18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op degradatie Eredivisie seizoen 2019/20

Joris Gemen

Het is momenteel winterstop in Nederland, het voetbal ligt dus even stil. Tijd om de tussenbalans op te maken. In de Eredivisie is het onderin razendspannend. Verscheidene ploegen zijn nog helemaal niet zeker van een langer verblijf in de competitie. In dit artikel geven we tips en quotes om te wedden op mogelijke eredivisie-degradanten in het seizoen 2019/20.

Wie staan er momenteel in de gevarenzone?

Met ingang van het seizoen 2019-2020 kent de Eredivisie voortaan twee rechtstreekse degradanten. De nummers zeventien en achttien dalen rechtstreeks af naar de KeukenKampioen-divisie. Andersom promoveren de nummers één en twee van de KeukenKampioen-divisie rechtstreeks naar de Eredivisie.

Op dit moment staan RKC Waalwijk, ADO Den Haag en VVV-Venlo in de zogeheten gevarenzone. RKC staat achttiende met elf punten, ADO staat zeventiende met dertien punten en VVV staat zestiende met vijftien punten.

Ploegen die in de buurt van de degradatiezone staan

Op dit moment is het vanaf FC Twente, dat elfde staat, spannend. De Tukkers hebben negentien punten en zijn dus slechts vier punten verwijderd van nummer zestien VVV-Venlo. Daarnaast zijn ook Fortuna Sittard (negentien punten), FC Emmen (achttien punten) en PEC Zwolle (zestien punten) allesbehalve veilig.

Huidige weddenschappen met quoteringen

Nu we een overzicht hebben van de teams die er slecht voorstaan, gaan we over tot de diverse weddenschappen en quoteringen.

Teams die direct degraderen

Bij deze weddenschap kun je voorspellen wie er rechtstreeks gaat degraderen uit de Eredivisie. Het is logisch dat RKC Waalwijk op dit moment de laagste quotering heeft. Wedden op een degradatie van RKC heeft een quotering van 1.25. Na RKC volgt nummer zeventien ADO Den Haag met een quotering van 1.65. Als derde volgt VVV-Venlo met een quotering van 2.40.

Speciale weddenschap voor RKC Waalwijk

Er is ook nog een speciale weddenschap voor RKC Waalwijk. Je kunt namelijk wedden op het gegeven dat RKC wel óf niet gaat degraderen. Eventuele play-offs zijn hierbij meegerekend. Wedden op het feit dat RKC degradeert, regulier of via de play-offs, heeft een lage quotering van 1.05. Wedden op het gegeven dat RKC zich gaat handhaven, heeft een quotering van 8.00.

Cruciale hervatting van de competitie voor de onderste drie

In de speelronde direct na de winterstop staat er meteen een belangrijke degradatiekraker op het programma. ADO en RKC gaan het dan in het Cars Jeans Stadion in Den Haag tegen elkaar opnemen. Het is dus het duel tussen de nummers zeventien en achttien en het onderlinge verschil bedraagt slechts twee punten.

Voor RKC kan januari wel eens een hele mooie maand worden. In de tweede wedstrijd na de winterstop komt VVV-Venlo namelijk op bezoek in Waalwijk. De Waalwijkers treffen dus in twee weken tijd twee directe concurrenten. Twee overwinningen zou kunnen betekenen dat RKC de degradatiezone zelfs gaat verlaten. Het spel van de Brabanders biedt in ieder geval perspectief.

FC Twente en Sparta Rotterdam: gedoodverfde degradatiekandidaten?

Meestal ben je als promovendus een van de voornaamste degradatiekandidaten. Nu hebben we gezien dat RKC in zwaar weer zit, maar hoe doen de andere twee promovendi het in de Eredivisie? Met FC Twente gaat het redelijk tot nu toe. De Tukkers vergaarden tot nu toe achttien punten uit negentien wedstrijden. De afstand met nummer zestien VVV-Venlo is daarentegen met vier punten niet zo groot. In principe is er nog niks aan de hand voor de ploeg uit Enschede.

Sparta doet het met 23 punten uit 19 wedstrijden het beste van alle promovendi. Het staat weliswaar één plek boven Twente, maar wel met vier punten meer. De Rotterdammers hoeven dus nu even niet perse naar beneden te kijken.

Wat is de reputatie van gepromoveerde teams?

Op dit moment staan twee van de drie gepromoveerde teams er (redelijk) goed voor in de competitie. Hoe was dat eigenlijk in de afgelopen jaren?

Vorig seizoen waren De Graafschap, FC Emmen en Fortuna Sittard de drie gepromoveerde clubs. De Graafschap overleefde het eerste jaar in de Eredivisie niet. De ploeg uit Doetinchem eindigde op de zeventiende plaats en degradeerde uiteindelijk via de play-offs. Fortuna Sittard en FC Emmen handhaafden zich allebei in de reguliere competitie, een knappe prestatie. De Limburgers eindigde op de vijftiende plaats (34 punten) en de Drenthenaren op de veertiende plaats (38 punten).

Twee seizoenen geleden, 2017-2018, waren NAC Breda en VVV-Venlo de nieuwkomers. Beide teams handhaafden zich in de reguliere competitie. NAC eindigde op de veertiende plaats met 34 punten en VVV-Venlo op de vijftiende plaats met 34 punten.

Hoe was de stand tijdens de winterstop in de vorige drie seizoenen?

Vorig seizoen stonden PEC Zwolle, NAC Breda en De Graafschap in de gevarenzone. PEC stond zestiende met vijftien punten, NAC stond zeventiende met vijftien punten en De Graafschap stond laatste met twaalf punten. Uiteindelijk degradeerden NAC en De Graafschap allebei. De Graafschap wist de laatste plaats nog wel over te dragen aan NAC.

Twee seizoenen geleden stonden FC Twente, Roda JC en Sparta Rotterdam in de onderste regionen van de Eredivisie. Twente stond zestiende met vijftien punten, Roda stond zeventiende met elf punten en Sparta stond laatste met elf punten. Aan het einde van de rit degradeerden deze drie teams naar de KeukenKampioen-divisie. FC Twente werd uiteindelijk achttiende, Sparta zeventiende en Roda zestiende.

Drie seizoenen geleden waren PEC Zwolle, Roda JC en Go Ahead Eagles in de gevarenzonde te vinden ten tijde van de winterstop. PEC stond zestiende met veertien punten, Roda zeventiende met dertien punten en Go Ahead achttiende met twaalf punten. Uiteindelijk eindigde Go Ahead en Roda na 34 wedstrijden op diezelfde plaats. Roda handhaafde zich echter via de play-offs en Go Ahead degradeerde dus rechtstreeks.