18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

WK 2018-favorieten, weddenschappen en quotes

Dirk Maas

De weddenschap ‘Winnaar van het WK’ is de meest voorkomende en meest gebruikelijke weddenschap die een online bookmaker aanbiedt. De Engelse benaming voor het wedden op een toernooi-winnaar is ‘outright bet’, letterlijk vertaald komt dat neer op direct of rechtstreeks, met andere woorden: een bet die rechttoe, rechtaan is.

De quotes voor deze weddenschap zijn vaak zeer hoog en daardoor lucratief. Bij een ‘outright bet’ valt echter wel een kanttekening te plaatsen: er zijn vele gegadigden voor de wereldtitel waardoor het inzetten op één of meerdere WK-favorieten allerminst een garantie is op winst.

Quoteringen WK-favorieten vertalen in winstpercentage

Hoe groot de kans van een team is om daadwerkelijk wereldkampioen te worden valt na te gaan door de quoteringen te vertalen in een winstkans. De odds worden in dat geval omgezet in een percentage. De winstkans wordt berekend op basis van de volgende formule: (1/quote) x 100.

Topfavoriet Brazilië heeft bij de bookmakers een quotering van ongeveer 5.00 gekregen. De rekensom die hierop van toepassing is: (1/5.00) x 100 = 20%.

Ofschoon Brazilië, in vergelijking met andere landen, relatief gezien de meeste kans heeft om het WK te winnen, schatten de online wedkantoren de winstkans van de vijfvoudig wereldkampioen in op 20%. Kortom: Brazilië zal vaker niet dan wel het WK winnen.

Alternatieve weddenschappen en quotes WK-favorieten

De uitdrukking ‘op meerdere paarden wedden’ kan ook bij het inzetten op het WK 2018 worden gehanteerd. Naast het wedden op de winnaar van het WK zijn er nog talloze andere weddenschappen op WK-favorieten die online bookmakers aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld bets plaatsen op losse WK-duels, het aantal goals en het continent van de wereldkampioen.

Weliswaar zijn de quoteringen voor deze WK-weddenschappen lager dan het wedden op de winnaar, daartegenover staat dat de winstkans voor deze weddenschappen aanzienlijk groter is.
Daarnaast bieden andere weddenschappen dan het wedden op de WK-winnaar de mogelijkheid om tevens te wedden op landen die waarschijnlijk geen kans hebben op de WK-winst, maar die wel in staat worden geacht om andere prestaties te behalen.

Hieronder volgt een aantal voorbeelden van alternatieve mogelijkheden om te wedden op de WK-favorieten:

1. WK-favoriet als poulewinnaar

Zowat alle WK-favorieten zijn reekshoofd en daardoor ontlopen ze elkaar in de groepsfase. De kans dat een topfavoriet zijn poule wint, is derhalve heel groot.

Frankrijk bijvoorbeeld heeft quotes van 1.25 als je op Les Bleus wedt als poulewinnaar van Groep C (met Denemarken, Peru en Australië als tegenstanders). De kans dat Frankrijk als eerste eindigt in Groep C, wordt ingeschat op 80%.

2. Losse duels van WK-favorieten

Indien de favoriete landen voor de wereldtitel voldoen aan de verwachtingen, mag ervan uit worden gegaan dat ze minimaal de kwartfinale halen en daardoor vijf duels spelen.

De krachtsverschillen in de poulefase zullen normaal gesproken groot zijn waardoor duels van de topfavorieten gemakkelijk te voorspellen zijn. Argentinië speelt zijn eerste wedstrijd tegen IJsland. De Zuid-Amerikanen zijn bij de bookmakers de grote kanshebber om dit duel te winnen. De quoteringen liggen rond de 1.30.

Voor de overige twee pouleduels liggen de odds iets hoger. Maakt Argentinië zijn status als reekshoofd waar, dan lift u gedeeltelijk mee op de zegereeks van de tweevoudig wereldkampioen indien u telkens wedt op Argentinië als winnaar van de groepswedstrijden.

3. De WK-favoriet van één continent

Het WK is een Europees-Zuid-Amerikaanse aangelegenheid als het gaat om de verdeling van de wereldtitel. Dat betekent niet dat het geen zin heeft om in te zetten op landen van andere continenten.

Diverse bookmakers hebben de wedmogelijkheid om in te zetten op het best presterende land per continent. Azië, Afrika en Noord-Amerika vaardigen weinig deelnemers aan het WK af. Voor Azië en Afrika ligt het aantal op vijf. Namens Noord-Amerika zijn er slechts drie teams present op het WK. Kleine aantallen maken de kans op het plaatsen van de juiste weddenschap groter.

Voor Noord-Amerika is Mexico de grote favoriet om het verst te reiken: dat land heeft odds van ongeveer 1.50. Egypte, dat in een relatief minder zware poule zit dan andere Afrikaanse landen, heeft quoteringen van om en nabij de 3.25.

4. Wedden op het winnende continent

Naast het wedden op het best presterende land per continent bieden de online wedkantoren tevens de weddenschap aan welk continent de wereldkampioen levert.

De bookmakers bieden drie mogelijkheden: inzetten op een Europees land levert 1.33 keer je inleg op. Voor een Zuid-Amerikaans land als wereldkampioen liggen de odds rond de 3.25. Tot slot is er de mogelijkheid op ‘ieder ander continent behalve Europa en Zuid-Amerika’ te wedden: de quoteringen voor deze wedoptie bedragen ongeveer 26.00.

5. Wedden op het team dat de meeste goals scoort

Een land dat de halve finale van een WK haalt, en daarmee automatisch verzekerd is van zeven duels, scoort bijna altijd de meeste goals op een WK. Dat land luistert haast altijd naar de naam Duitsland, althans tijdens drie van de laatste vijf WK’s.

Frankrijk en Brazilië waren de overige twee landen die in de laatste twintig jaar het meest doeltreffend waren op een WK. Met andere woorden: topfavorieten die ver reiken, hebben haast het monopolie op het scoren van de meeste goals op één WK.

Het kan daarom lonen om te wedden op het land dat de meeste WK-goals maakt. Duitsland is met odds van ongeveer 5.00 bij de bookmakers de nummer één-kandidaat om het vaakst te scoren op het WK 2018. Frankrijk en Brazilië, met quoteringen van rond de 6.00, completeren de top drie van kanshebbers.