18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Bookmaker-reclames tijdens 95% van Engelse voetbalwedstrijden

Maurice Krabbendam

Engelse voetbalkijkers kunnen nauwelijks om online wedkantoren heen. Tijdens 95% van de wedstrijden die in het land op televisie worden uitgezonden is reclame voor bookmakers te zien. Dat blijkt uit een onderzoek van de Victoria Derbyshire show van de BBC.

1 op 5 reclames wedden-gerelateerd

Voor het onderzoek werden 25 live wedstrijden geanalyseerd die tot nu toe in het seizoen 2017/18 werden uitgezonden door betaalzenders Sky Sports, BT Sport en de open, commerciële zender ITV.

Rondom de wedstrijden werden in totaal 1.324 reclames uitgezonden, waarvan 272 een link hadden met wedden. Dat komt neer op ongeveer één op de vijf duels.
Er waren ook uitschieters; duels waarbij één op de drie commercials over wedden ging. De grootste dichtheid werd gemeten tijdens het Europa League-duel van Everton tegen Apollon Limasol uit Cyprus. 40% van de zichtbare reclame-uitingen waren wedden-gerelateerd.

Mogelijke inperking

De Engelse regering onderzoekt momenteel een aantal mogelijke aanpassingen aan de gokwetgeving. Het inperken van de reclame-uitingen is één van de mogelijke onderwerpen op de agenda. Er wordt op korte termijn een zogeheten ‘review’ met een aantal maatregelen verwacht.

De meningen verschillen over hoeveel invloed reclames hebben op wedgedrag. Vanuit de industrie zelf wordt vooral gezegd dat het effect beperkt is, maar in de uitzending van Victoria Derbyshire kwamen ook tegengestelde meningen naar voren.

Kinderen en gokreclames

Matt Zarb-Cousin, een vertegenwoordiger van de Campaign for Fairer Gambling, pleitte in de uitzending voor een door de overheid opgelegde inperking van het aantal reclames. Hij gaf aan zich met name zorgen te maken over de blootstelling van kinderen en jongeren aan de reclames, een thema waarover de afgelopen weken in Engeland enige ophef is ontstaan.

De UK Gambling Commission (UKGC) publiceerde maandag samen met een aantal andere instanties een brief aan bookmakers, waarin hen wordt gevraagd de reclames die minderjarigen aanspreken aan te passen of te verwijderen.
Deze brief werd ook ondertekend door de Advertising Standards Authority, het Committee of Advertising Practice, en de Remote Gambling Association.

Artikel Sunday Times

Het onderwerp kinderen en gokreclames kwam eerder deze maand in het nieuws door een artikel in de Sunday Times. Daarin werden advertenties voor kleurrijke advertenties gehekeld. De krant claimde dat bepaalde wedpartijen populaire cartoonfiguren zouden inzetten om jongeren te interesseren voor gratis te spelen gokgames.