18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Wanneer kun je in voetbalwedden op het gelijkspel inzetten?

Voetbal: Goede situaties om op het gelijkspel in te zetten

Ik doe nu al aardig wat jaren aan voetbalwedden, maar over één ding blijf ik me toch altijd weer verbazen: hoe vaak het gelijkspel als wedmogelijkheid wordt overgeslagen. Als ik heel eerlijk ben vond ik het in het begin ook nooit leuk om op een gelijke eindstand in te zetten, maar sinds ik erachter ben gekomen hoe lucratief het kan zijn, ben ik helemaal om.

De beste situaties

Het lijkt moeilijk om goede situaties te vinden waarin je op het gelijkspel kunt inzetten, maar als je eenmaal ”op de juiste manier gaat denken”, zul je zien dat er juist ontzettend veel mogelijkheden zijn. Ik heb om je op weg te helpen de meest voorkomende situaties op een rij gezet waarin ik graag op het gelijkspel inzet.

Derby’s – Ik noem de derby als eerste, omdat het eigenlijk mijn favoriete ”gelijkspelbet” is. De reden om juist in deze duels voor een inzet op het gelijke spel te gaan is als volgt. In een derby staat de lokale eer op het spel. Iedereen die op het veld staat is zich ervan bewust dat er veel te winnen valt, maar ook dat er heel veel kan worden verloren. Gevolg: spelers zullen vaker de veilige optie kiezen en tevreden zijn met een gelijkspel, waardoor dit direct een interessantere bet wordt.

Teams met een verliesreeks – Een team dat al vaak achter elkaar heeft verloren, zal logischerwijs hoge noteringen voor de overwinning krijgen. Vaak stijgen dan ook de odds voor het gelijkspel mee. Wanneer een team vaak heeft verloren, is het logischer dat de reeks wordt doorbroken met een puntendeling dan met een overwinning. Er is regelmatig sprake van gebrek aan zelfvertrouwen, en deze teams die slecht draaien zullen een punt met hand en tand verdedigen. Voor de overwinning gaan zullen ze minder snel doen, en dus zit de meeste value vaak ongemerkt in het gelijkspel.

Moeilijk scorende ploegen – Een moeilijk scorend team zal sneller gelijk spelen. Logischerwijs ten eerste omdat zulke teams moeilijker het verschil kunnen maken. Een benauwde 1-0 voorsprong is vragen om een late gelijkmaker, en het moeilijk scorende team kan vervolgens moeilijker dan andere elftallen opnieuw het gat slaan. Uiteraard ligt ook het 0-0 gelijkspel eerder op de loer. Niet in de laatste plaats omdat moeilijk scorende teams vaak – bewust of onbewust – een verdedigende speelstijl hanteren.

Veel gelijke spelen in recente verleden – Heel simpel, maar als een team in de periode direct voorafgaand aan de wedstrijd waarop je gaat inzetten vaak gelijk heeft gespeeld, dan weet je dat een nieuwe gelijkspel serieus tot de mogelijkheden behoort. Uiteraard zijn de bookmakers hier doorgaans scherp op, maar toch zullen de odds vaak hoger zijn dan je zou verwachten. Dit is omdat de bookmakers ook weten dat het gelijkspel niet de meest populaire bet is.

Onderlinge historie met veel gelijke spelen – Deze optie ligt net als de vorige voor de hand, maar wie heeft ooit gezegd dat alle goede sport bets ingewikkeld in elkaar moeten zitten? Los van de recente prestaties van de teams, kun je natuurlijk ook specifiek kijken naar de eerdere onderlinge ontmoetingen met de eerstvolgende tegenstander. Als een aantal van deze wedstrijden in gelijke spelen zijn geëindigd weet je dat je goed zit. Nog net iets beter – omdat de bookmakers dit minder snel zullen opmerken en doorrekenen – zijn recente onderlinge ontmoetingen waarin een gelijkspel terecht zou zijn geweest, maar waarin één van de teams toch net met een gelukje wist te winnen.

Als een gelijkspel genoeg is – Tegenwoordig geldt voor steeds meer teams dat ze in meerdere competities tegelijkertijd actief zijn. Competitie, nationale beker en Europese beker hebben allemaal een belang en als op bepaalde momenten een gelijkspel genoeg is, dan kunnen coaches besluiten om hun team dit ook als opdracht mee te geven. In deze situaties waarin een team aan een gelijkspel genoeg heeft, is inzetten op het gelijkspel ook een aan te raden stap.