Veel bookmakers werken met zogeheten Free Bets. Ook op deze website kom je het begrip tegen, bijvoorbeeld bij diverse acties van Toto. Soms kun je gewoon geld winnen bij deze acties, maar soms staat tegenover het deelnemen aan zo’n actie een Free Bet. Wat betekent het begrip ‘Free Bet’ en hoe werkt het wanneer je er een hebt? Lees voor de antwoorden op deze vragen onderstaand artikel.

Een Free Bet is, letterlijk vertaald, een ‘gratis weddenschap‘. Zo werken Free Bets dan ook. Je krijgt een bedrag toegevoegd op je account waarmee je een weddenschap kan plaatsen. De Free Bet is gratis, omdat je zelf niet hoeft te betalen voor het bedrag op je account. Dit heeft het wedkantoor namelijk al voor je gedaan. Soms moet je nog wel zelf de Free Bet activeren voordat je deze kunt inzetten. Let hier dus op. Het zou zonde zijn te vergeten op tijd een gratis weddenschap te verzilveren.

Wat is een Free Bet?

Voor wedkantoren zijn Free Bets een manier om mensen enthousiast te maken over het wedden bij hun bedrijf. Zo proberen ze nieuwe consumenten naar hun website te lokken en huidige wedders te motiveren bij hen actief te blijven. Bijvoorbeeld door acties aan te bieden vanaf een betaald bedrag om in te zetten. Dit kan een aanleiding zijn voor mensen om nog een keer extra een weddenschap af te sluiten.

Wanneer je een Free Bet wint, zoals bij een winactie, zul je deze vaak niet direct terug kunnen vinden op je rekening. Bij sommige wedkantoren kan het tot 48 uur na afloop van de eerste weddenschap duren voordat je deze terugvindt. Ook zit er maar een beperkte tijd aan een Free Bet. In veel gevallen moet je deze binnen een week weer inzetten. Doe je dat niet, dan vervalt de Free Bet en ben je dus een gratis weddenschap misgelopen.

Bij veel bookmakers vind je de Free Bet na ontvangst terug in een lijst van promoties of actiecodes tijdens het invullen van je voorspellingen. In het lijstje met al je weddenschappen zou de Free Bet te vinden moeten zijn. Heb je de Free Bet verkregen in de vorm van een actiecode, dan moet je weer eerst zelf een actie doen. Deze moet je dan eerst invullen en zodoende activeren. Daarna zal deze ook in je lijst verschijnen.

Hoe zet je een verdiende Free Bet in?

De Free Bet die je op je account hebt staan kun je op twee verschillende manieren inzetten. Je kunt een weddenschap doen ter waarde van de Free Bet of met een hogere waarde. In het eerste geval kost het jezelf dan niets en je loopt dus geen enkel risico om je eigen geld te verliezen. Leg je echter meer in, dan wordt de Free Bet een korting. Dit betekent dat je bij een inzet van 20 euro en een Free Bet van 10 euro zelf nog 10 euro erbij moet leggen. De Free Bet blijft op kosten van de bookmaker.

De winst die je na het goed voorspellen van een of meerdere wedstrijden ontvangt, werkt hetzelfde als bij een reguliere inzet. Je krijgt de inzet maal de totale quotering van je weddenschap. In dit geval geldt de Free Bet gewoon mee wat betreft de inzet. In het bovenstaande geval telt de inzet dus als 20 euro en niet als 10 euro (die je zelf hebt ingezet). Wanneer de quote 2.30 is, is de uitbetaling normaliter (20 x 2,30) 46 euro. De Free Bet zelf blijft echter afgeschreven, dus in dit geval raak je 10 euro van de uitbetaling kwijt, waarmee er 36 euro overblijft. Je krijgt dus wel de winst, terwijl het wedkantoor (een deel van) de inzet betaald heeft.

Kun je Free Bets altijd inzetten?

Free Bets zijn vaak niet te combineren met andere promoties, dus let daarop wanneer je mee wil doen aan een actie. Dit geldt bijvoorbeeld voor winacties, waarbij je een Free Bet kunt winnen bij een bepaalde inzet (voorbeeld: Free Bet van 5 euro bij 10 euro inzet). Dan kun je dus niet je eerder verkregen Free Bet van 10 euro gebruiken om deze actie te voltooien. Dit zul je ten alle tijden met je eigen geld moeten doen. De Free Bet kun je natuurlijk wel ondertussen inzetten op een andere voorspelling.

In sommige gevallen kun je trouwens je Free Bet verliezen en er ook niets voor terug krijgen. Bij Toto gebeurt dit bijvoorbeeld als een weddenschap geannuleerd wordt. Dit kan zijn omdat in een tenniswedstrijd een van beide spelers opgeeft. Als de weddenschap waar je op hebt ingezet vervalt, dan wordt de quotering op 1 gezet. Dat betekent dus dat je geen geld hoeft te betalen maar dat de winst 0 euro is. Je krijgt dus geen geld op je account, maar ook geen nieuwe Free Bet.