18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Roda JC – Ajax wedden, tips en quotes 7 februari 2018

Tim Giesbers

Wedstrijd: Roda JC – Ajax, Eredivisie
Aanvang: woensdag 7 februari 2018, 20.45 uur
Beste wedtip: winst Ajax
Bookmaker: Toto
Quote: 1.16

Roda JC heeft de punten hard nodig om degradatie te ontlopen en Ajax moet blijven winnen om in de titelstrijd te blijven.

De druk wordt groter

Roda JC heeft maar één doel dit seizoen: handhaving in de Eredivisie. Lange tijd leek het erop dat Roda concurrent Sparta Rotterdam gemakkelijk onder zich kon houden, maar afgelopen weekend werd het spannender. Roda pakte knap een punt tegen nummer drie AZ (2-2) maar het zag Sparta tegelijkertijd met 1-0 zegevieren over Willem II. De voorsprong op de Rotterdammers is daarmee afgenomen tot twee punten. Het doelsaldo is nog licht in het voordeel van Roda (-22 om -26), maar met nog dertien wedstrijden te gaan kan dat nog flink veranderen.

Ondanks de afgenomen voorsprong heeft coach Robert Molenaar met zijn ploeg een goede fase achter de rug. In de KNVB beker werd na strafschoppen met 7-6 verloren van Willem II, maar in de competitie is de Limburgse club nog ongeslagen in 2018. FC Twente (1-1), Excelsior (2-1) en AZ (2-2) wisten achtereenvolgens niet te winnen van Roda. De verdediging is een zorgenkindje in het Parkstad Limburg Stadion. Samen met Willem II heeft Roda dit seizoen de meeste tegentreffers te verwerken gekregen: 44 in 21 wedstrijden.

Goed is niet goed genoeg

Erik ten Hag volgde in de winterstop Marcel Keizer op als hoofdtrainer en hij had Ajax al drie wedstrijden onder zijn hoede. Tegen Feyenoord (2-0), FC Utrecht (0-0) en NAC Breda (3-1) bleef hij ongeslagen met zijn ploeg. Sowieso heeft Ajax een prima reeks neergezet sinds Ten Hag, toen nog coach van FC Utrecht, van hen won met 1-2 op 5 november. Alleen FC Twente (3-3) en FC Utrecht pakten hierna een punt tegen de Amsterdammers, maar de andere acht wedstrijden werden winnend afgesloten, waaronder duels tegen concurrenten PSV en AZ. Omdat PSV echter blijft winnen, is deze goede reeks nog niet goed genoeg om de eerste plaats in handen te nemen.

Opvallend is de rol van de spitsen dit seizoen. Kasper Dolberg maakte vijf doelpunten deze jaargang en Klaas-Jan Huntelaar kwam tot zeven doelpunten. Beiden hadden echter de nodige kansen op meer goals. Justin Kluivert, Hakim Ziyech (allebei vijf goals), Donny van de Beek, Lasse Schöne (beiden acht) en David Neres (negen) zorgden voor meer treffers en de doeltreffende spelers staan dus grotendeels om de spits heen. Door de vele doelpuntenmakers heeft Ajax wel laten zien vaak te kunnen scoren. 59 goals leverde dit al op deze jaargang, het grootste aantal van alle Eredivisieclubs.

Onderlinge resultaten

In de laatste achttien onderlinge wedstrijden wist Roda geen enkele keer te winnen. In 2016 speelde Roda nog zowel uit als thuis met 2-2 gelijk tegen Ajax, maar de twee ontmoetingen erop was Ajax te sterk.

Eerder dit seizoen speelden beide ploegen al tegen elkaar in de Amsterdam ArenA. Christian Kum opende daar de score namens de Kerkradenaars, maar door treffers van Justin Kluivert (driemaal), Kasper Dolberg en Donny van de Beek zegevierde Ajax met 5-1.

Ajax zonder De Ligt, Roda zonder Schahin

Nick Viergever, Daley Sinkgraven, Václav Černý en Kasper Dolberg zijn al lange tijd afwezig en moeten ook het duel met Roda laten schieten. Daar komt Matthijs de Ligt bij. De centrumverdediger kreeg tegen NAC Breda zijn vijfde gele kaart van dit seizoen en zit nu zijn schorsing van één wedstrijd uit. Omdat ook zijn beoogde vervanger Maximilian Wöber niet fit genoeg is, staat Ten Hag voor een puzzel. Hij laat de 17-jarige verdediger Mitchel Bakker – zoon van oud-Ajacied Edwin Bakker – debuteren in de selectie teneinde die puzzel wat beter oplosbaar te maken.

Ook Roda mist al een tijdje een aantal spelers. Ashton Götz, Célestin Djim en Mitchel Paulissen zijn er tegen Ajax nog niet bij. Die laatste twee waarschijnlijk zelfs de rest van het seizoen missen. Daar komt de Duitse spits Dani Schahin bij. Hij werd tegen AZ gewisseld met bovenbeenklachten en de wedstrijd tegen Ajax komt te vroeg.

Roda JC – Ajax tip

Roda strijdt tegen degradatie, terwijl Ajax voor de titel gaat. Normaal gesproken is de favoriet duidelijk. Voeg daar de zwakke verdediging van Roda en de sterke aanval van Ajax aan toe en het lijkt duidelijk. Tip: een overwinning van Ajax met een quote van 1.16 bij Toto.

Roda JC – Ajax Eredivisie wedden

Quotes bij Toto

Winst Roda JC: 13.03
Gelijkspel: 6.85
Winst Ajax: 1.16