18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wedden op de underdog in darten

Darten: wedden op de underdog in toernooien met een kort format

Steeds meer grote televisietoernooien in het darten zijn live op televisie of via de stream bij bookmakers te volgen. Darts is een mooie sport om op te wedden. Door veel te volgen kun je redelijk goed leren voorspellen wat goede inzetmomenten in het darten zijn. Ervaring helpt dus, maar er zijn ook een aantal algemene wedstrategieën die je helpen om direct een streepje voor te hebben op de concurrentie. Eén van mijn favoriete wedtactieken in het darts is het inzetten op underdogs in een kort format.

De theorie: Favorieten winnen vaker in lange formats

De belangrijke eindwedstrijden in grote dartstoernooien zoals het Wereldkampioenschap duren meestal een paar uur. Ze worden over veel sets gespeeld en hoewel dit leuk is om naar te kijken, zijn dit soort partijen relatief oninteressant voor de wedder. De reden: de favoriet zal vaker dan in een klein onbekend toernooi winnen.

Hier zijn een aantal simpele, aanwijsbare redenen voor. De ervaring speelt om te beginnen een belangrijke rol, en dan met name de ervaring voor de camera’s. Grote spelers als Phil Taylor, Adrian Lewis en Michael van Gerwen zijn hier zo aan gewend, dat een opkomend dartstalent erg moeilijk van ze zal kunnen winnen op het podium.
Daarnaast speelt het lange format van dit soort dartswedstrijden de favoriete speler enorm in de kaart. Als Michael van Gerwen in een dartswedstrijd van een groot toernooi achter komt te staan, biedt de structuur van de partij (aantal sets dat moet worden gewonnen) hem meestal nog ruim de kans om die fout te herstellen. Met andere woorden: de underdog moet keer op keer toeslaan om kans te blijven maken, wat een enorme opgave is met zo’n hoge druk.

Strategie: Kies korte formats uit en ga voor de underdog

Aan de andere kant zijn de minder bekende dartstoernooien juist een ideaal speelveld voor de underdog. Zonder druk van de camera’s (in sommige gevallen) en meestal in een zeer kort format, is de kans op een verrassing vele malen groter. De outsider hoeft soms maar één goede break te plaatsen om een grote favoriet uit het toernooi te kunnen kukelen. De favoriet heeft namelijk een stuk minder tijd om zich te herstellen van een fout.

Als je dus niet zo goed weet welke wedstrijden je in het darts moet uitkiezen om op in te zetten, durf dan zeker eens voor de minder bekende evenementen te gaan. Een inzet op een underdog in dit soort dartstoernooien zal vaker worden beloond dan een inzet op dezelfde underdog tijdens een groot televisietoernooi.

Wees selectief

Uiteraard kun je niet altijd zomaar lukraak op iedere underdog inzetten. Ga voor die darters – liefst de wat minder bekende – waarvan je weet dat ze ’op de vloer’ al goede dingen hebben laten zien, maar die juist in de grote toernooien op televisie nog niet veel hebben gepresteerd. En zoek vervolgens naar duels waarin deze underdog wordt gekoppeld aan een bekende naam, die door de bookmakers sneller overschat zal worden (wat is terug te zien in de odds). Door het grote aantal wedstrijden in de meeste dartstoernooien, zijn deze mooie wedgelegenheden bijna altijd wel te vinden.