18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Uitleg: handicap wedden op Ajax, Feyenoord en PSV Eredivisie

Bob Ligthart

De traditionele top drie uit de Eredivisie – Ajax, Feyenoord en PSV – zijn doorgaans de drie sterkste clubs uit de Nederlandse competitie. Dit seizoen zagen we alle drie de clubs al met regelmaat een tegenstander domineren en met meerdere doelpunten verschil winnen. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op het handicap wedden op deze teams in de Eredivisie.

Ajax, Feyenoord en PSV Eredivisie 2021/22

Bij de bookmakers is de traditionele top drie ook dit seizoen de favoriet voor de landstitel. Zo krijg je voor Ajax op het moment van schrijven een quote van 1.31, voor PSV een quotering van 4.05 en voor Feyenoord staan de odds op 6.85 genoteerd. De concurrentie volgt pas met quotes als 45.00, 100 en hoger. Dit geeft wel aan dat zowel Ajax, PSV als Feyenoord veel sterker wordt geacht dan de rest van de competitie.

Deze drie teams zijn allemaal prima aan het seizoen begonnen, maar staan vooralsnog niet allemaal in de top drie. Ajax gaat na zeven wedstrijden aan de leiding met negentien punten, gevolgd door Willem II met zestien punten. Feyenoord en PSV staan derde en vierde met vijftien punten. De Rotterdammers speelden echter een wedstrijd minder en moeten dus nog een duel inhalen.

Handicap wedden

Wanneer je voorafgaand aan een wedstrijd al merkt dat een team waarschijnlijk veel sterker is dan de tegenstander, dan is een handicap weddenschap een goede keuze. Dit houdt namelijk in dat je een team met een voor- of nadeel aan het duel laat beginnen. In het geval dat een club waarschijnlijk sterker is, laat je dat team met een nadeel beginnen om de quotering op te schroeven.

Er zijn verschillende opties binnen het handicap wedden, maar omdat we in dit geval Ajax, PSV en Feyenoord behandelen gaan we in op de optie waarbij je de min (-) gebruikt. Dit staat namelijk voor een nadeel. Zo kun je bijvoorbeeld inzetten op Ajax wint met handicap -1, -2, -3 of zelfs -4. Het aantal staat voor het aantal doelpunten dat je op voorhand eigenlijk aan de tegenstander geeft. Dus als je Ajax wint met handicap -2 gebruikt, starten de Amsterdammers virtueel met een 0-2 achterstand. Dit betekent dus dat ze met drie doelpunten verschil moeten winnen om jouw weddenschap juist te laten zijn. Dan winnen ze namelijk virtueel met 3-2.

Dominantie kenbaar

Zoals genoemd lieten de clubs dit seizoen al een aantal keer zien hoe sterk ze zijn. Met name Ajax bleek al een aantal keer een maatje te groot voor de tegenstanders. Sterker nog, je had tot nu toe dit seizoen bijna op alle wedstrijden van Ajax een succesvolle handicap weddenschap kunnen afsluiten. Alleen tegen FC Twente speelden de Amsterdammers gelijk. In alle andere zes duels won Ajax met minimaal twee doelpunten verschil: NEC 5-0, Vitesse 5-0, PEC Zwolle 0-2, Cambuur 9-0, Fortuna Sittard 0-5 en Groningen 3-0. Ajax is dus zeker een ploeg om elke week in de gaten te houden voor een handicap weddenschap.

Ook bij Feyenoord waren er al meerdere kansen om te handicap wedden. Zo won Feyenoord met 0-4 van Willem II, met 2-0 van Go Ahead Eagles, met 0-4 van PSV, met 3-1 van Heerenveen en met 5-3 van NEC. Dat waren dus al vijf mogelijkheden in zes duels. Handicap wedden op wedstrijden van Feyenoord kan dus ook zeker een winstgevende optie zijn.

Dan kijken we natuurlijk ook nog even naar PSV dat ook al met handicap cijfers wist te winnen: Heracles 0-2, Cambuur 4-1, Groningen 5-2, AZ 0-3. Vier uit zeven duels konden winstgevend zijn met handicap wedden. In de komende twee speelronden speelt PSV tegen Sparta en PEC Zwolle. Twee laagvliegers. Dus ook dan is het zeker de moeite waard om handicap weddenschappen te overwegen.

Tips handicap wedden

Er zijn een aantal situaties waaraan je kunt herkennen of een handicap weddenschap een goede keuze is. Daarom geven we een paar handige tips, waardoor je dit zelf kunt opmerken.

Groot krachtsverschil

De voornaamste situatie is wanneer het krachtsverschil tussen twee teams simpelweg erg groot is. Dit is dus wanneer Ajax, Feyenoord of PSV tegen een erg laag geklasseerde tegenstander speelt. Dit zag je eerder dit seizoen ook al gebeuren en dit is relatief makkelijk te herkennen. Kijk daarom altijd vooraf naar de ranglijst van de Eredivisie als je besluit deze tactiek toe te passen.

Vorm

De vorm van een team kan ook doorslaggevend zijn. Zo zien we dat zelfs grote clubs als FC Groningen en AZ een slechte competitiestart hebben. Je kunt ook besluiten om tijdens die wedstrijden een handicap in te zetten. Wanneer Ajax, Feyenoord of PSV tegen AZ speelt wordt dit als een topper gezien terwijl AZ slecht was gestart. De quoteringen kunnen daarom hoog oplopen. Kijk wel altijd goed naar de vorm van een team, want dit kan zomaar omslaan. Zo won AZ onlangs wel met 5-0 van Go Ahead Eagles en dit kan een omslagpunt zijn.

Wanneer het krachtsverschil en een slechte vorm samenkomen tijdens wedstrijden van Ajax, PSV en Feyenoord, is handicap wedden zeker een goede optie. Denk aan een duel met PEC Zwolle, RKC of Fortuna Sittard. Deze teams zijn slecht aan de competitie begonnen en hebben een veel mindere selectie. Tijdens zo’n duel is een handicap zeker aan te raden. Hierbij kun je zelfs spelen met de verschillende opties. Dus -1, -2, -3 of -4.

Geblesseerde en geschorste spelers

Het is voor een team erg belangrijk dat er een zo’n sterk mogelijk elftal aan de aftrap verschijnt. Al helemaal tegen de traditionele top drie van de Eredivisie. Bekijk daarom ook altijd welke spelers er ontbreken bij beide teams. Mocht je nou zien dat er bij een laagvlieger ook nog eens sleutelspelers ontbreken, dan is het wedden met een handicap al helemaal een logische optie. Kortom, al de zaken waardoor het verschil tussen de teams nog groter lijkt te worden zijn situaties waaraan je kunt zien of handicap wedden een juiste keuze kan zijn.