18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Giro D’Italia 2020 voorbeschouwing, wedtips en quoteringen

Bob Ligthart

De Tour de France is pas net afgelopen en de Giro D’Italia staat al voor de deur. De strijd om het roze start op zaterdag 3 oktober met een tijdrit op Sicilië. In dit artikel beschouwen we alvast voor op de gehele Giro D’Italia 2020 met de daarbij behorende wedtips en quoteringen.

Giro D’Italia

De Giro D’Italia is zoals de naam al verklapt een Italiaanse wielerwedstrijd. Vandaar dat het ook wel de Ronde van Italië wordt genoemd. De Giro ontstond in 1909, maar de wedstrijd is niet elk jaar gereden vanaf dat jaar. De aanstaande Ronde van Italië is namelijk de 103e editie. Qua klassementen is de Giro te vergelijken met de Tour de France, want er is een algemeen klassement, puntenklassement, bergklassement en een jongerenklassement. De Giro heeft wel een klassement meer dan de Tour, want er is ook een klassement voor de renners onderaan het klassement. Oftewel, wie eindigt er helemaal als laatste.

De kleuren van de leiderstruien zien er wel wat anders uit. Zo draagt de leider van het algemeen klassement de roze trui. De leider van het puntenklassement krijgt de paarse trui en die van het bergklassement de blauwe trui. De trui van het jongerenklassement heeft wel dezelfde kleur als bij de Tour, namelijk wit. De renner die uiteindelijk de rode lantaarn draagt, dus de grootste achterstand heeft opgebouwd, moet het doen met de zwarte trui.

Terugblik Giro 2019

Vorig jaar greep Richard Carapaz de roze trui in de veertiende etappe van de Giro en hij liet niemand deze meer afpakken. De Ecuadoriaan van Movistar liet concurrenten als Vicenzo Nibali (1 minuut, 5 seconden), Primoz Roglic (2 minuut, 30 seconden), Mikel Landa (2 minuut, 38 seconden) en Bauke Mollema (5 minuut, 43 seconden) achter zich. Dit zijn niet de minste namen, dus het was een erg knappe prestatie van Carapaz.

In het puntenklassement bleef het ook lang spannend, want Pascal Ackermann en Arnaud Démare legden elkaar het vuur aan de schenen. Uiteindelijk was het de Duitser Ackermann die met 226 punten het paars vastlegde. Het jongerenklassement werd gewonnen door Miguel Ángel López van Astana. Hij had slechts één concurrent, want alleen Pavel Sivakov kon in de buurt blijven. De Rus eindigde uiteindelijk met een achterstand van 1 minuut en 30 seconden.

Het bergklassement kende een top drie van alleen maar Italianen. Giulio Ciccone was duidelijk de sterkste met 267 punten, wat hem de blauwe trui opleverde. Dan hebben we nog de zwarte trui voor de renner die als laatste eindigde in het algemeen klassement. Sho Hatsuyama mocht deze trui in ontvangst nemen. Hij eindigde op een achterstand van 6 uur, 5 minuten en 56 seconden.

Favorieten Giro D’Italia 2020

Algemeen klassement

Carapaz staat dit jaar niet op de deelnemerslijst van de Giro D’Italia, dus het is de vraag wie hem opvolgt. De bookmakers schatten de kansen van Geraint Thomas het grootst in. Momenteel levert het wedden op hem als winnaar van de Giro 2020 een quotering van 2.00 op. De Britse Tourwinnaar van 2018 werd dit jaar buiten de INEOS-selectie voor de Tour de France gelaten. Hij heeft zich nu vol op de Giro kunnen focussen. De Brit komt steeds beter in vorm en behaalde bijna een podiumplaats op het WK tijdrijden. De Giro bevat drie tijdritten, wat erg gunstig voor hem kan zijn. Tijdens deze ritten kan hij redelijk wat tijd pakken ten opzichte van zijn concurrenten. Dit is één van de redenen waarom wedden op hem als winnaar vooraf het verstandigst lijkt.

Zijn grootste concurrent is volgens de wedkantoren Simon Yates met een quote van 4.05. Yates wil nog altijd revanche voor de Giro van 2018. Hij leek lang op weg naar de eindzege van de wielerwedstrijd, maar de Brit was leeg aan het einde van de ronde. Yates is in vorm en kan in de bergen rekenen op zijn ploeggenoten Jack Haig en Lucas Hamilton. Dit alles zorgt ervoor dat Yates ook zeker een kans maakt op de eindzege.

Er zijn natuurlijk nog veel meer renners die kans maken op die felbegeerde roze trui. Zo zijn er volgens de bookmakers nog drie renners die een aanzienlijke kans maken op de eindzege. Dit zijn Jakob Fuglsang (6.60), Steven Kruijswijk (7.20) en Vicenzo Nibali (8.70).

Bergklassement

De bergtrui is niet de meest gewilde trui en daarom ook lastig te voorspellen. Vorig jaar pakte Giulio Ciccone de blauwe trui met een ruime afstand op zijn concurrenten. Hij staat dit jaar als derde op het lijstje met favorieten van de wedkantoren met een quote van 10.50. Toch lijkt het geen verstandige keuze om op hem te wedden. De Italiaan werd onlangs positief getest op het coronavirus, waardoor hij twee weken niet kon fietsen. Daarnaast rijdt hij in dienst van Vicenzo Nibali, wat hem beperkt in zijn mogelijkheden.

Iemand die wel vol voor de winst kan gaan is Simon Yates. Hij moet het goed doen in de bergen om het sterke tijdrijden van Thomas te kunnen compenseren. Dit zal hem vaak punten opleveren in het bergklassement, dus hij kan dit jaar zomaar de blauwe trui veroveren. Yates wordt ook door de bookmakers als favoriet aangestipt met een quotering van 5.15.

Zijn voornaamste concurrent is vooraf gezien Fausto Masnada. Hij eindigde vorig jaar als nummer twee in het bergklassement. Hij rijdt ook niet voor een kopman en kan goed een berg op. Hij heeft dus ook de vrijheid om dingen te proberen tijdens een rit. Wedden op ‘Masnada wint het bergklassement’ heeft een quote van 8.70.

Puntenklassement

Het puntenklassement kent dit jaar drie grote favorieten, namelijk Michael Matthews, Peter Sagan en Arnaud Démare. Vorig jaar eindigde Démare op de tweede plaats met slechts dertien punten minder dan Ackermann, die eerste werd. Zijn team, Groupama-FDJ, is helemaal op hem afgestemd tijdens deze Giro. Hij maakt daarom een goed kans op de paarse trui. De bookmakers zien hem toch als de minste van de drie met een quote van 4.10.

Wie de meeste kans heeft volgens de wedkantoren? Dat is zoals wel vaker Peter Sagan. Het wordt voor hem de eerste Giro D’Italia, want voorheen richtte hij zich alleen op de groene trui van de Tour de France. Die trui wist hij dit jaar niet veilig te stellen, maar hij liet wel vaak zien hoe sterk hij is. Een Sagan in topvorm is altijd een topfavoriet. Het is alleen de vraag of hij in zijn eerste jaar gelijk het paars weet binnen te slepen. Achter zijn naam staat momenteel een quotering van 2.75.

Michael Matthews komt daar kort achter met 3.30 en hij wordt ook door veel mensen gezien als topfavoriet voor het paars. Zijn ploeg nam hem niet mee naar de Tour en dit was natuurlijk een teleurstelling voor hem. Tijdens de Giro zal zijn team hem naar de sprints leiden, ook wanneer het kleine klimmetjes zijn richting de finishlijn. Hij kan zijn concurrenten pijn doen tijdens dit soort finales, want sommige klimmetjes zijn net wat te stijl voor de echte sprinters.

Jongerenklassement

Miguel Ángel López was de winnaar van het jongerenklassement tijdens afgelopen twee edities van de Giro. Hij is inmiddels te oud voor dit klassement. De Giro D’Italia 2020 wordt daarom waarschijnlijk het jaar van Aleksandr Vlasov in het jongerenklassement. De Rus is bezig met een sterk jaar. Hij is goed in de bergen en heeft ook een prima tijdrit in de benen. Hij is daarom de absolute favoriet voor het winnen van het jongerenklassement. Deze weddenschap heeft een quote van 1.67.