18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweedse waakhond waarschuwt voor aanbieders zonder licentie

Tim Giesbers

De Zweedse wedautoriteit Lotteriinspektionen heeft aangegeven dat de nieuwe wedregels in het Scandinavische land niet snel genoeg kunnen komen. In januari wordt de Zweedse wetgeving aangepast, maar volgens nieuwe cijfers verdienen wedkantoren zonder licentie steeds meer in vergelijking met de legale aanbieders.

Opbrengst

De Lotteriinspektionen heeft cijfers van de eerste helft van dit jaar en daaruit blijkt dat de complete opbrengst van de wedmarkt met 1,5 procent is gestegen naar 1,08 miljard. 73 procent van de markt was in handen van gelicenseerde bedrijven maar dat betekent dus dat 27 procent winst oplevert voor illegale bookmakers.

Vanaf 1 januari 2019 krijgt Zweden een gereguleerde markt waarin bedrijven licenties kunnen aanvragen en de concurrentie aan kunnen gaan met de nationale aanbieder Svenska Spel. In augustus bleek al dat meer dan twintig bedrijven een aanvraag hadden gedaan voor het verkrijgen van een licentie vanaf 2019.

Trend

Magnus Granlund, analist bij Lotteriinspektionen, geeft aan dat de verwachting is dat ongelicenseerde wedkantoren alleen maar meer winst gaan maken de komende maanden: “De trend is dat de gereguleerde markt terrein zal verliezen aan bedrijven zonder Zweedse licentie. Als we deze trend doortrekken, dan zal dit de komende twee kwartalen zo blijven.”

“Dit toont aan hoe belangrijk het is dat de regulering van januari gepaard moet gaan met een nieuwe wet op de kansspelen. Het licentiesysteem gaat een belangrijke rol spelen in het bestrijden van illegale bookmakers. Ook moet er een strenge aanpak komen van het massale adverteren van aanbieders zonder licentie.”