18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zelf odds maken in sportwedden

Omgekeerd denken: zelf odds bepalen voordat je gaat wedden

bookmakers

Hoe bepaal je in sportwedden of je bij een bookmaker te maken hebt met goede odds? De meeste wedders proberen dit pas in te schatten nadat ze de odds hebben gezien, maar wat mij betreft is dit de verkeerde volgorde.

Voordat ik überhaupt ga kijken naar welke odds een bookmaker biedt, bepaal ik voor mezelf wat ik de beste odds vind. Ik merk nu al meer dan drie jaar dat ik op die manier veel vaker de juiste weddenschapen weet te vinden.

Winstkans inschatten

Voordat je de odds kunt bepalen, moet je eerst de winstkansen van beide teams inschatten. Dit is zeker niet alleen maar een kwestie van natte vingerwerk. Bookmakers zijn hierin gespecialiseerd, en dus is het goed als jij het zelf ook professioneel probeert aan te pakken. Dit zijn een aantal zaken waar ik zelf altijd naar kijk als ik de krachtsverhoudingen tussen twee teams probeer in te schatten (ik doe voornamelijk aan voetbalwedden):

– De vorm van beide teams. Met name de laatste vijf wedstrijden zijn belangrijk, maar ook eventuele verschillen tussen de resultaten in uit- en thuisduels tellen mee. Uiteraard weeg je ook mee hoe goed de tegenstanders telkens waren.

– Welke spelers blonken recentelijk uit en wie zijn slecht in vorm? Hierbij hoort ook gelijk een voorspelling van welke 11 mannen er gaan spelen. Kan de coach over zijn beste spelers beschikken?

– Blessures, logischerwijs van groot belang. Maar minstens net zo belangrijk als de blessures, zijn de spelers op de bank. Grotere clubs met een brede selectie worden doorgaans veel minder hard getroffen door blessures.

– De stand. Waar de teams staan kan soms een misleidend beeld geven, maar zeker in langere competities is de vuistregel: hoe groter de verschillen op de ranglijst, hoe groter de krachtsverhoudingen op het veld.

– Onderlinge historie telt ook zeker mee. Ieder team heeft zo z’n angstgegners, zelfs de clubs van naam.

– Al het andere nieuws dat van invloed kan zijn op de wedstrijd. Een ruzie binnen de groep, transferonderhandelingen van een speler die weg wil en ga zo maar door.

Winstkans omzetten naar odds

Met al deze informatie kun je een inschatting in percentages maken. Bij de wedstrijd Ajax – Feyenoord kun je bijvoorbeeld stellen dat Ajax 65% kans heeft om te winnen, Feyenoord 25% en dat er 10% kans op een gelijkspel is.

Vervolgens kun je deze percentages met een hele simpele rekensom omzetten naar bookmaker odds. Je deelt simpelweg het getal 100 door het percentage. Zo kun je de 65% winstkans voor Ajax met de rekensom 100/65 omzetten naar odds van 1.67 (afgerond).

De rest is simpel. Nadat jezelf je odds hebt berekend, weet je precies welke prijs jij van de bookmaker verwacht. Nu is het alleen nog een kwestie van de bookmaker uitzoeken die jouw odds of zelfs hogere odds biedt bij de weddenschap die je wilt afsluiten, en dit lukt vaak genoeg. Succes!