18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Ierse kansspelbelasting blijft 1% na bezwaren bookmakers

Maurice Krabbendam

De kansspelbelasting in Ierland blijft in 2018 op 1% staan. Dat blijkt uit de budgetplannen voor komend jaar van het Ierse ministerie van financiën. De beslissing kwam mede tot stand door bezwaren van verschillende bookmakers in het land tegen eventuele verhogingen.

€50 miljoen extra

Het ministerie overwoog voor 2018 drie mogelijke aanpassingen van het belastingtarief voor bookmakers en/of wedders, die elk tot aan €50 miljoen aan extra belastinginkomsten voor de Ierse overheid hadden kunnen leiden. Minister Paschal Donohoe heeft nu aangekondigd dat geen van deze plannen in 2018 doorgang zullen vinden, waarmee de kansspelbelasting niet verder wordt uitgebreid dan de 1% die aanbieders nu afdragen.

Bezwaar: banenverlies bij onafhankelijke bookmakers

In totaal kwamen er bij de minister van financiën dertien bezwaren binnen tegen eventuele verhogingen van het huidige tarief. Deze kwamen voornamelijk uit de hoek van kleinere en onafhankelijke bookmakers, die waarschuwden voor aanzienlijk banenverlies bij een hoger tarief. Een belasting voor spelers wordt door het ministerie als lastig uitvoerbaar gezien, aangezien de vrees bestaat dat spelers dan simpelweg hun heil zullen zoeken bij aanbieders zonder licentie.

Mogelijke verhoging 2019

De mogelijkheid bestaat dat er in 2019 alsnog een belastingverhoging zal plaatsvinden. Voor de budgettering van dat kalenderjaar zullen de mogelijkheden door het ministerie wederom onder de loep worden gehouden, zo is nu al aangekondigd in een officiële verklaring: “De minister heeft een aantal suggesties ontvangen voor het budget van 2018. Hij heeft besloten dat potentiële acties voor de herziening van de kansspelbelasting moeten worden gezien als onderdeel van het budget voor 2019.”