18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 manieren waarop je een gokverslaving kunt herkennen

Dirk Maas

Wedders heb je in alle soorten en maten. De één waagt af en toe een gokje, zet bescheiden bedragen in en ziet wedden als een hobby. De ander is fanatieker, pluist diverse sites na om tot de beste weddenschap te komen en kan daar een aardig zakcentje aan overhouden.

Er is echter ook een probleemgroep onder de wedders. Dat zijn degenen die geen grenzen kennen als het op wedden aankomt. Zij raken in de problemen door hun dwangmatig wedden. Er zijn verschillende kenmerken die duiden op een verslaving. Hieronder volgen de vijf manieren waarop je een gokverslaving kunt herkennen.

1. Niet in staat zijn te stoppen met gokken

Sommige mensen zijn zo bezeten van wedden dat het obsessieve vormen aanneemt. Ze besteden haast de godganse dag aan het online kijken van bijvoorbeeld sportuitslagen, quoteringen van bookmakers en het constant aanvullen van hun digitale portemonnee.

Wedden neemt als het ware hun leven over. Ze kunnen niet stoppen, maar ze maken zichzelf wijs dat ze dat wel kunnen en dat laten ze weten aan iedereen die het maar wil horen. Bij mensen die niet gokverslaafd zijn, speelt niet de gedachte dat je elk moment kunt stoppen aangezien zij weten wanneer je moet ophouden.

Het onvermogen om te stoppen is kenmerkend voor alle vormen van verslaving. Denk bijvoorbeeld aan mensen die verslaafd zijn aan alcohol en drugs.

2. Financiële problemen

Het komt vaak voor dat mensen meer geld uitgeven aan wedden dan ze eigenlijk willen. Als dat een repeterend verhaal gaat worden, heeft dat consequenties op financieel gebied.

Om uit de financiële problemen te geraken proberen ze verliezen te herstellen door meer te wedden en nog grotere inzetten te plaatsen. Ze gaan geld aanwenden dat eigenlijk niet gemist kan worden. Dat zijn middelen als spaarrekeningen of geld dat gereserveerd is voor de opvoeding van de kinderen.

Als dat geld ook nog eens wordt verspild, gaan ze geld lenen. Eerst bijvoorbeeld van familie of vrienden en vervolgens van banken of leningverstrekkers waardoor ze verder in de schulden raken.

3. Ontkennen van het probleem

Eén van de tekens die zich bij elke vorm van verslaving voordoet, is het ontkennen van het probleem. Mensen die voorheen bekend stonden als betrouwbaar en eerlijk, lijken van vanwege hun gokverslaving niet meer in staat om de waarheid te vertellen. Liegen is een middel om de signalen die wijzen op een gokverslaving onder de pet te houden.

Mensen uit de omgeving van een verslaafde hebben het vermoeden dat er iets mis is, maar kunnen hun vinger er niet achter krijgen omdat hij zijn gokverslaving goed weet te verbergen. Omdat de signalen van zijn gokverslaving moeilijk zijn te herkennen staat dat het verhelpen van het probleem in de weg. De moeilijkheden worden daardoor alleen maar groter en groter.

4. Negatieve invloed op je emoties

Net als bij een drugs- of alcoholverslaving kan een gokverslaving een negatieve invloed hebben op de emoties. Dat kan gaan om gevoelens van frustratie als de verslaafde heeft geprobeerd te stoppen, gevoelens van irritatie als weddenschappen verkeerd uitpakken of gevoelens van spijt omdat hij het zover heeft laten komen dat het een verslaving is geworden.

Een gevoel van rusteloosheid maakt zich van de gokker meester omdat hij aan niets anders kan denken dan aan wedden. Iedere feestelijke aangelegenheid die niets met gokken te maken heeft, grijpt hij aan door die te vieren met het plaatsen van een weddenschap.

Gokken wordt zo een noodzakelijk onderdeel om iemands stemming te bepalen. Het is dan een manier om zijn problemen te maskeren, zich gelukkig te voelen of een andere manier om zijn emoties te doen veranderen.

5. Vervreemding van de sociale omgeving

Probleemgokkers laten toe dat hun verslaving de controle krijgt over hun sociale levens. Een gokverslaafde verwaarloost bijvoorbeeld zijn gezinsleven als hij een casinobezoek belangrijker vindt dan een sportwedstrijd of muziekuitvoering van zijn kind. Hij onderneemt geen uitstapjes meer met zijn gezin, praat nauwelijks meer met zijn vrouw en onderhoudt steeds minder contacten met zijn vrienden. Al die gedragingen kunnen een bom gaan leggen onder zijn sociale leven.

Ook zijn werk kan eronder lijden als het wedden problematische vormen gaat aannemen. Hij verschijnt niet of niet tijd op zijn werk als gevolg van de tijd en energie die hij steekt in het plaatsen van weddenschappen. Het wedden vraagt zoveel van hem dat hij niet meer goed kan functioneren in zijn baan.

Het laten verslonzen van het werk kan tot ontslag leiden. Geen werk betekent geen geld om zijn gokverslaving te kunnen bekostigen. Als er niet snel een passende baan wordt gevonden kunnen sommige verslaafden hun toevlucht nemen tot onoirbare praktijken om aan geld te komen. Diefstal en andere vormen van misdaden zijn niet ongewoon voor gokverslaafden.

Met een gokverslaving brengt de verslaafde niet alleen zichzelf maar ook zijn gezin in gevaar. Niet zelden gebeurt het dat een probleemgokker failliet wordt verklaard waardoor zijn gezin vele financiële ontberingen moet doorstaan. Vrouw en kinderen kunnen hem gaan verlaten.

Ben je of ken je iemand met een gokverslaving? Ga langs bij de huisarts voor een professionele doorverwijzing, of zoek hulp bij een instantie als de Stichting AGOG. Een goede begeleiding is cruciaal in het herstel, iets waarvoor het nooit te laat is.