je vooraf of live wil wedden op het schaatsen en het shorttrack.

Sporten die ‘s nachts Nederlandse tijd plaatsvinden, zijn alpineskiën (afwisselend om kwart over twee en drie uur), kunstrijden op de schaats (twee uur ‘s nachts) en snowboarden (vrijwel altijd om twee uur ‘s nachts). Voor wie op deze sporten (live) wil wedden, is er weinig nachtrust.