Wedstrijd: Zwitserland – Turkije, EK 2020
Aanvang: Zondag 20 juni 2021, 18.00 uur
Beste wedtip: Zwitserland wint
Bookmaker: Toto
Quote: 1.70

De laatste speelronde van groep A komt er aan. Italië en Wales lijken zeker van de volgende ronde, maar Zwitserland en Turkije hebben nog alles om voor te spelen. In deze voorbeschouwing staan voorspellingen, tips en quotes die helpen bij het wedden op Zwitserland – Turkije.

Degelijk elftal

Zwitserland speelde in de eerste wedstrijd met 1-1 gelijk tegen Wales. De Zwitsers kwamen op voorsprong en hadden de wedstrijd onder controle. Toen Zwitserland het tempo iets liet zakken kwam Wales terug in de wedstrijd en verspeelde Zwitserland drie kostbare punten. De tweede wedstrijd verloor Zwitserland met 3-0 van Italië. De Italianen waren duidelijk te sterk voor Zwitserland. Nu staat Turkije op het programma. Weet Zwitserland te winnen dan heeft het land vier punten. Dat moet genoeg zijn om als één van de beste nummers drie door te gaan op het EK 2020.

Zwitserland moet het aanvallend vooral hebben van Breel Embolo. De spits van Borussia Mönchengladbach is met zijn snelheid een gevaar voor elke defensie. Het ontbreekt bij Embolo alleen aan goals. Hij is altijd gevaarlijk, maar doet te weinig met zijn kansen. Voor het Zwitserse elftal scoorde hij pas zes keer in ruim 45 interlands. Wellicht heeft Embolo tegen Wales de ban gebroken: hij maakte namelijk de 0-1 in die wedstrijd.

Het probleem van Zwitserland is dat het land extreem afhankelijk is van Xherdan Shaqiri, vooral qua creativiteit. Dit is normaal gesproken geen probleem want Shaqiri is een speler met extreem veel kwaliteiten. Het probleem is dat hij dit seizoen maar 819 minuten heeft gespeeld voor Liverpool. Shaqiri heeft totaal geen ritme en dat is in de wedstrijden te zien. Hij wisselt geniale momenten af met simpele missers.

Mislukt EK 2020

Er werd voor dit EK veel verwacht van Turkije. Volgens veel mensen was het zelfs de ‘dark horse’ van het toernooi. Het gaat echter helemaal mis voor de Turken tijdens het EK. Tegen Italië werd de ploeg met 0-3 weggespeeld en zelfs Wales wist met 0-2 te winnen van Turkije. In maart wist een fris Turkije nog met 4-2 van Nederland en met 0-3 van Noorwegen te winnen. Het lijkt alsof Turkije onder de druk is bezweken.

Turkije kan normaal gesproken met Caglar Söyüncü, Merih Demiral en Ozan Kabak op een solide verdediging rekenen. Nu kreeg de ploeg de doelpunten om de oren. Turkije is samen met Noord-Macedonië de meeste gepasseerde ploeg van het EK. Het valt ook op dat Turkije eigenlijk niks creëert. De ploeg moet het hebben van de standaardsituaties, terwijl er tegen Nederland frivool werd gevoetbald.   

Theoretisch is het nog mogelijk om door te gaan naar de volgende ronde. Tijdens het EK in 2016 zijn er twee ploegen met drie punten doorgegaan naar de knock-outfase. Dit waren Portugal en Noord-Ierland. Deze twee landen hadden echter wel een doelsaldo van nul. Het lijkt er dus op dat met een goed doelsaldo en drie punten de kans aanwezig is dat een land nog door gaat. Turkije heeft momenteel een doelsaldo van min vijf en zal dus vaak moeten scoren tegen Zwitserland om kans te maken op de knock-outfase.

Laatste ontmoeting

De laatste keer dat deze landen tegen elkaar speelden was tijdens het EK van 2008. Turkije wist toen met 1-2 te winnen. Arda Turan maakte in de blessuretijd de winnende treffer voor Turkije. Colin Kazim-Richards, oud speler van Feyenoord, deed ook nog mee in deze wedstrijd. Van de huidige selecties zijn er geen spelers bij die toen ook meededen.

Zwitserland – Turkije tip

De twee landen ontlopen elkaar niet veel. Voor het toernooi had bijna iedereen blind voor Turkije gekozen. Dat is nu wel anders, de Turken presteren niet zoals gedacht. Zwitserland is daarentegen altijd degelijk. Daarom de tip: wedden op ‘Zwitserland wint’ met een quote van 1.70 bij Toto.

Zwitserland – Turkije EK 2020 wedden

Quotes bij Toto:
Winst Zwitserland: 1.70
Gelijkspel: 3.95
Winst Turkije: 4.85