18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

‘Meer reclame van wedkantoren leidt niet tot meer verslavingen’

Tim Giesbers

De Eerste Kamer is deze weken aan het vergaderen over het wetsvoorstel Kansspelen op Afstand (KOA). Lees in dit artikel meer over deze wet. In de tussentijd laait de discussie tussen voor- en tegenstanders van de wet op. Ook EenVandaag besteedde er tijd. Vooral de vraag of er meer verslaafden komen, kwam naar boven.

Sommige mensen zijn namelijk bang voor een toename in het aantal verslaafden aan wedden en gokken, wanneer reclame maken voor een wedbedrijf wordt toegestaan. Onder hen Marco Smit, zelf ooit gokverslaafd en nu adviseur. Hij wil terughoudendheid zien in reclame-uitingen en is bang voor een toename in het aantal verslavingen.

Regels

Rutger-Jan Hebben van de brancheorganisatie Speel Verantwoord is het hier niet mee eens: “Meer reclame leidt niet per saldo tot meer verslaafden”, vertelt hij. Ook zegt hij dat reclames nodig zijn. “Als we straks een gereguleerd online aanbod hebben in Nederland, dan moet de consument dat aanbod ook zien te vinden. Daarom wordt reclame maken toegestaan.”

Ook vindt hij de regels duidelijk genoeg. “Zo mag er alleen reclame gemaakt worden na 21.00 uur. Een reclame mag ook niet gericht zijn op jongvolwassenen, tussen 18 en 24 jaar. In die zin zijn er stevige regels, zeker als je het vergelijkt met de ons omringende landen”, besluit Hebben.

Brief

Afgelopen woensdag debatteerde de Eerste Kamer over de KOA. Er waren veel vragen onder de leden en minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming en staatssecretaris Menno Snel van Financiën konden niet naar behagen van de Kamer antwoorden. De minister moet op vrijdag 8 februari met een brief komen en op dinsdag 12 februari wordt het debat voortgezet.