18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Fred Done van Betfred viert 50-jarig jubileum

Maurice Krabbendam

Betfred-oprichter Fred Done zit vijftig jaar in het vak, maar denkt nog niet aan stoppen. Dat verklaart de 74-jarige ondernemer tegenover de Manchester Evening News.

Opkomst van Betfred

Fred Done opende samen met zijn broer Peter in 1967 zijn eerste wedkantoor, genaamd ‘Done Bookmakers’ en gevestigd in de plaats Pendlebury onder de rook van Manchester. Van dat ene kantoor is het bedrijf in de loop der jaren uitgegroeid tot 1.700 vestigingen, waar in totaal 11.000 mensen werken.

Betfred behoort samen met William Hill, Coral en Ladbrokes tot de vier grootste wedbedrijven in Engeland. Het succes maakte van Fred Done een miljardair. Tegenwoordig is hij ook actief in andere sectoren, waaronder de vastgoedmarkt.

Done zette zijn eerste stappen op wedgebied al in de jaren veertig en vijftig, toen hij als jongeman voor zijn vader werkte. Die had een illege bookmakerhandel in een tijd dat sportwedden in het Verenigd Koninkrijk nog niet was toegestaan.
Done maakte sindsdien alle grote ontwikkelingen binnen de industrie mee. Van de eerste regionale kantoren, tot grote ketens en uiteindelijk de opmars van online bookmakers. Met duizend pond die hij bij zijn vader verdiende op zak, begon hij voor zichzelf.

Door de jaren heen nam Betfred veel bestaande ondernemingen over. “Ik hou van de uitdaging om iets te zien groeien”, verklaart Done, die op zijn pensioensgerechtigde leeftijd nog iedere dag om vijf uur ‘s ochtends opstaat. “Ik begin niet met bedrijven, maar ik ben een vebeteraar die waarde kan toevoegen. Ik zie bedrijven en ik denk dat ik het beter kan doen.”

Geheim van succes

Het geheim van zijn succes? Done beantwoordt die vraag met een simpel antwoord: “Als twee plus twee zes is, dan heb je een winnende handel. Is twee plus twee vier, vergeet het dan maar.”
Daar voegt hij aan toe dat een belangrijke sleutel in het succes het vinden van de juiste locaties is. Naast een pub, naast een fabriek, een taxi-standplaats, postkantoor of busstation. Plekken waar wedders gevonden kunnen worden. Nog steeds sluit Betfred vaak preventief een winkel als zo’n nabijgelegen pub of fabriek sluit.

Volgens Done moeten eigenaren van fysieke wedkantoren de komende jaren hun strategie heroverwegen. Dit terwijl Betfred pas zes jaar na z’n concurrenten online ging. Te laat, zo geeft de jubilaris toe. “Ik had destijds niet verwacht dat het zo groot zou worden als nu het geval is”, aldus Done, die inmiddels miljoenen per jaar investeert in het verder opbouwen van de online versie van zijn merk.