18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Hoe kun je wedden op marathons?

Dirk Maas

April is de maand van de grote marathons. Zo staan er in deze maand de marathons van Rotterdam (7 april jongstleden), Boston (15 april jongstleden) en Londen (28 april 2019) op het programma. Voor sommige bookmakers is deze tak van sport nog onbekend terrein. Andere online wedkantoren hebben deze zware atletiekdiscipline wel ontdekt en bieden verschillende weddenschappen aan voor het wedden op marathons.

Kenmerkend voor marathons is de onvoorspelbaarheid. Weersomstandigheden spelen bijvoorbeeld een grote rol. Veel wind, hitte en regenbuien hebben invloed op de tijd die gelopen wordt tijdens de welbekende afstand van 42 kilometer en 195 meter. Naast het wedden op de tijd van de winnaar en het voorspellen van de winnaar zijn er nog verschillende weddenschappen met betrekking tot marathons denkbaar. Die komen in dit artikel aan bod.

Wedden op de winnaar

De meest gebruikelijke bet bij het wedden op een marathon is het voorspellen van de winnaar. Wie de recente winnaars er op naslaat, ziet dat de winnaar van de grootste marathons ter wereld vrijwel altijd uit Afrika komen, meer bepaald Kenia en Ethiopië.

Bij de marathon van Londen kwam Eliud Kipchoge in drie van de laatste vier edities als eerste over de streep. Kipchoge won de 9 laatste marathons die hij liep. Naast Londen zegevierde hij in Rotterdam, Chicago, Berlijn en Rio de Janeiro, waar hij Olympisch goud veroverde. Hij is voor de aankomende marathon in Londen de grote favoriet bij de online wedkantoren, met quoteringen tussen de 1.85 en 2.00.

Een andere Olympisch kampioen, Mo Farah (goud op de 5 en 10 kilometer in zowel 2012 als in 2016) wisselde in 2018 de atletiekbaan in voor de marathon. De Brit maakte vorig jaar grote stappen en won in oktober 2018 de marathon van Chicago in een Europees record. Farah heeft een quoteringen tussen de 3.50 en 3.75 voor het winnen van de marathon.

De Keniaan Wilson Kipsang, in 2015 winnaar in de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk en vorig jaar 3e in Berlijn, heeft quoteringen die tussen de 8.00 en 11.00 liggen. Ghirmay Ghebreslassie uit Ethiopië viel de afgelopen jaren net buiten het podium. Zo werd hij in 2016 zowel 4e in Londen als bij de Olympische Spelen. In 2017 was hij de nummer 6 in Londen. Toch behaalde hij enkele mooie zeges: wereldkampioen in 2015 en winnaar in New York in 2016. Hij heeft, net als Kipsang, quoteringen tussen de 8.00 en 11.00.

Wedden op de winnares

Evenals bij de mannen voeren Kenya en Ethiopië de boventoon bij de vrouwenmarathons. Dat laten de resultaten uit de ‘World Marathon Majors’ (de grote zes: Tokyo, Boston, Londen, Berlijn, Chicago en New York) wel zien.

Vorig jaar wonnen Vivian Cheruiyot (Londen), Gladys Cherono (Berlijn, ze won in 2018 voor de 3e keer), Brigid Kosgei (Chicago) en Mary Keitany (New York) namens Kenya. Cheruiyot is gequoteerd op ongeveer 5.00 voor de winst. Cherono heeft een quotering van ongeveer 6.00 voor de overwinning. Kosgei is gequoteerd op ongeveer 8.00 voor de eindzege en een quotering van ongeveer 4.00 is er voor winst van Keitany.

Vooralsnog is Ethiopië dit jaar de marathonnatie bij de vrouwen. De eerste twee ‘World Marathon Majors’ werden gewonnen door Ruti Aga en Worknesh Degefa. Wellicht volgt Tirunesh Dibaba het voorbeeld van haar landgenoten in Londen. Dibaba won in 2017 de marathon van Chicago en is met een quotering van rond de 3.00 de grote favoriete bij de online bookmakers.

Wedden op een wereldrecord

Dit decennium is het wereldrecord bij de mannen vier keer verbroken. Dat gebeurde telkens bij de marathon in Berlijn, die in september wordt gelopen. Iets meer dan 2 uur, 2:01:39, had Eliud Kipchoge in 2018 nodig.

Dat deze snelste tijd ooit gelopen op de marathon wordt verbeterd in Londen lijkt niet waarschijnlijk, maar toch bieden sommige online bookmakers weddenschappen die betrekking hebben op een nieuw wereldrecord bij de mannen. Zo is er de mogelijkheid om te wedden op ‘Mo Farah loopt een wereldrecord in Londen’, met een quotering van 52.00.

Bij de vrouwen is Londen is de laatste jaren een ideale plaats gebleken om een wereldrecord te lopen. Paula Radcliffe vestigde vier jaar geleden een nieuwe mondiale toptijd in de Britse hoofdstad. Mary Jepkosgei verbeterde de tijd van Radcliffe in de 2017-editie van de marathon van Londen.

Uiteenlopende weddenschappen: van het voorspellen van de top 3 tot wie de beste Europeaan is

Op de sites van online wedkantoren zijn doorgaans het wedden op de winnaar en de tijd van een marathon terug te vinden. Deze staan er meestal ruim voor het begin, minimaal twee weken, van een marathon.

Enkele dagen voor het begin van een marathon kunnen daar nog enkele weddenschappen aan worden toegevoegd. Dat zijn bijvoorbeeld het wedden op een top 3-klassering van een marathonloper, hoeveel Kenianen er in de top 10 finishen en wie de beste Europeaan is. Zo kunt u op 25, 26 of 27 april 2019 kijken welke uiteenlopende weddenschappen de online bookmakers aanbieden met betrekking tot de marathon van Londen.

Advies: doe vooraf onderzoek

U kunt louter de quoteringen volgen, maar het is beter ook zelf op onderzoek te gaan bij het wedden op een marathon. Hoe verliepen de vorige marathons van de grote kanshebbers? Is er hulp in de vorm van gangmakers, ook wel ‘hazen’ genoemd. Presteren ze bij de ene marathon beter dan bij de andere?

Het is ook van belang om te letten op de fysieke gesteldheid van een marathonloper. Is hij volledig fit? In hoeverre is hij hersteld van blessures of ziektes? Het doen van een grondige analyse vooraf helpt u uw winstkansen te vergroten