18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

5 speciale weddenschappen voor het WK voetbal 2018

Dirk Maas

Het clubvoetbal is nog in volle gang, maar het WK in Rusland werpt zijn schaduw vooruit. Het gespeculeer over de favorieten voor de wereldtitel zal de komende tijd niet van de lucht zijn.

Het wedden op de winnaar van een toernooi, de zogeheten outright bet, is de meest gangbare weddenschap. Bij een groot evenement als een WK voetbal zijn er daarnaast nog speciale bets die je alleen bij een wereldkampioenschap als dat van de FIFA tegenkomt. Die worden in dit artikel behandeld.

1. Topscorer van een WK

Gerd Müller, Hristo Stoichkov, Ronaldo, Miroslav Klose en Thomas Müller: grote namen uit de voetbalwereld die met elkaar gemeen hebben dat ze ooit WK-topscorer zijn geworden. Gerenommeerde goalgetters in het clubvoetbal als Cristiano Ronaldo en Lionel Messi is dat vooralsnog nooit gelukt.

Sterker nog, op de voorgaande drie WK’s waar ze in actie kwamen, is hun productie karig te noemen. Ronaldo kwam niet verder dan drie goals in dertien wedstrijden terwijl Messi vijf keer scoorde in vijftien duels. Desondanks zijn zij de favorieten bij de bookmakers om de Gouden Schoen, de prijs die hoort bij de WK-topscorer, te winnen.

Het is in de geschiedenis van het WK vaak voorgekomen dat de beste schutter van een toernooi meestal de basis voor zijn topscorerstitel in de groepsfase legt. Soms is het krachtsverschil tussen bepaalde landen in de poulefase zo groot dat een speler met gemak vier of vijf goals maakt in drie groepsduels.

Gelet op de groepsindeling van het WK 2018 zijn er een paar poules waarin er één land of twee landen duidelijk bovenuit lijken te steken. Groep B bijvoorbeeld, waarin Spanje en Portugal normaal gesproken een maat te groot zullen zijn voor Marokko en Iran. Antoine Griezmann werd bij het EK 2016 met overmacht topscorer. De veelscorende Atletico Madrid-speler lijkt nu ook kansrijk om de beste schutter op het WK te worden aangezien het sterke Frankrijk ingedeeld is bij op papier mindere goden als Peru, Denemarken en Australië.

Groep E en Groep G komen eveneens in aanmerking voor het predicaat ‘op voorhand voorspelbare poules’. Brazilië is de huizenhoge favoriet in een poule met Zwitserland, Servië en Costa Rica. Een volledig herstelde en helemaal uitgeruste Neymar of Manchester City-spits Gabriel Jesus kunnen huis gaan houden. In groep G is het zeer waarschijnlijk dat België en Engeland gaan duelleren om de groepswinst, omdat Tunesië en Panama geen partij lijken te zijn voor beide Europese landen. Harry Kane namens Engeland en Romelu Lukaku en Dries Mertens namens België kunnen hun doelpuntenproductie opschroeven.

Niet onbelangrijk om te vermelden is dat de topscorer bijna altijd afkomstig is uit een land dat de halve finale haalt. De laatste vier bereiken, betekent automatisch een extra duel: hetzij de finale hetzij het duel om de derde plaats. Zeven duels spelen of vier, vijf wedstrijden spelen maakt een verschil. James Rodriguez, topscorer van het WK 2014 en met Colombia uitgeschakeld in de kwartfinale, is de enige Gouden Schoen-winnaar van de afgelopen vijf WK’s die niet de halve finale bereikte.

2. De beste speler van het WK

Sinds 1982 wordt de Gouden Bal, de prijs die toebehoort aan de beste speler van het WK, uitgereikt. De geschiedenis leert dat de Gouden Bal bijna altijd in handen komt van een speler die de WK-finale haalt. Diego Forlan vormt de uitzondering op de regel. Hij werd in 2010 verkozen tot beste WK-speler maar hij eindigde met Uruguay als vierde.

Wat ook meespeelt, is dat er naar de reputatie van een speler wordt gekeken. Een grote vedette als Zinedine Zidane had in 2006 zijn beste jaren achter zich liggen, maar werd ondanks een rode kaart in de WK-finale toch uitgeroepen tot beste speler van het WK. Lionel Messi, al ruim een decennium onafgebroken een wereldster, hoefde niet bijzonder goed te spelen om bij het voorbije WK de Gouden Bal in ontvangst te mogen nemen.

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat de grote voetballers in het clubvoetbal tot de favorieten voor de winst van de Gouden Bal worden gerekend. De namen van Lionel Messi, Neymar en Cristiano Ronaldo vormen de top drie.

3. Wedden op het continent van de WK-winnaar

Het WK is vooral een Europees-Zuid-Amerikaanse aangelegenheid, zo blijkt uit de geschiedenis van het wereldkampioenschap. Een Europees land is tot nu toe elf keer ‘s werelds beste voetballand geworden, een Zuid-Amerikaans land kroonde zich negen maal tot wereldkampioen.

Landen uit de UEFA- en CONMEBOL-zone voeren derhalve de boventoon. De dominantie is zelfs zo groot dat andere continenten er nauwelijks aan te pas komen. De beste prestatie van een Afrikaans land (AFC-zone) is het bereiken van de kwartfinale. Noord- en Midden-Amerika (de CONCACAF-zone) haalde met de Verenigde Staten in een heel ver verleden een keer de halve finale en Azië (AFC-zone) leverde net als de CONCACAF-zone één keer een halve finalist: Zuid-Korea in 2002.

Bij de bookmakers zijn de odds voor een WK-winnaar uit de UEFA-zone of de CONMEBOL-zone dan ook verreweg het laagst: de quoteringen van een Europese WK-winnaar liggen rond de 1.40, die voor een Zuid-Amerikaanse WK-winnaar om en nabij de 2.80.

4. Een nieuwe wereldkampioen?

Tot nog toe zijn er twintig WK’s gehouden. De verscheidenheid aan winnaars is niet echt groot te noemen. Slechts acht landen mogen zich wereldkampioen noemen. Dat zijn Brazilië, Italië (West-)Duitsland, Uruguay, Argentinië, Engeland, Frankrijk en Spanje.

Italië ontbreekt dit jaar op het WK, maar het merendeel van de overige zeven landen lijkt een goede kans te maken om een nieuwe wereldtitel op het palmares bij te schrijven.

De bookmakers hebben een top tien samengesteld van grootste kanshebbers op de wereldtitel. Daarvan zijn er drie die nog nooit wereldkampioen zijn geworden, te weten België, Portugal en Colombia. Vooral Portugal kan wel eens uitgroeien tot de ‘dark horse’. De regerend Europees kampioen heeft bij het afgelopen EK laten zien dat vechtlust en strijd het kan winnen van op papier kwalitatief betere voetballers.

Een speciale WK-weddenschap die de bookmakers aanbieden, luidt ‘Komt er een nieuwe wereldkampioen bij het WK 2018’? Anders gezegd: wordt er een ander land dan Brazilië, Duitsland, Uruguay, Argentinië, Engeland, Frankrijk of Spanje wereldkampioen? Een ‘ja’ heeft een quotering rond de 5.00, een ‘nee’ heeft odds van om en nabij de 1.14.

5. Wie fluit de WK-finale?

Zoals voor een voetballer het winnen van een WK-finale het hoogst haalbare is, zo is het fluiten van de eindstrijd van een wereldkampioenschap het summum voor een arbiter. Gerenommeerde scheidsrechters als Pierluigi Collina en Nicola Rizzoli hebben een WK-finale achter hun naam staan.

Het komt niet altijd voor dat een arbiter uit een topvoetballand de WK-finale leidt. Dat heeft te maken met een regel van de FIFA: scheidsrechters afkomstig uit een land dat de halve finale van een WK haalt, mogen niet de finale fluiten.

Dat Nederland zich niet heeft gekwalificeerd, kan als een meevaller voor Björn Kuipers worden gezien. Kuipers geldt als een toparbiter in het internationale topvoetbal. Hij was reeds actief in finales van grote voetbaltoernooien, waaronder de Champions League-finale van 2014, de Europa League-finale van 2013 en de Confederations Cup-finale van 2013. Vorig jaar leidde hij nog de eindstrijd van het WK onder 20.

De Nederlander is present in Rusland en is bij de bookmakers één van de grote favorieten om de WK-finale te fluiten. Hij en de Turk Cüneyt Çakır staan bovenaan de lijst. De Colombiaan Wilmar Roldan, de Fransman Clément Turpin en de Duitser Felix Brych completeren de top vijf.