De voetballerij krabbelt langzaam op na de zware slag van de coronacrisis. De meeste competities in Europa zijn weer begonnen. Dat betekent dat er veel wedstrijden in korte tijd worden afgewerkt. Dit zal ongetwijfeld invloed hebben op het wedden op voetbal. In dit artikel gaan we dieper in op de invloed van een druk speelschema op het voetbalwedden.

De drukte in beeld

Een voorbeeld van een druk schema vinden we in de Italiaanse Serie A. Daar werd de competitie op 20 juni hervat met een aantal inhaalduels van vóór de coronastop. Dat ging om wedstrijden uit speelronde 25. Vervolgens ging de competitie verder met speelronde 27. Die begon op 22 juni en dus zaten er slechts twee dagen verschil tussen speelronde 25 en 27.

Een voorbeeld: Atalanta Bergamo speelde op 21 juni een wedstrijd tegen Sampdoria en kwam vervolgens drie dagen later opnieuw in actie. Ditmaal tegen Lazio Roma. Vervolgens duurde het opnieuw niet lang voor er een nieuw duel op het programma stond, want op 28 juni ging het op bezoek bij Udinese. Dat zijn dus drie wedstrijden in zeven dagen voor Atalanta.

Het drukke speelschema gaat natuurlijk zijn invloed hebben op bepaalde zaken. Hierbij kun je denken aan extra kans op blessures en als club in het voordeel zijn wanneer je over een bredere selectie kunt beschikken. Dat soort zaken behandelen we in dit artikel.

Extra kans op blessures

Met veel wedstrijden in korte tijd is het gebrek aan wedstrijdritme zo weer weggepoetst. Het eist daarentegen ook zijn tol bij de voetballers. Doordat er veel wedstrijden worden gespeeld, neemt de kans op blessures aanzienlijk toe. Dat is logisch natuurlijk, want er wordt meer van de spelers gevraagd dan in een normale situatie.

Als voetbalwedder moet je hier dus wel rekening mee houden. Het is bijvoorbeeld raadzaam om in dit geval niet ver van tevoren in te zetten op één bepaalde speler in een bepaalde wedstrijd. Het kan namelijk gebeuren dat die speler onverhoopt geblesseerd raakt in een van de andere wedstrijden. Ook in een wedstrijd kan zoiets gebeuren. Je hebt bijvoorbeeld op een doelpuntenmaker ingezet in een wedstrijd en vervolgens valt die speler uit met een blessure. Dat is zonde, omdat je weddenschap dan meteen verloren gaat.

Je kunt hier op inspelen door voorafgaand aan een wedstrijd te kijken naar eventuele blessures bij het desbetreffende team. Daarnaast kun je kijken of er spelers blessuregevoelig zijn. Op die manier kun je met de nodige achtergrondinformatie de voetbalweddenschap afsluiten.

Voordeel van een brede selectie

Een ander aspect dat van belang is voor het voetbalwedden is het voordeel dat een club met een brede selectie heeft. Op het moment dat er veel wedstrijden in een korte periode gespeeld moeten worden, is het fijn als je kunt rouleren binnen je elftal. Normaliter handelen trainers hoogstwaarschijnlijk onder het volgende motto: ‘never change a winning team’, maar in dit geval is het prettig als je spelers tijdig rust kunt geven. Je kunt in dat geval de kans op blessures verkleinen.

Ook dit kun je het beste meenemen als voetbalwedder. Lees je op voorhand in en bekijk de verschillende selecties binnen een competitie. Vaak is het zo dat de grotere clubs over een bredere selectie beschikken dan de kleinere clubs. Door hier op voorhand rekening mee te houden, voorkom je dat je je bijvoorbeeld blindstaart op een bepaalde speler in een selectie. Het kan zomaar voorkomen dat die speler rust krijgt of maar een bepaald aantal minuten meedoet.

Dat kan bijvoorbeeld van invloed zijn op de volgende voetbalweddenschap: wedden op de doelpuntenmaker. Je wedt dan al snel op de topscorer van een elftal, omdat de kans op winst dan simpelweg groot is. Het is vervelend als jouw beoogde doelpuntenmaker vroeg wordt gewisseld óf juist pas laat binnen de lijnen gebracht wordt. Wees in dat geval wat voorzichtiger met het doen van een voorspelling. Kijk daarnaast goed naar de desbetreffende wedstrijd. Is het een belangrijke en/of zware wedstrijd? Dan is de kans groot dat ze de topscorer zeker gaan inzetten.

Snellere ontwikkelingen

Het laatste punt voor jou als voetbalwedder heeft betrekking op de snelheid van de ontwikkelingen binnen een competitie. Je moet bij het voetbalwedden in deze situatie alert zijn op bijvoorbeeld seizoenontknopingen. Doordat de wedstrijden elkaar in rap tempo opvolgen, zullen ook de ontwikkelingen op dat gebied sneller gaan. Beslissingen zullen mogelijker sneller vallen, dus je moet er in dat opzicht snel bij zijn als je op basis daarvan voetbalweddenschappen wilt afsluiten.

De snelheid van de ontwikkelingen kunnen van invloed zijn op de quoteringen. Neem nu een degradatiestrijd als voorbeeld. Op een gegeven moment krijg je zicht op de grootste degradatiekandidaten. Op het moment dat er een gedoodverfde degradatiekandidaat bekend is, zal je dat merken aan de quotering. Die zal lager uitvallen, omdat de kans dan groot is dat die ploeg daadwerkelijk gaat degraderen. Kies dus strategisch je moment als het om dat soort weddenschappen gaat. Hoe eerder je inzet, hoe groter de kans op een hogere quotering.