18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Portugese online markt groeit naar 152,1 miljoen euro in 2018

Tim Giesbers

Portugal heeft afgelopen kalenderjaar een omzet van 152,1 miljoen euro gezien op de online wed- en gokmarkt. 2018 was het tweede jaar waarin het Zuid-Europese land een volledig gereguleerde online markt had. De omzet van 152,1 miljoen euro betekende een groei van 24 procent ten opzichte van 2017.

Toernooi

Het wedden op sportwedstrijden was opnieuw verantwoordelijk voor het grootste deel van deze omzet. De gelicenseerde wedkantoren hebben tezamen 78,9 miljoen euro omgezet, wat een stijging van 10,8 miljoen euro betekent ten opzichte van het jaar ervoor. Al deze cijfers zijn bekendgemaakt door de Serviço Regulação e Inspeção de Jogos do Turismo de Portugal (SRIJ), de nationale wedautoriteit.

Een grote reden voor deze toename in 2018 kwam door het WK voetbal in Rusland. In de maanden juni en juli, waarin dit toernooi plaatsvond, werd bijvoorbeeld door het WK alleen al 20,5 miljoen euro opgehaald. Maar behalve het sportwedden nam ook de omzet voor het online gokken toe, met 34 procent tot 73,2 miljoen euro.

Blokkeren

Ook maakte de SRIJ bekend dat in 2018 een totaal aantal van 31.500 Portugese consumenten had besloten zichzelf uit te sluiten van deelname aan online kansspelen. Dit neemt echter wel een zorg mee voor de autoriteit. Van alle spelers die in 2018 begonnen zijn met wedden of gokken, heeft 2,7 procent zichzelf binnen één jaar uitgesloten van verdere deelname.

Daarnaast werd het aantal geblokkeerde illegale aanbieders van online kansspelen in 2018 bepaald op 338. De SRIJ heeft van al deze bedrijven de diensten in Portugal laten staken. Internetproviders hebben uiteindelijk voor 270 websites de instructies gekregen ze compleet te blokkeren, omdat die bedrijven na waarschuwing toch hun diensten aan bleven bieden aan Portugese consumenten.