18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Litouwse autoriteiten bereiken akkoord sportintegriteit

Tim Giesbers

Diverse overheidsinstanties in Litouwen hebben samen een nieuwe samenwerkingsovereenkomst getekend. Het doel? Om matchfixing in de Litouwse sport te kunnen bestrijden en de ratificatie van het Macolin-verdrag te bevorderen.

De overeenkomst werd ondertekend door Algirdas Monkevičius (minister van Onderwijs, Wetenschap en Sport), Rita Tamašunienė (minister van Binnenlandse Zaken), Evaldas Pašilis (procureur-generaal) en Renatas Požėla (commissaris-generaal van de politie). Deze organisaties werken sinds 2015 samen om matchfixing te helpen voorkomen.

Concurrentie

Žydrūnas Bartkus (directeur van de Speciale Onderzoeksservice (STT)) en Antoni Mikulski (directeur van de Financiële Misdaad Onderzoeksdienst FNTT) ondertekenden de overeenkomst als nieuwe partijen tegen matchfixing in Litouwen.

“We hopen dat de hernieuwde overeenkomst, waaraan twee nieuwe instellingen deelnemen, zal helpen om wedders te beschermen tegen matchfixing. Ook moet het wedbedrijven met een vergunning in Litouwen helpen en zorgen voor eerlijke concurrentie in de sport”, zegt minister Monkevičius.

Ratificatie

Deze overeenkomst is een stap in de richting van de ratificatie van het Verdrag van de Raad van Europa over de manipulatie van sportwedstrijden, beter bekend als het Macolin-verdrag. Litouwen heeft het verdrag in september 2014 ondertekend.

“De overeenkomst van vandaag is een voortzetting van wat we al vele jaren doen”, vervolgt Monkevičius. “Litouwen heeft het verdrag al ondertekend, maar om dit in werking te laten treden, moeten we nauwer samenwerken en niet bang zijn om sportmanipulatie strafbaar te stellen.”