18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Voorbeschouwing, wedtips en quoteringen WK Darts 2020

Joris Gemen

Het is bijna tijd voor het WK Darts 2020. Op 13 december 2019 beginnen de eerste wedstrijden. In dit artikel geven we een voorbeschouwing, enkele quoteringen en enkele wedtips die helpen bij het wedden op het WK Darts 2020.

Praktische informatie

We beginnen met wat praktische informatie in aanloop naar het PDC WK Darts 2020. Het prestigieuze dartoernooi wordt gehouden van donderdag 12 december 2019 tot en met woensdag 1 januari 2020. Op de eerste dag van het nieuwe jaar weten we dus wie zich de wereldkampioen mag noemen. Het toernooi vindt plaats in Londen. Specifiek in het prachtige Alexandra Palace.

Prijzengeld

Naast de eer, valt er ook nog geld te verdienen. In totaal is er 2.500.000 pond ter beschikking gesteld. De winnaar krijgt 500.000 pond en de verliezend finalist 200.000 pond. Ook als je in de eerste ronde afvalt, krijg je een geldbedrag. De verliezers van de eerste ronde ontvangen 7.500 pond.

Titelhouder

De huidige titelhouder op het WK Darts is van Nederlandse komaf. Michael van Gerwen, ook wel Magic Mike genoemd, wist de editie in 2019 te winnen. In de finale nam hij toen op tegen Michael Smith. Van Gerwen won uiteindelijk met 7-3.

Wedden op Van Gerven

Het is dan ook niet zo vreemd, dat de Vlijmenaar als grootste kanshebber, en dus favoriet wordt gezien, op het WK Darts 2020. Van Gerwen als kampioen levert een quotering van 2.10 op.

Daarnaast zijn er nog andere weddenschappen die betrekking hebben op Van Gerwen. Zo kun je voorspellen dat ‘Nederland’ gaat winnen. Hiermee wordt bedoelt dat de winnaar van het WK Darts de Nederlandse nationaliteit heeft. Die weddenschap heeft een quotering van 2.10.

Op het WK Darts wordt gewerkt met zogeheten ‘Secties’. In die secties worden verschillende darters ingedeeld en daar rollen uiteindelijk de kwartfinales uit. Van Gerwen is ingedeeld in sectie 1 en ook daar kun je voorspellen dat hij als winnaar uit de bus komt. Hij stroomt in bij ronde twee en gaat het opnemen tegen de winnaar van het duel Jelle Klaasen – Kevin Burness. Er zou dus zomaar een Nederlands onderonsje kunnen plaatsvinden in die tweede ronde.

Afijn, voorspellen dat Van Gerwen de eerste sectie wint, levert een quotering van 1.40 op.

Andere gegadigden voor de eindzege

Er doen veel darters mee aan dit toernooi. Naast Van Gerwen zijn er nog meer darters die hoge ogen kunnen gaan gooien. Kijken we weer naar de quoteringen, dan zien we dat James Wade met een quotering van 9.50 achter Van Gerwen staat. Daarna volgt Ian White met een quotering van 10.00.

De quoteringen van Wade en White voor de eindzege in sectie 1 zijn relatief hoog in vergelijking met die van Van Gerwen. Dat is ook niet zo gek, want hij is een ontzettend goede darter. Zo wist hij het WK Darts inmiddels al drie keer te winnen (in 2014., 2017 en 2019). Als we kijken naar de gewonnen major-toernooien, dan is Van Gerwen, op Phil Taylor na, de meest succesvolle darter in de geschiedenis.

Andere Nederlanders op het toernooi

Van Gerwen is niet de enige Nederlander op dit darttoernooi. In totaal doen er elf Nederlanders mee. Dat zijn: Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld, Benito van der Pas, Jelle Klaasen, Jan Dekker, Danny Noppert, Jermaine Wattimena, Jeffrey de Zwaan, Geert Nentjes, Vincent van der Voort en Rob Meulenkamp. Nederland is, op Engeland na, het land dat de meeste darters afvaardigt naar het WK Darts.

Grootste kanshebbers op de eindzege: statistieken

In deze laatste paragraaf gaan we het hebben over de grootste kanshebber op de eindzege. We zullen dit ondersteunen met relevante statistieken.

Laatste kunstje van Raymond van Barneveld

Voor Raymond van Barneveld wordt dit het laatste toernooi van zijn darterscarrière. Hij gaf in november aan dat hij zijn pijlen na het WK Darts 2020 definitief aan de wilgen hangt.

Saillant detail: in maart 2019 gaf Barney ook al aan dat hij ging stoppen. Na afloop van de Premier League of Darts in Rotterdam deelde hij dit besluit mee. Uiteindelijk was het, wat aanvankelijk ook werd gedacht, een emotionele handeling. Van Barneveld kwam terug op zijn beslissing en is er dus op het WK Darts 2020 gewoon bij.

Van Barnveld neemt het in de derde sectie op tegen de Amerikaan Darin Young. Bij een overwinning neemt Barney het in de tweede ronde op tegen landgenoot Jeffrey de Zwaan. Als we kijken naar de quoteringen van het duel Raymond van Barneveld – Darin Young zien we dat de Nederland favoriet is voor de winst. Een overwinning van Van Barneveld staat gequoteerd op 1.14. Een overwinning van Young staat op 4.95.

Michael van Gerwen

Allereerst hebben we, volgens de bookmakers, de grootste kanshebber: Michael van Gerwen. Hij heeft een goed gevulde prijzenkast. Zo won hij dus het WK Darts drie keer, The World Grand Prix vijf keer en The Masters ook vijf keer. Van Gerwen staat daarnaast op de derde plaats op de ranking. Hier nogmaals de quotering voor de eindzege van Van Gerwen: 2.15.

Gerwyn Price

Na Van Gerwen volgt Gerwyn Price als tweede favoriet. Price als WK Darts-kampioen heeft quotering van 5.50. De Welshman staat op de derde plaats op de ranking. Hij heeft lang niet zoveel gewonnen toernooien als Van Gerwen. Price wist een PDC-toernooi twee keer te winnen; dat was op de Grand Slam in 2018 en in 2019. Vorig jaar strandde hij op het WK Darts in de achtste finales.

Peter Wright

Peter Wright, ook wel ‘Snakebite’ genoemd, is de derde favoriet voor de eindzege. Hoewel zijn quotering al aardig aan de hoge kant is: 13.75. Wright staat op de zevende plaats op de ranking.

Hij wist één keer een PDC-toernooi te winnen. Dat was in 2017. Op de UK Open was hij toen de beste van allemaal.