18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Atletiek & turnen Olympische Spelen Tokio 2020 – Wedtips & quoteringen

Cas Geleijnse

De Olympische Spelen van 2020, die in deze zomer van 2021 zijn begonnen, zit vol met sporten die verschillende disciplines hebben. Zo ook de atletiek- en turnonderdelen. In de atletiek staan er 48 gouden medailles op het spel, bij het turnen zijn dit veertien gouden plakken. Op al deze onderdelen kan gewed worden. Hier geven we je een overzicht van deze disciplines. Je krijgt de beste quoteringen en wedtips voor wedden op de atletiek- en turnonderdelen op de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Atletiek

Er zijn heel veel verschillende atletiek-disciplines op de OS deze zomer. Dit varieert van verschillende looponderdelen tot springdisciplines. In Tokio staan ook het discuswerpen, verspringen, hoogspringen, hink-stap-springen, kogelstoten, speerwerpen en polsstokhoogspringen op het programma. Op al deze onderdelen is het mogelijk om te wedden. Er zijn dan ook heel veel mogelijkheden tot weddenschappen.

100 meter sprint mannen

De honderd meter sprint bij de mannen wordt gezien als één van de hoogtepunten van de Olympische Spelen. Dit jaar in Tokio lijkt de strijd spannend te gaan worden. In 2016 was Usain Bolt de snelste op dit onderdeel, maar de Jamaicaan is inmiddels gestopt. De nummer twee van toen, Justin Gatlin, ontbreekt ook in Tokio. De derde man op het podium toen, Andre de Grasse, is er wel bij in 2021.

De favoriet is echter degene die laatste eindigde in de finale van de vorige Spelen: de Amerikaan Trayvon Bromell. Hij liep dit jaar de snelste tijd van iedereen en ook in de laatste voorbereidingsrace op de Olympische Spelen eindigde hij als eerste. Wedden op winst van Bromell op de honderd meter heeft een quotering van 2.07. De andere favorieten zijn Ronnie Baker (4.50), Akani Simbine (7.30) en de bronzen medaillewinnaar tijdens de vorige Olympische Spelen Andre de Grasse (8.45).

Onze tip is om te wedden op goud voor Bromell. Hij was de snelste dit jaar en de kans is groot dat hij zijn favorietenrol gaat waarmaken. Pech kan natuurlijk altijd voorkomen in een Olympische finale of op weg daar naartoe, maar als Bromell dit voorkomt maakt hij een enorme kans op goud.

100 meter sprint vrouwen

Bij de vrouwen domineren Shelly-Ann Fraser-Pryce en Elaine Thompson al jaren. Fraser-Pryce won op de Spelen van 2008 en 2012 goud, Thompson was de snelste in Rio vijf jaar geleden. Op de vorige Spelen in Rio eindigde Fraser-Pryce als derde. Tweede eindigde toen de Amerikaanse Tori Bowie. De Amerikaanse ontbreekt nu in Tokio.

De Jamaicaanse Fraser-Pryce, is bij de bookmakers favoriet. Wedden op winst van de 34-jarige sprintster heeft een quotering van 1.80. Elaine Thompson heeft een quote van 2.63 bij een overwinning. Dina Asher-Smith (5.30) en Shericka Jackson (9.35) worden gezien als outsiders na de twee favorieten.

Wedden op Fraser-Pryce als winnaar lijkt een goede tip. In 2016 moest raakte ze haar Olympische titel kwijt. In 2017 werd zij voor het eerst moeder, en in de jaren daarna maakte de Jamaicaanse indruk met een knappe comeback en topprestaties. Met een quotering van 1.80 maak je ook nog aardig winst als je deze weddenschap winnend afsluit.

400 meter hordelopen vrouwen

Bij de 400 meter horden voor vrouwen zijn er volgens de bookmakers drie favorieten op de Olympische Spelen. Sydney McLaughlin uit Amerika, Dalilah Muhammad uit Amerika en de Nederlandse Femke Bol. Regerend Olympisch kampioen Shaunae Miller is er tijdens deze Spelen van 2020 niet bij, er komt dus een nieuwe Olympisch kampioene.

Bol is in topvorm de laatste tijd. Begin juli verbeterde de 21-jarige het Nederlands record én liep ze tegelijkertijd de zesde tijd ooit op deze discipline. Bol liet zich zien als wereldtopper en maakt dus grote kans op een medaille.

Wedden op McLaughlin als winnares van deze race heeft een quote van 1.39 en bij Muhammad is dit 3.55. Inzetten op Femke Bol als winnares van de 400 meter horden levert je 4.45 keer je inzet op. De tip is om te wedden op Bol voor de gouden medaille. Ze maakte dit seizoen indruk en versloeg de concurrentie meerdere malen. Dit zou ze ook zomaar eens in Tokio kunnen doen.

Turnen

Ook bij het turnen zijn er genoeg onderdelen waar op ingezet kan worden tijdens deze Olympische Spelen. Er zijn disciplines in het trampolinespringen, de balk, de rekstok, vloer, ringen, de brug en de evenwichtsbalk.

In de landenwedstrijd bij het damesturnen worden al die onderdelen gecombineerd, en daar zijn de Verenigde Staten groot favoriet, met een quotering van onder de 1.50 voor de zege. De finales voor de landenteams staan eerst op het programma.

Vervolgens kunnen de dames en heren kunnen ook medailles verdelen op het onderdeel individueel all-round, en er zijn losse plakken te verdienen per onderdeel. Quoteringen zullen duidelijk worden na de teamonderdelen, vanaf 28 juli.

De grootste ster om op te letten bij de dames is Simone Biles, die haar land zal aanvoeren en ook individueel voor meerdere plakken zal gaan, nadat ze liefst vier keer goud won in Rio de Janeiro.
De Japanse Kohei Uchimara gaat bij de mannen voor eigen publiek op voor zijn derde all-round titel.

Trampoline vrouwen

De Aziatische vrouwen domineren in het trampolinespringen. Hikaru Mori uit Japan en de Chinese Liu Lingling en Zhu Xueying gaan naar alle waarschijnlijkheid de medailles in Tokio verdelen. In Rio won Rosannagh MacLennan nog goud, maar de bookies geven haar een stuk minder kans op een medaille tijdens deze Olympische Spelen.

Wedden op Lingling als winnares heeft een quotering van 2.25. Xueying krijgt een quote van 3.00 bij winst. Hikaru Mori, die dolgraag goud wil winnen in haar eigen land, heeft een quotering van 3.50. Huidig Olympisch kampioen MacLennan krijgt een stuk minder kans: wedden op een nieuwe Olympische titel van de Canadese levert je 9.00 keer je inzet op.

Bij dit onderdeel is onze tip om in te zetten op winst van Hikaru Mori. Deze Olympische Spelen van 2020 vinden plaats in haar thuisland, wat extra motivatie zal geven om te winnen.

Trampoline mannen

Ook bij de mannen is een Chinees de te kloppen atleet. Gao Lei won brons tijdens de vorige Olympische Spelen. Nu, in 2021, is hij de favoriet. Lei staat vierde op de wereldranglijst, maar dit komt omdat hij weinig aan wedstrijden heeft meegedaan. Zijn grote concurrenten zijn regerend Olympisch kampioen Vladsjislav Gantsjarov uit Wit-Rusland en de Chinese Dong Dong, die zilver won in Rio. Het gehele podium op de vorige Spelen is dus nu ook favoriet om de medailles te verdelen op de Olympische Spelen.

Inzetten op Lei als gouden medaillewinnaar heeft een quotering van 1.38, wedden op een nieuwe Olympische titel van Gantsjarov krijgt een quote van 2.75 en Dong Dong heeft een quotering van 5.00 bij het winnen van Olympisch goud in 2021.

De tip hier is om in te zetten op goud voor Gantsjarov. De Wit-Rus weet wat het is om een Olympisch titel te pakken. Op deze Olympische Spelen van 2020 zou hij dit kunstje zomaar kunnen herhalen.