18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Australische overheid bereidt wet zelfuitsluiting voor

Tim Giesbers

De overheid van Australië gaat nieuwe wetgeving presenteren waarmee een nationaal zelfuitsluitingssysteem zal worden uitgerold. Hiermee kunnen alle Australische consumenten zichzelf uitsluiten van deelname aan kansspelen. Dit is de meest recente stap van Australië in het National Consumer Protection Framework (NCPF).

Deze beslissing volgt op de presentatie van resultaten van een recent uitgevoerd onderzoek, ook in het kader van de NCPF. Uit dit onderzoek bleek dat circa 52 procent van de Australische wedders een hoog risico lopen op wedgerelateerde problemen. Mede door het mogelijk maken van zelfuitsluiting wil de overheid dit tegengaan.

Motiveren

“Het overheidsbeleid moet ervoor zorgen dat Australiërs nog steeds kunnen blijven genieten van het deelnemen aan kansspelen”, vertelt Anne Ruston, minister voor Familie en Sociale Zaken. “Wel moeten we verstandige en gerichte maatregelen nemen om problemen voor wedders te voorkomen en hen te ondersteunen met die eventuele schade.”

“We hebben er vertrouwen in om door deze maatregel consumenten van kansspelen te motiveren om af en toe een periode in te lasten waarin ze niet wedden. Hiermee kunnen we hun gedrag op de lange termijn veranderen en het risico op wedgerelateerde problemen zoveel als mogelijk minimaliseren.”

Afgesloten

In het systeem kunnen deelnemers aan kansspelen zichzelf inschrijven. Wanneer ze dit gedaan hebben, kunnen ze aangeven hoe lang ze uitgesloten van deelname willen worden: variërend van drie maanden tot permanent. Het bij elkaar gespeelde geld wordt uitbetaald en de accounts van deze consumenten worden afgesloten.