18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Strategie voor live wedden op voetbal

Maurice Krabbendam

Welke strategie is het beste om te hanteren bij live wedden op voetbal? In dit artikel worden verschillende strategische tips voor deze vorm van wedden behandeld.

Kijk de wedstrijd

Soms kun je in een live wedden-omgeving via de bookmaker de wedstrijd kijken waarop je inzet. In andere gevallen zijn er elders live streams of uitzendingen via televisie die het mogelijk maken om live beelden te zien. Hoe je dit aspect ook invult: het is absoluut cruciaal om de wedstrijd live te kijken.

Het allergrootste voordeel van live wedden op voetbal is juist dat de wedstrijd al bezig is. Dit levert enorm veel extra informatie op. Niet alleen de score en het aantal kansen over en weer, maar juist ook dingen als de vorm van de spelers, de weersomstandigheden en de uitvoering van de tactiek.
Veel van dit soort informatie zie je in een live blog of score-app niet staan. Door de wedstrijd daadwerkelijk te kijken, beschik jij over het soort informatie dat jou een edge kan geven bij de bookmaker.

Eén wedstrijd tegelijk

Je kunt veel weddenschappen afsluiten met live wedden op voetbal, meer dan wanneer je alleen van tevoren bets zou aangaan. Dit komt door de steeds wisselende quoteringen, die nieuwe kansen met zich meebrengen voor een inzet.

Nu worden er vaak tegelijkertijd meerdere voetbalwedstrijden gespeeld. Het zou daardoor in je op kunnen komen om ook op verschillende duels tegelijkertijd te live wedden. Maar hierin kun je beter toch wat terughoudend zijn.
Om te kunnen profiteren van de extra wedmogelijkheden in live wedden, is een goede concentratie namelijk vereist. Je volgt de ontwikkelingen van de wedstrijd, en daarnaast ook de quoteringen terwijl ze veranderen. Om op het juiste moment te kunnen profiteren, is het dus nodig om je aandacht erbij te houden.

Als je meerdere wedstrijden tegelijkertijd aan het volgen bent is dat moeilijker. Het buitenkansje op een mooie quotering kan dan zomaar aan je aandacht ontsnappen. Bovendien kun je momenten in de wedstrijden missen door dit soort versnipperde aandacht.
Volg daarom als beginner in principe één duel tegelijkertijd. Dan weet je zeker dat je niets mist en kun je optimaal profiteren van de goede wedmogelijkheden. Inzetten op meerdere duels is in live wedden ook niet perse nodig, omdat ook één wedstrijd al meer weddenschappen dan normaal oplevert. Ben je echter wat meer ervaren en heb je het gevoel dat je tijd overhebt tijdens de wedstrijd, dan zou je wel kunnen overwegen om er nog een wedstrijd naast te doen.

Bereid je voor

Een sessie live wedden op voetbal begint niet pas wanneer de wedstrijd begint. Zoals bij een reguliere weddenschap ook het geval is, doe je er verstandig aan om van tevoren alvast research te doen. Voorwerk dus. Sla de onderlinge statistieken erop na, lees het nieuws, raadpleeg het overzicht van geblesseerden en doe alle andere dingen die normaliter ook onderdeel uitmaken van jouw analyse.
De reden hiervoor is dat je zo aan het begin van de wedstrijd niet alles nog hoeft te gaan uitzoeken. Je hebt het verhaal tot aan de aftrap in kaart gebracht, en die informatie kan nog van pas komen. Nu kun je je echter volledige concentreren op wat er live gebeurt, en welke live weddenschappen interessant zijn.

Ook interessant is het innemen van een positie voorafgaand aan de wedstrijd. Op basis van jouw analyse zou je bijvoorbeeld alvast een 1X2-weddenschap kunnen afsluiten die value heeft. Dit geeft je een extra kans om geld te verdienen, maar het geeft je ook de ruimte om tijdens het live wedden je positie om te gooien.

Beperk je verlies en vergroot je winst

Met positie omgooien wordt bedoeld dat je het verlies beperkt of de winst vergroot door een tegenovergestelde weddenschap aan te gaan. Door als het ware een ‘tegenbet’ te plaatsen, kun je een eerdere weddenschap neutraliseren. Heb je eerst op winst van het ene team ingezet, dan kun je met een weddenschap op het andere team de zaak in balans brengen. Je resultaat komt dan ergens rond de nul uit.

Live wedden geeft goede mogelijkheden voor het omgooien van je positie. Met de kennis van tijdens de wedstrijd kun je nagaan of jouw eerdere voorspelling klopte. Dreigt het de verkeerde kant op te gaan, dan is je verlies beperken soms de beste optie. In bepaalde gevallen kun je een dreigend verlies zelfs omzetten in winst.

Gaat het juist heel goed met je bet, dan kun je – mits de quoteringen nog steeds interessant zijn – ook proberen om met een extra inzet je winst nog wat te vergroten. Ook kun je overwegen om je winst veilig te stellen met een tegenovergestelde bet als je aan het winnen bent.

Werk aan je timing

De quoteringen bij live wedden op voetbal fluctueren constant. De tijd die verstrijkt is een factor, grote gebeurtenissen zoals goals en rode kaarten hebben invloed, en daarnaast brengen kleine veranderingen zoals een wisseling van het balbezit al veranderingen in de quotes teweeg.

Als je succes wilt hebben met live wedden, doe je er goed aan om aan je timing van inzetten te werken. Doel is om precies als de quoteringen op jouw beoogde weddenschap omhoog gaan in te zetten.
Ervaring opdoen is hierbij het advies. Als je een aantal keer bij dezelfde bookmaker op hetzelfde soort weddenschappen hebt ingezet via live wedden, krijg je er gevoel voor hoe en wanneer de quoteringen verschuiven, en wat de ideale momenten zijn om in te zetten. Het helpt ook om zelf al een quotering in gedachten te hebben, en pas in te zetten als deze wordt bereikt.

Analyseer het team én de spelers

Tijdens live wedden bekijk en analyseer je de teams. Wie staat er voor, wat is het percentage balbezit en zo nog meer zaken. Het is echter ook belangrijk om te kijken naar hoe individuele spelers het doen. Dit helpt je om een betere inschatting te maken voor al je weddenschappen, en is daarnaast interessant voor specifieke bets zoals de ‘To Score’-markt.

Negatieve manieren waarop spelers kunnen opvallen zijn: niet in het spel betrokken, onzichtbaar, slordig in de afronding, praten tegen de scheidsrechter, blessures en onnodige overtredingen. Een speler valt juist in positieve zin op door gretig te zijn, acties te maken, kansen op te zetten en sneller te zijn dan zijn tegenstanders.
Dit zijn allemaal zaken die je live beter kunt inschatten dan voorafgaand aan een wedstrijd. Gebruik die informatie om betere beslissingen te kunnen nemen.

Overweeg cornerweddenschappen

Normaal gesproken zijn Overs/Unders op het aantal corners een redelijke loterij voorafgaand aan de wedstrijd, met quoteringen van net onder de 2.00 en een bet die eigenlijk allebei de kanten op kan. Door de informatie die je uit het spelbeeld kunt halen, is deze weddenschap in live wedden een stuk interessanter.

Let bijvoorbeeld op aanvallende intenties, buitenspelers die de achterlijn halen en het aantal schoten op doel. Dit zijn zaken die die vaak tot corners leiden, dus als dit het spelbeeld is in de eerste fase van de wedstrijd zou je op de Over kunnen inzetten. In omgekeerde situaties is de Under interessant.

Onderbouw iedere weddenschap

Het is ten slotte verleidelijk om in live wedden veel bets af te sluiten, maar dit is niet het belangrijkste. Blijf zoeken naar value bets! Ook in een live setting zou je niet moeten wedden om het wedden, maar simpelweg omdat de quoteringen waarop je kunt inzetten in jouw optiek winstgevend zijn.
Onderbouw daarom voor jezelf iedere weddenschap, ook tijdens live wedden op voetbal. Je zult zien dat er dan genoeg goede mogelijkheden ontstaan.