18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

BBC-documentaire: forse groei in klachten over bookmakers

Tim Giesbers

Volgens een documentaire van het BBC-programma Panorama, wijzen statistieken van de Gambling Commission in het Verenigd Koninkrijk uit dat er een stijging van 5.000 procent is in klachten van consumenten over bookmakers. Deze cijfers gaan over de periode van de laatste vijf jaar.

De documentaire luistert naar de naam Addicted to Gambling en hierin was te zien hoe in 2018 een totaal van 8.266 klachten van consumenten binnen waren gekomen bij de autoriteiten. Dat is een fikse stijging ten opzichte van 2013, toen consumenten goed waren voor 169 klachten in een jaar tijd.

Positief

Volgens de Gambling Commission is er een ‘aantal complexe oorzaken’ voor de groei in klachten. Neil McArthur, CEO van de GC, legt uit: “We blijven de industrie ertoe bewegen dat ze hun consumenten kennen. Eigenlijk is het voor een deel ook positief dat er meer klachten binnen zijn gekomen.”

“Dat betekent namelijk dat consumenten meer eisen van de aanbieders van kansspelen”, vervolgt McArthur. “En ik wil hen graag uitdagen om dat te blijven doen.” In de documentaire legt hij uit dat problematisch wedden niet alleen een probleem is van mentale gezondheid. Ook vertelt hij dat er veel uitdagingen zijn in het reguleren van de industrie.

Verplicht

De stijging in klachten over bookmakers hebben nog een duidelijke reden, naast de mogelijk meer kritische consument. Het is de laatste jaren ook duidelijker geworden hoe je als consument een klacht kan indienen wanneer je het niet eens bent met hoe een bedrijf je behandelt. Ook de bookmakers zelf zijn verplicht duidelijk op hun website aan te geven hoe je een klacht over ze kunt indienen.