18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Rekening houden met drukke speelschema’s bij wedden

Tim Giesbers

Bij het wedden op voetbalwedstrijden kijk je vaak naar de wedstrijd zelf, de aanwezige spelers, de onderlinge geschiedenis en dat soort zaken. Niet altijd zal het in je opkomen om rekening te houden met de drukte van de speelschema’s van beide ploegen. Dit kan weliswaar toch een tip zijn. Lees hieronder waarom.

De maand december levert altijd een goed voorbeeld op van drukke speelschema’s. Zo wordt in de Premier League doorgespeeld tussen kerst en nieuwjaar. Voor sommige clubs betekent dit dat ze drie keer moeten spelen in zes dagen tijd. Dit is een druk schema waar alle clubs in die competitie rekening mee dienen te houden.

Een voorbeeld in de Premier League is West Ham United. De Londense club speelt op donderdag 27 december op bezoek bij Southampton, op zondag 30 december uit bij Burnley en op woensdag 2 januari ontvangt de club Brighton & Hove Albion in Londen. Al met al betekent dit dat West Ham wat aan zal passen aan het team. Jij zou bij een eventuele weddenschap ook rekening moeten houden met deze omstandigheden.

Heeft een druk speelschema effect op resultaten?

Een aloude discussie is of clubs punten verspelen wanneer wedstrijden kort op elkaar volgen. Inspanningsfysioloog Raymond Verheijen roept al jaren dat clubs minimaal drie rustdagen moeten hebben tussen wedstrijden omdat ze anders erg benadeeld worden. Hij heeft naar eigen zeggen een onderzoek gedaan naar meer dan 27.000 wedstrijden in diverse competities en stelt dat er statistisch te bewijzen is dat ploegen minder presteren.

In een interview in De Volkskrant in 2012 stelt hij dat ploegen 40 procent minder kans maken op een zege wanneer ze twee rustdagen hebben gehad en de tegenstander drie. In het laatste halfuur zou dit verschil zich voornamelijk uiten met een toegenomen kans op een tegentreffer van 75 procent en een afname in gescoorde doelpunten van 70 procent. Dit zou komen doordat de spelers onvoldoende hersteld zijn in twee rustdagen.

Tegenover het onderzoek van Verheijen stond onder meer een onderzoek van weblog Tussen de Linies. Deze site keek naar de resultaten van Nederlandse clubs in de weekenden na Europese wedstrijden. Hierbij is niet per se gekeken naar het aantal rustdagen maar gewoonweg naar de resultaten wanneer er twee keer in één week gespeeld wordt. Daarin komt naar voren dat het soms slechter gaat wanneer er achter elkaar gespeeld wordt, maar niet altijd.

Wanneer kiezen coaches voor andere spelers in een drukke periode?

Op een bepaalde manier heeft het spelen van meerdere wedstrijden in een korte periode wel sowieso invloed op clubs. Verheijen heeft een punt wanneer hij het aantal rustdagen aanhaalt. Spelers die minder dagen hebben om te kunnen herstellen van een gespeelde wedstrijd zullen vermoeider aan de aftrap staan van een volgend duel en daarom niet negentig minuten kunnen presteren wat ze anders wel kunnen. Hier zijn natuurlijk uitzonderingen op maar voor het merendeel van de spelers zal dit zo gelden.

Daarom kiezen coaches er ook vaak voor om te rouleren in een week waarin vaker gespeeld wordt. Wanneer er dan wedstrijden zijn die minder van belang zijn (wedstrijden in de beker of Europa League bijvoorbeeld) kan een coach kiezen om jeugdspelers of reserves op te stellen en belangrijke krachten rust te geven. Niet alleen komen er dan mindere spelers in het team maar ook zal de ploeg die in het veld staat minder op elkaar ingespeeld zijn.

Welk effect heeft een rustig schema op teams?

Een drukker speelschema betekent voor spelers meer belasting en ook een toegenomen kans op blessures. Wanneer een speler geblesseerd raakt kan dit zeker invloed hebben op de wedstrijden die erop volgen. Het verschil tussen een eerste en tweede doelman kan bijvoorbeeld erg groot zijn, maar ook het gemis van de aanvoerder of vaste aangever kan een groot gemis blijken voor een team, wat het daardoor veel lastiger kan krijgen in een wedstrijd.

Andersom kan een rustig speelschema ook tot een effect op andere wedstrijden leiden. De Scandinavische ploegen zijn hier een voorbeeld van. Zij zijn in november al klaar met de competities in hun land maar moeten soms direct op trainingskamp wanneer ze nog in Europees verband in actie moeten komen. Daardoor hebben ze weinig wedstrijdritme in die Europese wedstrijd en dat kan een negatief effect hebben op de resultaat van dat duel.

Op welke manier kun je rekening houden bij het wedden?

Daarom is het altijd aan te raden om goed te kijken naar de speelschema’s van beide ploegen wanneer je op een voorspelling wil gaan plaatsen op een wedstrijd. Heeft een ploeg een druk of juist heel rustig speelschema? En welk effect kan dit hebben op de wedstrijd die je hebt uitgekozen? Vergeet dan ook niet te kijken naar welke spelers geblesseerd zijn en wie de vervangers kunnen worden in de opstelling.

Kijk daarnaast ook naar het laatste nieuws over beide clubs of lees wat voorbeschouwingen. Wanneer er grote onzekerheid is over de fitheid van bepaalde belangrijke spelers, zal je hier op deze manier achterkomen. Dit kan in het geval van een druk speelschema aanduiden dat er roulatie zal plaatsvinden. Daarna moet je nog bepalen of de wedstrijd een moeilijke of juist makkelijke is. Bij een ogenschijnlijk makkelijk duel zullen spelers eerder rust krijgen.