18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Belgische autoriteiten verbieden fraudegevoelige voorspellingen

Tim Giesbers

De Belgische Kansspelcommissie gaat een lijst maken met fraudegevoelige sportweddenschappen. Voor voorspellingen die zich op deze lijst bevinden wordt het verboden om aangeboden te worden op de Belgische markt. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om rode kaarten, maar ook om andere sporten dan voetbal.

Sportweddenschappen zullen verboden worden wanneer het gaat om zaken die een eerlijk verloop van de wedstrijd niet volledig kunnen garanderen. Er zijn verschillende redenen waarom besloten kan worden dat een weddenschap verboden gaat worden. Zo is het lastiger op eerlijkheid van de wedstrijd te letten als de wedstrijd niet live wordt uitgezonden, zoals in amateurcompetities.

Kritisch

De Kansspelcommissie is dus bezig met een lijst van fraudegevoelige voorspellingen. “Die slaat op voetbal, basket, handbal, tennis, volleybal … zowel in binnen- als buitenland”, vertelt Marjolein De Paepe van de autoriteit. “Voetbal is zeker een geviseerde sport, maar niet de enige.”

Er gaat ook kritisch gekeken worden naar live wedden. Je kunt bijvoorbeeld inzetten op het volgende doelpunt, maar ook op de volgende kaart. Dit wordt gezien als fraudegevoelig. Omdat de populariteit van live wedden de laatste jaren is toegenomen, is de kans op fraude ook groter geworden.

Interpretatie

Tom Stammeleer van de Belgische beroepsvereniging van wedkantoren, vult aan: “Het kan zijn dat bepaalde weddenschappen meer beïnvloed kunnen worden. Als wedoperator wil je dat vermijden, het koste wat het wil. Daarom bieden veel wedoperatoren vandaag al sommige weddenschappen niet meer aan, zoals die op lagere competities.”

Hij snapt de insteek van de Kansspelcommissie om bepaalde weddenschappen te verbieden, maar plaatst wel een kanttekening. “Maar alles hangt af van de interpretatie van de commissie. Het is niet omdat één weddenschap fraudegevoelig is, dat een volledige markt moet worden drooggelegd.”