Over de hele wereld kijken mensen uit naar het “gevecht van de eeuw” dat dit weekend in Las Vegas plaatsvindt. Om vijf uur ‘s nachts Nederlandse tijd nemen Floyd Mayweather en Connor McGregor het tegen elkaar op. Het unieke gevecht tussen de twee grootheden uit de vechtsport leidt tot een stormloop op bookmakers, die volgens ingewijden flink zullen verliezen als McGregor met de winst aan de haal gaat.

Verlies van 48 miljoen

“Dat zou een verlies van 48 miljoen dollar betekenen voor de gokindustrie”, citeert Sporza een woordvoerder van wedkantoor William Hill. Het risico voor de bookmakers komt enerzijds voort uit de favorietenrol van Mayweather, en anderzijds uit de populariteit van McGregor. Mayweather, 40 jaar en eigenlijk al met pensioen, won al zijn 49 bokspartijen en was wereldkampioen in vijf verschillende gewichtsklasses. De 29-jarige McGregor is ook geen kleine jongen met de wereldtitels licht- en vedergewicht van de UFC op zak, maar zijn nadeel is dat de clash met Mayweather volgens de boksregels wordt afgewerkt. Dit wordt McGregors boksdebuut.

De geschatte krachtsverhoudingen tussen de twee worden weergegeven in de aangeboden quotes bij bookmakers. Toto biedt 3.89 voor een zege van McGregor, terwijl een zege van Mayweather slechts 1.15 uitbetaald. Bij het Ierse Paddy Power, nota bene het thuisland van McGregor, hebben ze weddenschappen op Mayweather zelfs al van tevoren uitbetaald. De reden volgens de bookie: “slechts één van hen is een bokser!”

Mayweather zelf is het roerend met Paddy eens. De bokser, die net als McGregor graag opschept over zijn rijkdom en een echte showman is, reageerde via Twitter blij op het nieuws. Hij schijnt overigens ook vijf miljoen dollar op zijn eigen overwinning te hebben ingezet.

Massaal ingezet

Toch is het McGregor waar massaal op wordt ingezet, volgens Sporza zeventien keer vaker dan op Mayweather. Dit feit in combinatie met de enorme hoeveelheid geld die over de hele wereld wordt ingezet, verklaart de potentiële catastrofe voor bookmakers als McGregor toch wint.

Paddy Power schat op de eigen website een verwacht totaal inzetbedrag van 200 miljoen pond in de Britse en Ierse markt alleen. Jay Kornegay, directeur van de Westgate Superbook, stelt in de LA Times dat er in gokstaat Nevada zo’n 70 miljoen dollar zal worden ingezet. Reden voor de massale interesse van wedders is dat het een unieke clash betreft tussen vechtsportfans uit twee totaal verschillende disciplines. Niet alleen de eer van een de boksers staat op het spel, maar ook die van liefhebbers van de twee sporten.

Mayweather en McGregor grootste winnaars

Mayweather en McGregor – die voorafgaand aan het gevecht een wereldwijde ‘trashtalk-tournee’ doen, zijn zelf op voorhand allebei al winnaars. Naar schatting strijken ze ieder zeker 100 miljoen dollar op, alleen al door deel te nemen aan de partij. Dat geld komt uit sponsoring, reclames en tv-gelden. In de Verenigde Staten kost het $99 om het duel via pay-per-view te bekijken. Naar schatting vijf miljoen Amerikanen zijn bereid dat bedrag neer te leggen.

De krokodillenleren overwinningsriem illustreert nog eens wat voor waarde deze partij vertegenwoordigt. De zogeheten ‘money belt’ is ingelegd met 3360 diamanten, 600 saffieren, 300 smaragden en 1,5 kilo aan gouden versieringen. Als Mayweather inderdaad wint, doet hij zijn bijnaam ‘Money’ dus nog eens extra eer aan.