18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Marokko – Iran wedden, quotes en tip – WK 2018

Tim Giesbers

Wedstrijd: Marokko – Iran, WK 2018
Aanvang: vrijdag 15 juni 2018, 17.00 uur
Beste wedtip: winst Marokko
Bookmaker: Toto
Quote: 2.16

Marokko trapt het WK af tegen Iran. Van beiden landen wordt verwacht dat ze onder Spanje en Portugal eindigen in Groep B.

Direct volle bak

De eerste wedstrijd in de poule zal voor Marokko direct de belangrijkste zijn. De Noord-Afrikanen zullen er alles aan doen om boven Spanje of Portugal te eindigen in groep B, waarmee de volgende ronde bereikt kan worden. Voor het eerst sinds 1998 hebben de Marokkanen zich weer weten te kwalificeren en daar willen de spelers vervolg aan geven. Met de aanstaande wedstrijden tegen de Europese teams is de wedstrijd tegen Iran van enorm belang. Wedden op Marokko om laatste te worden in de poule heeft een quote van 2.35, voor Iran is dat 1.70. Dit geeft aan dat Marokko een licht voordeel heeft volgens de bookmakers. Voor Portugal en Spanje zijn deze quotes respectievelijk 13.00 en 30.00.

In de kwalificatiefase moest Marokko eerst afrekenen met Equatoriaal-Guinea. De 2-0 thuiszege (goals van Youssef El-Arabi en Yacine Bammou) was genoeg, ook nadat op verplaatsing met 1-0 verloren werd. In de groepsfase van ronde 3 moesten de Noord-Afrikanen zorgen dat ze eerste werden om zich te kwalificeren. Eerst werd tegen Gabon en Mali met 0-0 gelijkgespeeld werd. Tegen Mali werden vier punten behaald (6-0 en 0-0). De laatste twee duels eindigden in overwinningen: 3-0 tegen Gabon en 0-2 tegen Ivoorkust. Hiermee plaatste Hervé Renard en zijn mannen zich zonder tegengoals.

Voor Renard is Marokko zijn vierde land als bondscoach. Zambia (tweemaal), Angola en Ivoorkust waren de landen die hij eerder leidde. Dit is het eerste WK voor de Fransman. Wel won hij al twee keer een gouden plak op het Afrikaans kampioenschap, met zowel Zambia (2012) en Ivoorkust (2015). Een grote puzzel voor de coach is het om te bepalen wie de spits wordt dit toernooi. Het zal voornamelijk gaan tussen Ayoub El Kaabi en Khalid Boutaïb. Die eerste is de man in vorm, met elf goals in tien interlands dit kalenderjaar. Boutaïb was de man die met vier doelpunten een belangrijk aandeel had in de kwalificatie. Deze keuze zal nog een zware worden.

Speler om op te letten

Een van de belangrijke spelers van Marokko dit toernooi zou Amine Harit kunnen zijn. De aanvallende middenvelder werd afgelopen zomer door Schalke 04 opgepikt bij FC Nantes en groeide in dienst van de Duitsers uit tot Marokkaans international. Hij speelde in 31 van de 34 competitieduels mee en hielp Schalke de tweede plaats te behalen in de Bundesliga. In deze wedstrijden maakte hij drie doelpunten en gaf hij zeven assists. Sinds zijn debuut voor Marokko in oktober 2017 is hij een vaste waarde voor de Leeuwen van de Atlas. Op het WK, en vooral tegen Iran, zal hij mede voor aanvallende impulsen moeten zorgen.

Tweede overwinning op WK?

Iran zal graag willen doorbekeren maar het zal voor eenieder duidelijk zijn dat Iran de rol van underdog heeft in de groepsfase. Spanje, Portugal en zelfs Marokko lijken sterker dan de Iraniërs. Tot nu toe heeft Iran in de WK-historie eenmaal een overwinning weten te boeken. In 1998 werd met 1-2 van de Verenigde Staten gewonnen, maar door twee nederlagen tegen Joegoslavië en Duitsland vloog Iran er alsnog uit. Verder wist het land nog een punt te pakken tegen Angola in 2006 en Nigeria in 2014, maar daar bleef het bij. Het doorgaan van Iran lijkt een utopie. Hierop wedden levert per ingelegde euro 5,50 euro op bij Toto.

Rusland was automatisch geplaatst als gastland en na Brazilië wist Iran zich voor het eerst te plaatsen voor het WK. In de eerste ronde werd eenvoudig afgerekend met India, Guam, Turkmenistan en Oman. Uit bij die laatste landen werd gelijkgespeeld, de andere zes duels leverden telkens drie punten op. De tweede poulefase bleek ook redelijk simpel. China-, Syrië- en Zuid-Korea-uit leverden gelijke spelen op, thuis werd van deze drie gewonnen. Van Oezbekistan en Qatar werd zelfs tweemaal gewonnen. Zodoende wist Iran al in juni 2017 dat het mee zou doen aan dit WK.

Met Carlos Queiroz heeft Iran een bondscoach die inmiddels gepokt en gemazeld is in het internationale voetbal. Hij leidde Portugal, was coach in de Verenigde Staten en Japan, was eerder bondscoach van de Verenigde Arabische Emiraten en Zuid-Afrika, was in twee periodes assistent van Alex Ferguson bij Manchester United en stond bij Real Madrid en Portugal op eigen benen. In 2011 kwam hij bij Iran aan het roer, waarmee hij zich tweemaal op rij plaatste voor het WK. Zeven spelers waren er in 2014 al bij, maar opvallend is ook het aantal jonge spelers in de selectie. Acht spelers zijn maximaal 24 jaar oud.

Speler om op te letten

Sardar Azmoun is de hoop van Iran om doelpunten te maken. Het toernooi in Rusland zal voor hem aanvoelen als thuis, omdat hij al sinds 2013 actief is in het land. Hij speelde er voor Roebin Kazan en FK Rostov. Afgelopen zomer keerde hij weer terug naar Roebin. Leuk voor Azmoun is dat de tweede groepswedstrijd tegen Spanje, op 20 juni, gespeeld wordt in Kazan: bekend terrein dus voor de spits. De jaren bij Rostov waren het meest productief, met achtereen negen en zeven treffers tussen 2015 en 2017. Afgelopen seizoen kwam Azmoun tot vijf treffers in de Premjer-Liga. Voor Iran maakte hij 23 doelpunten in 32 interlands en hij zal hopen er op het WK nog een paar aan toe te voegen.

Onderlinge resultaten

Marokko en Iran speelden nog nooit eerder tegen elkaar.

Blessures of schorsingen

Het toernooi moet nog starten voor deze teams dus blessures zijn niet van toepassing. Iran moet het wel stellen zonder Saeid Ezatolahi die een schorsing uitzit. Bondscoach Carlos Quieroz kiest hierdoor waarschijnlijk voor routinier Masoud Shojaei op het middenveld.

Marokko – Iran tip

Beide landen weten dat het nu of nooit is. Voor zowel Marokko als Iran geldt dat een overwinning in de eerste wedstrijd noodzakelijk lijkt voor het eventuele doorbekeren na de groepsfase. Een goede tip om op te wedden lijkt wel een overwinning voor Marokko. De Noord-Afrikanen hebben veel kwaliteit in huis en zetten nu alles op alles voor een overwinning. Tip: een overwinning van Marokko met een quote van 2.16 bij Toto.

Marokko – Iran WK 2018 wedden

Quotes bij Toto

Winst Marokko: 2.16
Gelijkspel: 2.84
Winst Iran: 3.77