18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Verschillen tussen gewone bookmaker en betting exchange

Tim Giesbers

Wedden doe je meestal bij een wedkantoor. Je gaat bijvoorbeeld naar Toto en kiest daar een voorspelling om op in te zetten. In plaats van een bookmaker kun je ook kiezen om te gaan wedden bij een betting exchange. Dit is een heel andere manier van wedden. In dit artikel lees je wat een betting exchange is en wat de voor- en nadelen zijn van een betting exchange wanneer je het vergelijkt met een bookmaker.

De grote overeenkomst tussen beide weddiensten is dat je geld inzet op sportwedstrijden met de hoop er winst op te kunnen maken. In beide gevallen moet je risico nemen en inschatten wat voor voorspelling het beste is om op in te zetten, met het ultieme doel om een goede weddenschap af te sluiten.

Wat is een betting exchange?

Wat is dan het verschil, als je in beide gevallen moet wedden op wedstrijden om winst te maken? Bij een betting exchange wedt je kort gezegd niet tegen een wedkantoor, maar tegen andere wedders. De betting exchange is meer een tussenpersoon dan een wedkantoor. Hierop wedt je als speler namelijk tegen elkaar, waardoor je zelf soort van acteert als bookmaker.

Zo betaal je bij een verlies dus ook de winst van je tegenstander. Aangezien het uitbetalen van de winnaar hiervan afhankelijk is, kun je dus ook pas weddenschappen plaatsen wanneer je voldoende geld op je rekening hebt staan. Bij de voorspelling wordt het mogelijke verlies direct geblokkeerd, zodat de winnaar sowieso uitbetaald kan worden.

Waarom zou je aan een betting exchange meedoen?

Een betting exchange heeft vaak hogere quoteringen dan een bookmaker. De reden hiervoor ligt vrij voor de hand. Een wedkantoor kan financieel draaiende blijven door een aantrekkelijke marge te zetten op elke voorspelling die het aanbiedt. Wanneer een bookmaker van een weddenschap de kans 50% acht op een juiste voorspelling, komt er geen quote van 2.00, maar 1.91 bijvoorbeeld. De marge van 9 procent die overblijft is dan voor de bookmaker.

Bij een betting exchange zit er geen marge op de quoteringen, waardoor de quote in het geval van een weddenschap met 50 procent kans eerder 2.00 zal zijn. Hoe verdient een betting exchange dan wel geld? Van de uiteindelijke winst die jij als speler maakt, trekt de aanbieder een commissie af, die vaak ligt rond de 5 procent. Ga je dus wedden bij een betting exchange, dan moet je deze commissie er wel eerst afrekenen, zodat je quoteringen echt goed kan vergelijken.

Hoe werkt het wedden bij een betting exchange?

Bij een wedkantoor zijn veel verschillende voorspellingen waaruit je kan kiezen om je geld op in te zetten. Zo kun je een winnaar van een sporttoernooi kiezen of de uitkomst van een bepaalde wedstrijd. Binnen die wedstrijd kun je ook nog eens inzetten op het aantal doelpunten of op een bepaalde doelpuntenmaker. Zo is er veel keuze te maken waarop je gaat wedden.

Een betting exchange heeft deze weddenschappen ook. Er is ook hier veel keuze uit voorspellingen om op wedden. Binnen die keuzes zijn er echter ook nog twee mogelijkheden om te wedden. Voor elke voorspelling die je ziet om uit te kiezen staan er namelijk quoteringen voor ‘back’ en voor ‘lay’. Het proces van wedden verandert enorm wanneer je een keuze maakt.

Bij ‘back’ verandert er niet zoveel ten opzichte van het ‘normale’ wedden bij een bookmaker. Je zet in op een weddenschap waarop je normaliter ook zou wedden, zoals ‘Real Madrid wint’ of ‘meer dan 2,5 goals’. Hierbij krijg je dus zoals eerder vermeld waarschijnlijk wel een iets hogere quotering, maar verder verandert er voor jou als wedder niet zoveel.

Kies je echter voor ‘lay’, dan wed je juist tégen een weddenschap. Als je ‘lay’ kiest bij ‘Real Madrid wint’, dan voorspel je dus juist dat dit niet gaat gebeuren. Hierop zul je dus ook een hele andere quotering krijgen. Let op: ‘lay’ kiezen bij ‘meer dan 2,5 goals’ is natuurlijk hetzelfde als wedden op ‘minder dan 2,5 goals’. Bij deze twee voorspellingen zullen de quoteringen dan ook even hoog zijn.

Hoe werkt de weddenschap dan uiteindelijk?

Kies je voor ‘lay’ om te wedden, dan wed je dus eigenlijk tegen iemand die voor ‘back’ heeft gekozen. Daarom sluit je ook geen weddenschap af tegen een wedkantoor, maar juist tegen andere spelers. Als je dus voor ‘back’ kiest ben je in wezen zelf een bookmaker doordat je een weddenschap afsluit, waar iemand tegen kan wedden. Gezien de snelle veranderingen op de markt werken betting exchanges altijd met decimale quoteringen, die vaak aangepast worden.

Wanneer je een weddenschap accepteert en dus gaat ‘layen’ zoals dat heet, maak je natuurlijk kans winst te maken. ‘Lay’ je een weddenschap van 10 euro tegen een quotering van 6.00, dan krijg je de inzet van de ‘backer’ op je account. Komt de voorspelling inderdaad niet uit, dan is je winst dus die 10 euro (min de commissie). Wint diegene toch, dan moet je de 10 euro teruggeven en betaal je uit eigen zak de 50 euro winst van de ‘backer’. Zodoende kun je dus ook flink verliezen.

Doordat je als spelers tegen elkaar gaat wedden, is het wel noodzakelijk dat van beide kanten iemand de weddenschap aangaat. Daarom zul je ook zien dat een bookmaker niet alle wedstrijden aanbiedt. Wedstrijden van hoog niveau, zoals in de Champions League of op een WK staan er zeker bij. Er zullen echter minder wedstrijden in kleine competities zijn, aangezien daar minder animo voor is.

Mag je deelnemen aan een betting exchange?

De wetgeving in Nederland is momenteel in een vreemde situatie. Afgelopen week nam de Eerste Kamer een wet aan waardoor vanaf 2020 online gokken en wedden legaal moet worden. Tot die tijd is het officieel niet toegestaan mee te doen aan een betting exchange, aangezien de enige aanbieder met een Nederlandse licentie (Toto) alleen een bookmaker is. Dit kan dus allemaal vanaf volgend kalenderjaar gaan veranderen.