18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op voetbalteams met slechte thuisreeksen

Voetbalwedden: wedden op teams die thuis slecht presteren

Er is een aloude wet in het voetbal die zegt dat het thuisspelende team altijd een voordeel heeft. In minimaal 95% van de gevallen klopt dit ook. In eigen stadion spelen geeft een elftal doorgaans iets extra’s. De meeste clubs winnen thuis dan ook meer wedstrijden dan uit, maar zo gaat het niet altijd.

Soms is het namelijk zo dat een team uit en thuis bijvoorbeeld even goed speelt, of sterker nog: een team kan een periode doormaken waarin het uit meer weet te winnen dan thuis. Als er sprake is van zulke situaties, zitten bookmakers bijna altijd fout met het inschatten van de noteringen, en daar kunnen wij wedders mooi van profiteren.

Opvallende thuisreeks: de situatie herkennen

Een opvallende thuisreeks herkennen is op zich niet zo heel moeilijk, maar je moet wel even weten waar je moet beginnen met zoeken. Uiteraard helpt het enorm als je een bepaalde competitie op de voet volgt, zodat je het als een van de eersten weet als een team een ’trauma in thuiswedstrijden’ heeft.

Maar ook bij meer onbekende teams kun je snel patronen ontdekken met behulp van de vele statistiekenwebsites die beschikbaar zijn. Zolang je via de website of applicatie kunt sorteren op uit- en thuisresultaten van het team, is het scannen op negatieve thuisreeksen zo gepiept.

Een negatieve thuisreeks hoeft er niet altijd heel dik bovenop te liggen. Het komt niet enorm vaak voor dat een team vaker uit dan thuis wint over een langere periode (al gebeurt het zeker wel regelmatig), maar zo extreem hoeft de situatie ook niet te zijn. Als een team in plaats van 1 op de 5 keer ineens 2 op de 5 keer thuis verliest, kun je feitelijk ook al spreken van een ’opvallend slechte reeks’.

Inzetten: hoe profiteer je van de slechte thuisreeks?

Er zijn twee manieren om van de slechte thuisreeks te profiteren. Beide rusten op het principe dat de bookmaker bijna altijd verkeerd zal inspelen op deze slechter dan normale reeksen. Want ook al verliest een team in eigen huis aantoonbaar vaker dan gemiddeld/dan voorheen: bookmakers blijven altijd geneigd om vast te houden aan de regel dat thuis winnen makkelijker is dan uit winnen.

De eerste situatie die hieruit kan ontstaan, is dat een thuisteam onterecht te lage odds krijgt toegekend van de bookmaker (overschatting). Als gevolg krijgt de tegenstander te hoge odds (onderschatting). Hiervan kun je profiteren door op die tegenstander in te zetten.

Het team dat thuis slecht speelt en voor thuiswedstrijden te lage odds krijgt (zoals hierboven beschreven), krijgt tegelijkertijd in uitwedstrijden vaak juist te hoge odds van de bookmaker (onderschatting). Dit biedt ook weer mooie gelegenheden om tegen gunstige odds een inzet te plaatsen.

Kort samengevat profiteer je dus van ’scheve odds’, zowel in thuis- als uitwedstrijden, die ontstaan doordat de bookmaker zich niet genoeg aanpast aan de opvallend slechte thuisreeks van het team. Een makkelijk te onthouden vuistregel is dat je telkens op het uitspelende team inzet.

Tot slot: voorspel een negatieve thuisreeks

Soms spelen er bij een club specifieke zaken die het spelen in eigen stadion lastig kunnen maken voor de spelers. Het gaat dan met name om situaties waarin A) het publiek zich tegen de ploeg kan keren of B) spelers het mentaal gezien lastig vinden om voor eigen publiek te spelen. Denk bijvoorbeeld aan een impopulaire trainer die wordt uitgefloten, een spits die al een paar wedstrijden droog staat in eigen stadion of een bestuur dat met geld heeft gesjoemeld.

In al dit soort gevallen is het voor een speler/ploeg soms fijner om juist even weg van het eigen publiek op vreemde bodem te spelen. Dit geldt extra voor grote clubs, want hoe meer publiek er is, hoe groter de invloed ervan.
Dit soort oorzaken hangt vaak samen met een slechte reeks die al aan de gang is, maar als je ze tijdig spot, kun je er juist ook een aanstaande slechte thuisreeks mee voorspellen. En als dat je lukt, kun je helemaal mooi van ’scheve’ noteringen profiteren.