18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Veel weddenschappen over Brexit en opvolging May

Tim Giesbers

Halverwege 2016 werd in het Verenigd Koninkrijk een referendum gehouden over de toekomst van het land binnen de Europese Unie. Uiteindelijk kozen de Britten destijds voor een vertrek uit de EU. Premier David Cameron trad daarop af en Theresa May moest als opvolger de Brexit tot een goed einde brengen. Tot op heden is dat nog niet gelukt en de Britten wedden massaal op het onderwerp.

Nieuws

Het laatste nieuws is dat premier May aan de Europese Unie gevraagd heeft of de datum van de Brexit opgeschoven mag worden naar 30 juni. Ze krijgt in het Britse Lagerhuis namelijk maar geen meerderheid voor haar brexit-deal en daardoor dreigt een Brexit waarbij er geen extra afspraken zijn gemaakt tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie.

Diverse Europese lidstaten zijn echter niet volledig overtuigd van het voorstel van May. Frankrijk ziet bijvoorbeeld geen duidelijke reden om een nieuw uitstel toe te staan en de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz vindt dat ‘de feiten’ in het Verenigd Koninkrijk eerst moeten veranderen, voor de brexit-datum opgeschoven gaat worden. Alle Europese lidstaten moeten hun akkoord geven voordat dit gerealiseerd kan worden.

Verlenging

Door alle onzekerheid is het voer voor alle Britten die weddenschappen willen afsluiten over de Brexit. Een populaire voorspelling die mensen kunnen doen is bijvoorbeeld de stand van zaken op 13 april. Wanneer er geen uitstel komt, vindt de Brexit namelijk plaats op 12 april. De kans is volgens de bookmakers groot dat er toch een verlenging komt, dat krijgt namelijk een quote van 1.04. Het verlaten van de EU zonder deal komt op 2 met een quote van 10.00, gevolgd door geen Brexit meer (15.00) en een vertrek mét deal (41.00).

Ook is er de vraag of dit kalenderjaar besloten wordt tóch in de Europese Unie te blijven. De quote voor het niet intrekken van de Brexit is 1.25, voor het wél intrekken is 3.75. De vraag ‘Zit het Verenigd Koninkrijk nog in de EU als 2019 eindigt?’ heeft ook twee antwoorden: ja (1.73) en nee (2.00).

Premier

Over Theresa May wordt ook veelvuldig gespeculeerd. De quotering voor de weddenschap dat ze binnen een week haar vertrek aankondigt is 3.25, tegenover 1.33 dat ze dat niet doet. Hoe dan ook kan er nu al gewed worden op wie haar opvolgt als premier van het Verenigd Koninkrijk. Labour-leider Jeremy Corbyn staat op pole position met een quote van 4.50, gevolgd door Boris Johnson (oud-burgemeester van Londen en -minister van Buitenlandse Zaken) met een quote van 5.50.

Na Corbyn en Johnson volgen Michael Gove (minister van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken, quote van 7.00), Dominic Raab (voormalig minister van Vertrek uit de Europese Unie, quote van 10.00) en Jeremy Hunt (minister van Buitenlandse Zaken, ook een quote van 10.00).