18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedgids voor bekerwedstrijden: succesvol inzetten op KNVB Beker en andere toernooien

Maurice Krabbendam

Van de KNVB Beker en League Cup tot de DFB Pokal en de Coppa Italia: de voetbalkalender staat vol met bekerwedstrijden, en samen vormen zij een interessante wedmarkt. Bekertoernooien leveren jaarlijks honderden extra wedstrijden op waar je op kunt wedden, en er zijn zeker genoeg weddenschappen met value te vinden.

Wedden op bekerduels vereist een iets andere aanpak dan wedden op competitieduels. Er zijn specifieke eigenaardigheden en mogelijkheden om je van bewust te zijn.
In deze wedgids zetten we een aantal zaken op een rij die je helpen succesvol in te zetten op de KNVB Beker en andere toernooien.

Belang van de beker

Het allerbelangrijkste om rekening mee te houden in bekerwedden is hoe belangrijk clubs en trainers het toernooi vinden. Soms wordt de beker gezien als een toernooi van ondergeschikt belang. Dit geldt vooral voor grote clubs, die ook strijden om de landstitel, plaatsing voor de Europese plekken en daarnaast ook actief zijn in de Champions League of Europa League. Al die andere wedstrijden leveren sportief meer prestige op en zijn ook financieel belangrijker voor de clubs.

Voor andere teams is de beker juist belangrijker dan de competitie. Een club die verwacht in de grijze middenmoot te eindigen, kan z’n seizoen glans geven door in de beker te stunten tegen grotere teams. De beker is hun beste kans op een prijs en ze hoeven er maar een beperkt aantal wedstrijden voor te winnen.

De les om hieruit mee te nemen: vraag je voor een bekerwedstrijd af hoe belangrijk de trainer, club en spelers dit toernooi vinden. Dit heeft namelijk een effect op de instelling en ook andere zaken, zoals bijvoorbeeld de gekozen opstellingen.

Wisselingen in selecties: B-elftallen

Teams hebben niet de luxe om zich alleen op bekerduels te kunnen richten. Sterker nog, de duels worden meestal midweeks gespeeld, tussen competitierondes door. Bekertoernooien vormen daardoor een extra belasting op teams, en coaches zijn zich daarvan bewust. Zoals hierboven al genoemd werd, kan de beker bovendien als iets van ondergeschikt belang worden gezien.

Dit soort afwegingen kunnen ertoe leiden dat belangrijke basisspelers rust krijgen in een bekerduel. Zeker in de vroege fase van het bekertoernooi, als er tegen amateurteams of clubs uit lagere divisies wordt gespeeld, hebben veel coaches de neiging om hun basiself op een aantal plekken te wijzigen. Het is slim om hier rekening mee te houden in je weddenschap.

De breedte van de selectie speelt in dit geval een rol. Is dit team van een vergelijkbaar niveau als het op vijf plekken gewijzigd wordt, of komt het dan ineens veel slechter voor de dag? Kijk naar de individuele klasse per positie, maar ook naar het collectief. De organisatie en discipline kan wegvallen als er veel reservespelers in de ploeg komen.

Talenten die een kans krijgen verdienen extra aandacht. Zij willen zich bewijzen, en kunnen het team in bepaalde gevallen juist een boost geven. Soms komt een trainer er door zo’n bekerduel achter dat hij voor een bepaalde positie op de bank een betere optie heeft zitten dan hij tot dan toe dacht.
In de regel geldt echter dat rust geven en het opstellen van een ‘B-ploeg’ vaak leidt tot kwaliteitsverlies. Het achterhalen van de opstelling is hoe dan ook extra belangrijk bij het wedden op bekerduels. Ga niet zomaar uit van de vaste basisopstelling, maar doe je research extra goed. Vergeet daarbij ook niet te kijken naar het actuele overzicht van geblesseerde spelers, want voetballers met pijntjes of die net terug zijn van een blessure zullen eerder rust krijgen.

Tegenstanders uit lagere divisies en amateurs

Uniek aan bekerwedstrijden is dat teams uit verschillende divisies aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Dit kan zeer verrassende effecten hebben.
Een automatische gedachte is dat het team uit de hogere divisie altijd een betere kans heeft, en dat is op papier natuurlijk ook terecht gedacht. De grotere clubs hebben kwalitatief betere spelers en zijn als het goed is ook een stukje beter in conditie dan amateurploegen.

Maar neem de zaken die al werden genoemd om te beginnen in overweging: wie worden er door de trainer opgesteld, en hoe groot is het belang van de beker voor de club uit de topdivisie?

Waar je zeker van kunt zijn, is dat tegenstanders uit lagere divisies er volle bak tegenaan zullen gaan in een wedstrijd tegen een opponent van naam. Hoewel er soms ook sprake is van zenuwen, kunnen de lagere divisie-clubs ook vrijuit spelen. Ze hebben niets te verliezen, in tegenstelling tot de topclub.

Uit of thuis spelen heeft op dit vlak een grote invloed. Voor een grote club is het echt niet zo makkelijk om uit bij een team uit een lagere competitie te spelen. Veel van de eigen fans vinden zo’n duel vaak de moeite van het meereizen niet waard.
Voor de thuisspelende partij is zo’n wedstrijd juist een unieke aangelegenheid, waarvoor de stad of het dorp uitloopt. Zo’n setting kan voor de topclub intimiderender zijn dan het bezoek aan een middenmoter in de eigen competitie, waar de supporters gewend zijn aan zulke duels.

Teams uit lagere divisies spelen best vaak in een andere stijl. Waar op het hoogste niveau de technische vaardigheden en positiespel belangrijk zijn, is het voetbal op de lagere niveaus vaak opportunistischer en fysieker. Denk aan lange ballen, maar bijvoorbeeld ook aan pittige duels en stevige overtredingen. Clubs uit lagere divisies zullen vaak ook veel mensen achter de bal houden en de boel achterin zo goed mogelijk dichttimmeren.

Profclubs hebben ten slotte het nadeel van kennisgebrek als het gaat om wedstrijden tegen kleine clubs. Dit geldt helemaal in het geval van wedstrijden tegen amateurteams. Natuurlijk zullen ze van tevoren naar één of twee wedstrijden een verkenner sturen en de trainer zal ook heus wel wat videobeelden bekijken, maar toch is de tegenstander vaak grotendeels onbekend. En bij een gebrek aan informatie kun je voor verrassingen komen te staan.

Geschikte weddenschappen voor bekerduels

Iets wat ook anders is in het voorspellen van bekerwedstrijden, is het soort weddenschappen waar je voornamelijk op inzet. Uiteraard kun je voor de klassieke 1X2 gaan. Houd er dan rekening mee dat het gelijkspel meer dan normaal interessant is als optie. De mindere teams zullen namelijk best vaak proberen om de wedstrijd te laten uitdraaien op een verlenging en penalty’s. Dat geeft ze immers meer kans om door te gaan dan proberen te winnen, met alle bijbehorende risico’s. Hierdoor is de kans op het gelijkspel groter in de bekerduels.

De kans op late doelpunten neemt ook toe. Dit hangt enerzijds samen met de verdedigende instelling van de underdog, anderzijds met het al genoemde conditionele verschil tussen topploegen en teams uit lagere divisies.
Hoe vaak komt het niet voor dat er lange tijd een stunt in de maak is, maar dat het stuntende team toch in de slotfase moet buigen? Overweeg daarom bijvoorbeeld een inzet op winst in de tweede helft voor het topteam, waarop de quoteringen hoger zijn dan de reguliere zege.

Soms kun jij bij bookmakers ook inzetten op de ‘to qualify’-weddenschap. De quote hierop is lager, omdat je ook wint wanneer jouw gekozen team na verlenging of op penalty’s doorgaat. Probeer je van tevoren de mogelijke wedstrijdscenario’s in te beelden om je keuze te maken tussen deze bet en de reguliere 1X2. Hoe groot is de kans dat het op extra speeltijd aankomt?

In bekerwedstrijden hoef je niet met veel doelpunten verschil te winnen om door te gaan. Zolang je maar wint is het goed. Alleen daarom al zijn Unders het overwegen waard. Dit hangt ook weer samen met het sparen van krachten.
Houd uiteraard wel rekening met wedstrijden waarin sprake is van grote kwaliteitsverschillen tussen de elftallen, want daarin kan de score alsnog hoog oplopen.

Een andere interessante bekerweddenschap is topscorer van het toernooi. De quoteringen zijn hier hoger dan bij soortgelijke weddenschappen in een competitie, omdat er voor de spelers minder gelegenheden zijn om hun goals te maken. Dit maakt de kans op verrassingen ook groter.
Ga je op deze weddenschap inzetten, maak dan een afweging van deze twee zaken: hoe groot is de kans dat deze speler in de bekerduels opgesteld wordt, en hoe groot is de kans dat zijn team het ver gaat schoppen?

Ten slotte kun je ook denken aan de weddenschap winnaar van het toernooi, die valt in de categorie ‘outright’. Het is hierbij uiteraard belangrijk om van alles op de hoogte te zijn: belang van het toernooi voor een team, mogelijke tegenstanders, historie in de beker, vorm etc.. Winnaars van de beker zijn lastiger van tevoren aan te wijzen dan de competitie-winnaar, maar daardoor is dit wel een potentieel lucratieve markt.

De beker voorspelbaar maken

Duels in de beker duels zijn vaak onvoorspelbaar, en er is regelmatig sprake van onverwachte resultaten. Allerlei zaken die langs zijn gekomen hebben daarop invloed, zoals het opstellen van reservespelers en het spelen tegen een onbekend soort tegenstander.

Met de genoemde punten in deze wedgids voor bekervoetbal, kun je de verrassingen in bekerwedstrijden als het goed is zoveel mogelijk zien aankomen. Als dat je lukt, zijn toernooien als de KNVB Beker en FA Cup erg interessant voor jou als wedder.