18+ Gokken kan verslavend zijn, deel deze inhoud niet met minderjarigen | Speel bewust | Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie

Zweedse kansspelautoriteit komt met strijdplan tegen illegale aanbieders

Maurice Krabbendam

Spelinspektionen, de Zweedse kansspelautoriteit, gaat zich harder inspannen om het aanbod van illegale aanbieders tegen te gaan. Daarvoor heeft de organisatie een nieuwe strategie onthuld. Dit strijdplan moet ertoe gaan leiden dat Zweedse wedders vooral van het gereguleerde aanbod in het land gebruik gaan maken.

Samenwerking met o.a. politie en Consumentenbond

“Er is geen simpele oplossing of eenvoudig hulpmiddel waarmee we deze illegale aanbieders direct kunnen uitsluiten van de Zweedse markt”, stelt Spelinpektionen in een verklaring. “Echter, wij geloven dat er verschillende aandeelhouders zijn die stappen kunnen zetten voor het inperken van de mogelijkheden voor illegaal wedden in Zweden, en het aanzetten daartoe.”

De instantie gaat prioriteit geven aan het samenwerken met deze partijen. Er zal onder andere een beroep worden gedaan op de Zweedse politie en openbaar aanklagers, de Zweedse Consumentenbond en de Zweedse variant van de Autoriteit Financiële Markten. Dit alles dus om partijen die zonder licentie opereren te verdrijven uit het land.

Markt gereguleerd, illegale aanbieders weren

De markt voor wedden in Zweden werd in januari van 2019 opnieuw gereguleerd. Sinds die tijd zijn er nieuwe criteria opgesteld voor het betreden van de markt door partijen zonder licentie. Er wordt onder meer gekeken naar de betaal- en stortingsmethoden die door sites worden aangeboden, en of het mogelijk is om gebruik te maken van Zweedse kronen als munteenheid.
Daarnaast wordt er gekeken of er in de voorwaarden specifieke teksten terug te vinden zijn gericht op Zweedse gebruikers.

Ondanks de regulering blijkt volgens Spelinspektionen dat een groot deel van het aanbod richting Zweedse klanten van buiten Zweden komt, en in veel gevallen zelfs van buiten de Europese Unie.

Hulp van aanbieders en toeleveranciers

Behalve de samenwerking die Spelinspektionen zelf aangaat met de eerder genoemde organen, doet de kansspelautoriteit een beroep op de aanbieders met licentie en toeleveranciers. Ook vraagt men aan bedrijven om niet in zee te gaan met illegal aanbieders, bijvoorbeeld door spellen of betaaldiensten te leveren aan partijen zonder licentie.