Bij het wedden op voetbalwedstrijden via heb je heel veel opties. Je kunt natuurlijk wedden op wie er wint, hoeveel doelpunten er worden gescoord of op de correcte score. Dit zijn allemaal weddenschappen die gemakkelijk te begrijpen zijn. Handicapwedden verdient wat uitleg. In dit artikel lees je wat handicapwedden is, waarbij we ook een aantal voorbeelden geven.

Wat is handicapwedden?

Een bookmaker als Toto stelt voor elke wedstrijd quoteringen vast. Hoe ze dat precies doen lees je hier. Eén van de belangrijkste factoren bij het bepalen van de quotering is het krachtsverschil tussen de ploegen. Hoe groter het krachtsverschil, hoe lager de quotering voor winst van de betere ploeg. Als een quotering heel laag uitvalt, is dit minder om op te wedden.

Als voorbeeld kunnen we kijken naar de wedstrijd AZ – Fortuna Sittard. Quoteringen die je daarbij kunt tegenkomen zijn:

AZ wint: 1.31
Gelijkspel: 5.40
Fortuna Sittard wint: 7.65

Een inzet op AZ kan best wat opleveren, maar door de vrij lage quotering valt het winstbedrag relatief laag uit. Handicapwedden is de oplossing voor dit probleem. Handicapwedden geeft ploegen voor de wedstrijd een voordeel of een nadeel. Je kunt er als het ware niet alleen mee inzetten op winst, maar ook op een zeker krachtsverschil.
Je zet in op het resultaat van de wedstrijd (winst AZ, gelijkspel, winst Fortuna Sittard), maar bij jouw weddenschap begint de wedstrijd niet met 0-0.

Virtuele achterstand voor favoriet

Als je bij deze wedstrijd inzet op ‘AZ Handicap -1’, dan betekent dit dat AZ de wedstrijd (virtueel) begint op -1. Je wint de weddenschap pas wanneer AZ de wedstrijd wint met twee doelpunten verschil. De quotering voor deze weddenschap is 1.79, een stuk hoger dan de quotering voor winst van de Alkmaarders.

Zo kun je dus een extra hoge quotering krijgen op de favoriet, als je gelooft dat dit team met overmacht gaat winnen. Denk je dat het krachtsverschil echt groot is, dan kun je ook voor een handicap -2 op de favoriet gaan, waarmee dat team een virtuele achterstand van twee goals moet overbruggen. Oftewel: winst met drie goals of meer verschil is dan genoeg om de bet te winnen. De quotering loopt dan nog verder op, naar bijvoorbeeld 2.90.

Virtuele voorsprong voor underdog

Andersom werkt het ook: inzetten op ‘Fortuna Sittard Handicap +1’ betekent dat AZ opnieuw virtueel op -1 begint, maar nu zet je in op winst van Fortuna Sittard. Als de wedstrijd in een gelijkspel eindigt, win jij dus je weddenschap omdat AZ begon op -1. Dit heeft een quotering van 3.25; de kans dat je deze weddenschap wint is dus een stuk groter dan als je zou inzetten op ‘Fortuna Sittard wint’. Ook dit is weer anticiperen op de krachtsverhoudingen: je geeft de underdog virtueel wat meer kans.

Je kunt ook inzetten op ‘Handicap gelijkspel -1’. Ook nu begint AZ op -1, maar jij denkt dat het duel in een gelijkspel eindigt. Je wint deze weddenschap als AZ met één doelpunt verschil wint; jouw virtuele wedstrijd is dan in een gelijkspel geëindigd.

Omdat de betere ploeg bij handicapwedden meer moet scoren om te kunnen winnen, is de quotering van de weddenschap hoger dan bij een normale 1×2 weddenschap. Zo los je dus het probleem van die lage quoteringen op.

Andere sporten

De grote Amerikaanse sporten zijn ook interessant als het gaat om handicapwedden. Bij basketbal, ijshockey, honkbal en American football zie je vaak dat er heel veel teams in een competitie zitten. Je hebt daarom regelmatig ontmoetingen tussen topteams en teams die minder goed zijn. De krachtsverschillen tijdens dit soort wedstrijden zijn vaak groot. Handicapwedden kan dan zorgen voor een aantrekkelijke quotering.

Een voorbeeld in het basketbal is een wedstrijd tussen Orlando Magic (5.30) en de Boston Celtics (1.16). Zoals je ziet is wedden op de Celtics niet heel winstgevend. Daarom is wedden op ‘Boston Celtics handicap -10,5’ een interessante weddenschap. De Celtics moeten nu met minstens elf punten verschil winnen. De quotering kan dan bijvoorbeeld op 1.90 uitkomen.

Bij tennistoernooien is handicapwedden tijdens de eerste rondes van een toernooi aan te raden. Grote tennissers als Rafael Nadal en Serena Williams hebben vaak makkelijke tegenstanders in de eerste rondes. Wedden op een overwinning voor deze spelers geeft je weinig winst. Je hebt handicapweddenschappen in sets en in games. De underdog krijgt een virtuele voorsprong, waardoor jij meer kans maakt op het winnen van je weddenschap.

Opties

Handicapwedden geeft je meer opties. Normaal zou je misschien niet eens denken aan wedden op een wedstrijd waarbij de winnaar zo goed als vaststaat. Met handicapwedden worden deze wedstrijden interessanter. De quoteringen zijn hoger dan bij de gewone 1×2 weddenschap.

Kijk bij handicapwedden altijd goed naar het krachtsverschil tussen de ploegen. Is het verschil echt zo groot als de quoteringen doen vermoeden? Let op eventuele vorige ontmoetingen tussen de ploegen en op de resultaten van beide ploegen. Als een ploeg elke week veel doelpunten maakt of juist heel veel goals tegen krijgt, is dit goed om te weten als je een handicap weddenschap overweegt.

Wanneer je het handicapwedden doorhebt, is het een extra mogelijkheid om winst te maken via bookmakers als Toto. Als je je verder wil verdiepen in het handicapwedden, kijk dan eens naar de Asian handicap. In dit artikel leer je alles over deze vorm van handicapwedden.