18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Martingale in sportwedden

Het Martingale systeem gebruiken voor sportwedden

Martingale is het veruit het bekendste systeem in spellen die draaien om het inzetten van geld. Zelf zet ik het systeem regelmatig in voor sportweddenschappen. In dit artikel geef ik antwoord op drie vragen:

1) Wat is het Martingale systeem precies?

2) Hoe gebruik je Martingale in het wedden op sport?

3) Kun je geld verdienen met ’Martingalen’?

Vraag

1) Wat is het Martingale Systeem precies?

Deze vraag kun je op meerdere manieren beantwoorden. Vooral relevant voor sportwedders, is dat Martingale min of meer de moeder van alle gok- en inzetsystemen is. Wat je verder in je leven ook zult lezen over tactieken en strategieën in sportwedden: bijna altijd is er wel een link te liggen naar dit ’oersysteem’.

Martingale – waarschijnlijk vernoemd naar de 18e eeuwse casino-eigenaar Henry Martindale – is een systeem dat als eerste het principe ’verdubbelen als je verliest’ introduceerde.

Neem een spelletje roulette als voorbeeld, waarin je begint met een inzet van 5 euro op rood. Win je, dan maak je logischerwijs winst en ga je nog een keer voor de inzet van 5 euro, maar als je verliest, verdubbel je naar een inzet van 10 euro op rood.

Verlies je weer dan zet je 20 in, vervolgens 40, 80, 160 enzovoort. De theorie is dat je op een gegeven moment zult winnen, waardoor je niet alleen al je verlies goedmaakt, maar ook nog eens een kleine winst noteert.

Het is de bedoeling dat je na een gewonnen bet telkens weer teruggaat naar je standaard laagste inzetbedrag. In het voorbeeld hierboven ga je dus telkens terug naar 5 euro als de bal inderdaad op rood is gevallen.

2) Hoe gebruik je Martingale in het wedden op sport?

Volgens dezelfde methode als die hierboven staat beschreven voor roulette, kun je Martingale inzetten in het wedden op sport. Het lastige is om weddenschappen met de juiste odds te vinden. De 50/50 kans van rood of zwart bij roulette (oké, het is ietsje minder dan 50% door de aanwezigheid van het groene vlak), kun je feitelijk alleen nabootsen met een weddenschap die precies odds van 2.00 heeft.

Persoonlijk los ik dit op door een bepaalde ’range’ te hanteren. In mijn geval ga ik, als ik aan het ’Martingalen’ ben, zoveel mogelijk voor weddenschappen die tussen de 1,50 en 2,50 odds vallen.

Ik noteer alle weddenschappen en bijbehorende odds die ik in een reeks afsluit in een Excel sheet, en op die manier zorg ik ervoor dat ik rond het gemiddelde van 2,00 blijf hangen.

Er zijn genoeg manieren om het systeem concreet toe te passen. Je kunt verschillende soorten bets door elkaar doen, zoals Over/Unders, 1X2 of wat je verder ook leuk vindt, maar in het begin is het misschien makkelijker als je alleen maar bets van één soort doet.

3) Kun je geld verdienen met ’Martingalen’?

Je kunt geld verdienen met het Martingale systeem, maar dat wil niet zeggen dat het ook gáát gebeuren. Ik moet even twee dingen loskoppelen.

Ten eerste snap ik dat Martingale in theorie niet leidt tot meer winst. Er is om te beginnen het theoretische probleem dat je ooit zoveel achter elkaar gaat verliezen, dat je boven het maximaal toegestane inzetbedrag van de bookmaker komt. Op dat moment kun je dus je verlies niet meer goedmaken in één bet.

Daarnaast betaal je bij bookmakers een kleine commissie. Zelfs als je er perfect in slaagt om gemiddeld uit te komen op odds van 2.00, lever je op de lange termijn wiskundig gezien nog iets in door de commissie.

Dat is de theorie, maar in de praktijk vind ik het Martingale systeem wel erg handig, en het brengt me ook plezier in het wedden. Je hoeft natuurlijk ook niet eindeloos door te gaan met verdubbelen als je verliest puur omdat het in de ’regels’ staat. Ik begin zelf altijd met bets van minder dan een euro, en als ik boven de 10 euro uitkom stop ik weer.

Daarentegen pas ik het systeem ook wel eens omgedraaid toe, dat ik dus telkens verdubbel als ik een bet win (ik leg de grens dan wel bij hooguit drie of vier keer verdubbelen). Op die manier kan ik verliesreeksen en winstreeksen min of meer tegen elkaar wegstrepen.

Het is kortom goed om te weten wat de beperkingen en valkuilen van het Martingale systeem zijn, maar tegelijkertijd kan ik het ook zeker aanraden als iets dat het wedden op sport wat spannender maakt. De keuze is aan jou!