18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Overzicht blessures Eredivisie seizoen 2019/2020

Tim Giesbers

Ook in het seizoen 2019/2020 blijft het vermoedelijk spannend in de Eredivisie. Kan PSV het de gedoodverfde favoriet Ajax lastig maken, en wie wordt de beste van de subtop? Wat je natuurlijk absoluut wil vermijden is dat je een weddenschap verliest doordat je niet op de hoogte bent van geblesseerde (en geschorste) spelers. Hiervoor hebben we een handig overzicht van blessures in de Eredivisie 2019/2020. Lees hier hoe je deze het best kan gebruiken.

Wat kan de invloed zijn van een geblesseerde of geschorste speler?

Allereerst moet je natuurlijk het belang inzien van het weten wie de geblesseerden of geschorsten zijn. De reden daarvoor is eigenlijk erg simpel. Elke club heeft wel eens last van blessures en schorsingen en moet daardoor andere spelers opstellen. Deze spelers zijn soms minder goed en daardoor kan dit team punten verspelen.

We kunnen als voorbeeld kijken naar Ajax afgelopen seizoen. De Amsterdammers werden kampioen in de Eredivisie maar verspeelden een paar keer punten. Vaak moest coach Erik ten Hag ook een paar spelers missen. Zo werd met 3-0 verloren van PSV en met 1-1 gelijkgespeeld tegen Heracles Almelo toen Matthijs de Ligt er niet bij was. Tegen sc Heerenveen werd met 4-4 gelijkgespeeld toen André Onana en Nicolás Tagliafico er niet bij waren en die laatste ontbrak ook tegen Feyenoord, waarvan met 6-2 verloren werd.

Zo zie je maar: niet alleen de spelers op het veld bepalen of jij je weddenschap gaat halen. Even zo belangrijk is het te kijken naar wie juist niet mee kan spelen. Een geblesseerde of geschorste speler kan namelijk geen doelpunt maken of voorkomen. Indirect hebben deze afwezigen dus ook invloed op jouw voorspelling.

Hoe kom je erachter wie geblesseerd of geschorst is?

Om zeker te kunnen weten wie er niet mee kunnen spelen in de wedstrijd waar je op wil gaan wedden, kun je ons eerder genoemde overzicht gebruiken. Hierin staat van alle Eredivisieclubs wie zij op dat moment moeten gaan missen door een blessure of schorsing. Dit overzicht wordt gedurende het seizoen 2019/2020 doorlopend bijgewerkt. Staat een club er niet bij? Dan heeft deze club ook geen afwezigen.

Helemaal links in de balk staat een icoontje. Deze toont aan hoe zwaar een blessure is. Krijgt de desbetreffende speler een rood icoontje, dan betekent dit dat hij een langdurige blessure heeft (denk aan een aantal maanden of zelfs de rest van het seizoen). Een geel icoontje betekent een korte tot middellange blessure, zoals een week of twee weken. Het beste nieuws voor de spelers is een groen bolletje. Dat betekent namelijk dat de geblesseerde speler weer aan het trainen is en bijna weer kan spelen.

Behalve de drie gekleurde bolletjes kan er ook een cirkel met een gele en een rode kaart staan. In dit geval is de speler geschorst. Ga je met je cursor op dit icoontje staan, dan zie je welke wedstrijden hij moet uitzitten. In de twee meest rechtse balken zie je de ernst van een schorsing of blessure. Zo kun je zien sinds wanneer iemand geblesseerd is en wanneer hij waarschijnlijk terugkeert.

Waarom is het handig dit overzicht te gebruiken?

Wanneer je ons overzicht gebruikt weet je dus wie er geblesseerd of geschorst zijn bij alle wedstrijden van de Eredivisie seizoen 2019/2020. Hierdoor kun je veel beter inschatten hoe sterk een team aan de wedstrijd begint. Heeft Feyenoord zes of zeven blessures, dan is de kans groot dat het team minder kan gaan presteren. Zijn al deze spelers langer afwezig met een rood icoontje, dan ligt een vormdip op de loer.

Wel moet je voor jezelf de inschatting maken hoe belangrijk de spelers zijn. Het is voor Ajax bijvoorbeeld wel een verschil of Donny van de Beek en Hakim Ziyech afwezig zijn of Bruno Varela en Zakaria Labyad. Kijk ook naar wie er waarschijnlijk kan gaan spelen als vervanger van de geblesseerde of geschorste speler. Wie weet heeft de club op die positie wel een prima back-up, waardoor het team er niet echt op achteruit gaat.

Wanneer moet je naar dit overzicht gaan kijken?

Bookmakers gebruiken de informatie over afwezige spelers ook. Dat zal tijdens de Eredivisie 2019/2020 niet anders zijn. Dit is één van de factoren voor wedkantoren om hun quoteringen te bepalen. Concreet betekent dit dat de kans op winst voor AZ afneemt als Guus Til en Calvin Stengs er niet bij zijn en daardoor zal een bookmaker de quotering van AZ hoger maken. Weet je dus op tijd dat dit zo is, dan kun je op de tegenstander inzetten voordat de bookmaker zijn quote voor die ploeg naar beneden heeft bijgesteld.

Let wel op: schorsingen zijn natuurlijk al wel van tevoren bekend. Pakt een speler rood, dan zit hij de week erop (minimaal) een weekje op de tribune. Hiermee kun je dus eigenlijk nooit echt je voordeel doen. Soms word je ook pas op de wedstrijddag verrast door een blessure. Clubs zijn soms niet happig om bekend te maken waarvan een speler last heeft en hoe lang hij uit de roulatie ligt, waardoor ze het dus pas zo laat mogelijk naar buiten brengen.

Wat is de beste manier om het overzicht te gebruiken?

De beste tip is natuurlijk om gedurende het seizoen 2019/2020 geregeld te kijken op de pagina Eredivisie – Blessures en Schorsingen. Zo blijf je goed op de hoogte. Dit is makkelijker als je de pagina toevoegt aan je bladwijzers. Vaak werkt de sneltoets ‘Control + D’ om de pagina in je bladwijzers te zetten.

Behalve de Eredivisie zijn er ook pagina’s van de geblesseerden en geschorsten voor de Champions League, Europa League, Premier League, Bundesliga, Primera División, Serie A en Süper Lig. Kijk dus ook op deze overzichten wanneer je gaat wedden op de desbetreffende competitie.