Etappe: 6, Mulhouse – La Planche des Belles Filles
Datum: Donderdag 11 juli
Geschikt voor: klimmers
Beste wedtip: Steven Kruijswijk finisht eerder dan Nairo Quintana
Bookmaker: Toto
Quote: 1.96

De eerste zware bergetappe in de Tour staat voor de deur. De klassementsrenners zullen vol aan de bak moeten in de Vogezen, waar de steilste stroken voor een ware uitputtingsslag gaan zorgen. Maar liefst zeven beklimmingen, waarvan vier uit de eerste categorie, staan er op het programma in deze etappe van 160,5 kilometer.

Het betere klim- en klauterwerk

Voor de vierde keer in de Tour-historie ligt de finish op La Planche des Belles Filles. Met Chris Froome in 2012, Vincenzo Nibali in 2014 en Fabio Aru in 2017 kent deze aankomstplaats aansprekende winnaars. Nibali en Aru kwamen solo aan, Froome haalde het met een nipte voorsprong.

Een nieuwe grote naam op de erelijst zou niet misstaan, gezien de moeilijkheidsgraad van deze etappe. Tijd om op adem te komen in deze etappe hebben de coureurs niet. Na 43,5 kilometer komen ze aan op Le Markstein (1183 meter hoogte). Deze klim is met 10,8 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5.4 procent direct de langste in deze rit.

Na 7 kilometer volgt het iets hoger gelegen Grand Ballon (1336 meter hoogte). De Col du Hundsruck, klim van 5,3 kilometer à 6,9 %, is op 74 kilometer van de etappe de volgende beproeving. Die beklimming is nog kinderspel, vergeleken bij de Ballon d’Alsace (11 kilometer à 5,8 %) op 60 kilometer van de aankomst.

De laatste twintig kilometer vergen het uiterste van de coureurs. De voorlaatste klim leidt naar de Col des Chevrères op (3,5 kilometer à 9,5 %), daarna wacht de slotklim naar La Planche des Belles Filles. Die bedraagt 7 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,7 %. In deze slotklim bevindt zich een onverhard gedeelte van 1 kilometer. Stijgingspercentages in de laatste kilometer variëren van 20 tot 24 %.

Franse favorieten

Gezien deze monstrueuze beklimmingen is deze etappe spek naar de bek voor de klimgeiten. Zeg je klimgeiten, dan denk je automatisch aan Colombiaanse coureurs.

Egan Bernal, vooraf getipt als Tour-winnaar, is met een quotering van 2.70 de aangewezen persoon om deze etappe te winnen. Team Sky sloeg in het verleden vaak zijn slag in de eerste serieuze bergrit. Opvolger Team Ineos moet daar ook toe in staat worden geacht.

Julien Alaphilippe zal deze etappe met rood hebben omcirkeld. De Franse veelvraat speelde met de concurrentie in etappe 3 en heeft voldoende overschot om ook op La Planche des Belles Filles toe te slaan. Alaphilippe heeft een quotering van 16.00 voor de ritzege.

Thibaut Pinot, die praktisch om de hoek woont van de eindmeet, werd in 2014 tweede achter Nibali. De lokale favoriet is gequoteerd op 8.50 voor etappewinst. Romain Bardet speelt dit seizoen vooralsnog verstoppertje. De AG2R-renner won vanaf 2015, vorig jaar uitgezonderd, telkens een Tour-etappe. Bardet is gequoteerd op 25.00 voor de overwinning op La Planche des Belles Filles.

Matchup tussen Kruijswijk en Quintana

Toto biedt verschillende head to head-weddenschappen aan voor de etappe naar La Planche des Belles Filles. Zo heeft Tour-favoriet Egan Bernal een quotering van 1.40 om eerder te finishen dan lokale favoriet Thibaut Pinot. De Fransman heeft een quotering van 2.75 om boven de Colombiaan te eindigen in etappe 6 van de Tour de France 2019.

Daniel Martin, in 2017 de nummer 2 op La Planche des Belles Filles, heeft een quotering van 2.17 om voor Geraint Thomas te eindigen, terwijl de Welshman een quotering van 1.62 heeft om een betere klassering dan de Ier te behalen.

Steven Kruijswijk kende een uitstekende start van de Tour en is de huidige nummer 3 in het algemeen klassement. Hij is tegenover een andere klassementsrenner, Nairo Quintana, geplaatst in de head to head-weddenschap. Gelet op zijn goede vorm is het aanlokkelijk om voor de quotering van 1.96 te gaan dat hij eerder finisht dan Quintana, die voor deze weddenschap op 1.76 gequoteerd is.

Quotes top 3 favorieten winst

Egan Bernal: 2.70
Thibaut Pinot: 8.50
Adam Yates: 12.00